Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους σπουδαστές στην κατάρτιση

Οκτ 19, 2018
Ανακοινώσεις Σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης

Σίγουρα έχεις πολλά ερωτήματα και αγωνία για το τι θα συναντήσεις, στην σχολή και στην πρακτική άσκηση, για το αν η σχολή θα έχει ενδιαφέρον, αν αύριο με τις γνώσεις που θα πάρεις θα μπορέσεις να βρεις δουλειά στο επάγγελμα που επέλεξες να μάθεις.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος ως εδώ ήταν δύσκολος, ζούμε καθημερινά τις δυσκολίες στο σπίτι, στη δουλειά.

Δίπλα-δίπλα στο θρανίο, στο εργαστήριο, στην πρακτική, θα δώσουμε μάχη για να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Όμως μόνο αυτό δεν φτάνει. Από την πρώτη στιγμή χρειάζεται να διεκδικήσουμε συλλογικά τα δικαιώματά μας μαζί με τους συνάδελφους μας, γιατί όπως ήδη έχεις καταλάβει τίποτα δεν χαρίζεται σ’ αυτή τη ζωή.

Η μαθητεία δεν είναι «ευκαιρία για εργασιακή εμπειρία» όπως θέλουν να την πλασάρουν το υπουργείο, τα επιτελεία των ενώσεων των βιομηχάνων. Η μαθητεία στα πλαίσια του σημερινού συστήματος είναι ευκαιρία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ουσιαστικά επιδοτούνται και εξασφαλίζουν πάμφθηνους εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα. Μόλις η μαθητεία τελειώσει (πόσο μάλλον η πρακτική άσκηση), οι μαθητευόμενοι, πηγαίνουν στα αζήτητα αφού οι επιχειρήσεις, παίρνουν τους επόμενους «ωφελούμενους» µε τους ίδιους άσχημους όρους. Κάθε χρόνο πάνω από 10.000 σπουδαστές καλύπτουν κανονικές θέσεις εργασίας με μισθούς «ανέκδοτο», και πολλές φορές χωρίς καν αυτό το χαρτζιλίκι.

Αυτοί που σου λένε ότι «δεν έχεις δικαιώματα γιατί είσαι μαθητευόμενος» είναι οι εργοδότες που έχουν συμφέρον από όλη αυτή την κατάσταση. Είναι η κυβέρνηση που τους στηρίζει για να βρίσκονται μέσα στις σχολές.

Μην ακούς αυτούς που σου λένε παραμύθια, ότι «αν είσαι φρόνιμος, δεν μιλάς, δεν διαμαρτύρεσαι και δεν διεκδικείς τα δικαιώματά σου θα μάθεις την τέχνη και έπειτα θα εξασφαλίσεις τη ζωή σου». Υπάρχουν κι αυτοί που θα σου πουν ότι για όλα φταίει ο διπλανός σου που έχει άλλο χρώμα. Για να κάνεις εχθρό σου το συνάδελφο και φίλο σου τα αφεντικά, τους πραγματικούς εχθρούς. Απομόνωσε από την πρώτη στιγμή τους φασίστες και την εγκληματική ιδεολογία τους. Είναι τα τσιράκια και οι ρουφιάνοι μέσα στη σχολή και στη δουλειά.

Όλοι αυτοί σε «προετοιμάζουν» για την εργασιακή ζούγκλα, να είσαι σκλάβος. Θέλουν να είσαι απομονωμένος στην πρακτική, φοβισμένος απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών, ανοργάνωτος και μακριά από τα σωματεία, το ΠΑΜΕ. Να μη διεκδικείς.

Έχεις δύναμη κι αυτή μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να γίνει αποτελεσματική όταν συναντηθεί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ!

Η ΚΝΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε με αυτήν την κατάσταση στις Επαγγελματικές Σχολές και τους χώρους δουλειάς. Η ζωή που ονειρευόμαστε, με αξιοπρέπεια, με σύγχρονα δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανάγκες μας μπορεί να γίνει πράξη!

Οι απαράδεκτες συνθήκες στην πρακτική με τα μεροκάματα χαρτζιλίκι, την απλήρωτη και την ανασφάλιστη δουλειά δεν τελειώνουν με το πτυχίο. Γενικεύονται σε όλους τους εργαζομένους. Θέλουν τον νέο να περιπλανιέται από την ανεργία στην κατάρτιση, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, για ένα κομμάτι ψωμί και μετά πάλι στην ανεργία.

Για την κατάσταση που ζεις στη σχολή, στο σπίτι, στην πρακτική υπάρχει ένοχος. Κάθε μέρα Ευρωπαϊκή Ένωση - Κυβέρνηση μηχανεύονται νέους τρόπους για να σου πάρουν ακόμα περισσότερα και να αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Η «δίκαιη ανάπτυξη» που υπόσχεται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι φίλοι της, Ευρωπαϊκή Ένωση-ΔΝΤ-επιχειρηματικοί όμιλοι χτίζεται πάνω στα τσακισμένα δικαιώματά μας. Τον ίδιο δρόμο που θέλει λαό και νεολαία με το κεφάλι σκυφτό προτείνει η ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι οπού σταθούν στελέχη της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και άλλων διαφημίζουν την μαθητεία ως το καλύτερο επίτευγμα της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Σε καλούμε να στήσουμε μαζί μπλόκο στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον μας, στην απαράδεκτη κατάσταση στις σχολές και στην πρακτική, το αβέβαιο μέλλον που προδιαγράφουν για εμάς!

Η ΚΝΕ συμμετέχει δραστήρια μέσα σε αγωνιστικούς συλλόγους και οργανώσεις των σπουδαστών.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

Κάνε δική σου υπόθεση την οργάνωση του αγώνα!

Με συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση σε κάθε τμήμα, ειδικότητα, τάξη, αλλά και στο χώρο δουλειάς, με γνώμη για το τι πρέπει να γίνει.

Με την οργάνωση μέσα σε κάθε ΙΕΚ, στους Συλλόγους Σπουδαστών και τις Επιτροπές Αγώνα, τα 3μελή και τα 7μελή σε κάθε ΕΠΑΣ. Με αγωνιστές εκπροσώπους μπορούν να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση οι πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών στις δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Μη συμβιβάζεσαι με τη σημερινή κατάσταση, με τις δυσκολίες.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές από τις Επαγγελματικές Σχολές και τα ΙΕΚ, του ΟΑΕΔ, του Υπ. Παιδείας, του Υπ. Υγείας, του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπ. Τουρισμού, να παλέψουμε για:

  • Ενιαίο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Όχι στο «χυλό» των διαφόρων τύπων σχολών, όπου για την ίδια ειδικότητα παρέχουν διαφορετικά δικαιώματα και εκπαίδευση στους σπουδαστές.
  • Να καταργηθούν τώρα τα δίδακτρα και η επιβάρυνση των σπουδαστών για αναλώσιμα υλικά απαραίτητα για τα εργαστήρια των ειδικοτήτων. Η χρηματοδότηση να είναι αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, να παρέχονται όλα δωρεάν στους σπουδαστές. Πληρώνεις πολλά εσύ και η οικογένειά σου για την υγεία και εκπαίδευση, που πρέπει να παρέχονται σε όλους δωρεάν.
  • Όχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική ή τους μισθούς χαρτζιλίκι της μαθητείας που καταβάλλονται μετά από 3 έως 6 μήνες. Πρακτική άσκηση με βάση την ειδικότητα, εύρεση και εποπτεία από το Υπουργείο Εργασίας, θεσμοθέτηση 6ωρης-5ήμερης-30ωρης εργασίας, με κατώτερο μισθό ανειδίκευτου εργάτη 751 ευρώ. Οι ώρες της πρακτικής άσκησης να αμείβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια μετ’αποδοχών για όλους τους σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση ή εργάζονται.
  • Κατάργηση της πιστοποίησης. Το πτυχίο να δίνεται με την ολοκλήρωση των εξετάσεων της ειδικότητας στη σχολή. Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο. Μέχρι τότε εξασφάλιση δωρεάν πιστοποίησης για όλες τις ειδικότητες και με βάση το περιεχόμενο σπουδών που διδάχτηκαν Κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα για όλες τις ειδικότητες.
  • Εξασφάλιση έμπειρου και εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να σταματήσει η καθυστέρηση πληρωμής των καθηγητών για μήνες.
  • Εξασφάλιση ασφαλών κτηριακών εγκαταστάσεων για τη δωρεάν στέγαση των σπουδαστών από την επαρχία. Μέχρι τότε επίδομα ενοικίου για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Δωρεάν σίτιση μέσα στη σχολή για όλους τους σπουδαστές.
  • Δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους τους σπουδαστές και για όλη τη διάρκεια των σπουδών τους.
  • Ίσα δικαιώματα σε δουλειά και ασφάλιση για όλους τους μετανάστες συναδέλφους μας.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. Η χώρα μας έχει πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό που μπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύπτονται όλες οι δικές σου ανάγκες και της οικογένειάς σου, όλου του λαού!

Σύγχρονο είναι: όλα τα παιδιά να παίρνουν γενική μόρφωση ως τα 18 χρόνια και μετά να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να υπάρχει δηλαδή ένας τύπος σχολής για κάθε ειδικότητα, όπου τα χρόνια σπουδών θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες του κάθε επαγγέλματος.

Προοδευτικό είναι: όλοι να έχουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα στο επάγγελμα που επιλέξαμε.

Έλα μαζί μας στην πάλη για τη δική μας κοινωνία,
που τα κλειδιά τις οικονομίας θα τα κρατά ο λαός και οι εργάτες, και όχι τα αφεντικά!

Σε μια τέτοια κοινωνία κανένας νέος, κανένας τεχνίτης δε θα περισσεύει. Θα εξασφαλίζεται σε όλους σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς ανεργία και ανασφάλεια. Η ολόπλευρη μόρφωση, η υγεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, η ξεκούραση και η ψυχαγωγία θα είναι εξασφαλισμένα για όλο το λαό. Προϋπόθεση είναι οι εργάτες να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν και το τιμόνι της εξουσίας.