Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:Απαιτούμε συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλή διενέργεια των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων!

Μαΐ 20, 2021
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Μαθητές

Χιλιάδες φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων βρίσκονται στην τελική ευθεία για να εξεταστούν, εν μέσω πανδημίας και χιλιάδων κρουσμάτων την ημέρα.

Είναι ήδη δεκάδες τα σχολεία και τα τμήματα που κλείνουν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού, γεγονός αναμενόμενο, όταν, με δεδομένη τη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού σε μικρότερες ηλικίες, η κυβέρνηση επιμένει στην αυτοδιάγνωση (και αυτή... κουτσουρεμένη), στα ανοιχτά παράθυρα και τις μάσκες ως τα μοναδικά μέτρα προστασίας, όταν συνεχίζει να μην παίρνει κανενα μέτρο για την αποφυγή του συνωστισμού στις τάξεις και τα προαύλια, για να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

Σε αυτήν την κατάσταση, οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών βρίσκονται σε διαρκές άγχος και ανησυχία. Έχουν φτάσει ως εδώ βγάζοντας την ύλη μέσα από μια οθόνη, με ελλείψεις καθηγητών -ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, με τους ίδιους ή τις οικογένειές τους να νοσούν από τον κορονοϊό. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καλούνται να εξεταστούν για πρώτη φορά, λες και είναι πειραματόζωα, με το νέο σύστημα που ψήφισε η κυβέρνηση εν μέσω αντιδράσεων από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και αφήνει εκτός ΑΕΙ χιλιάδες μαθητές.

Η ΚΝΕ στέκεται στο πλευρό των μαθητών που δίνουν τη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων και δοκιμάζονται σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Για να μη φορτωθούν με παραπάνω αγωνία οι μαθητές και οι οικογένειές τους, απαιτούμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα:

  • Τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου να σταματήσουν στις 30/5 για να υπάρχει ένα περιθώριο 15 ημερών έως και τις 14/6 που ξεκινάνε οι πανελλαδικές εξετάσεις, έτσι ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα εξάπλωσης του κορονοϊού σε μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις.  
  • Να αρθούν οι περιορισμοί για τις επαναληπτικές εξετάσεις για τους μαθητές που θα ασθενήσουν ή που θα μπουν σε καραντίνα. Να εξετάζονται μόνο στο μάθημα που δεν εξετάστηκαν λόγω ασθένειας και όχι σε όλα εξαρχής. Να δημιουργηθούν εξεταστικά κέντρα ανά νομό. 
  • Με άμεση νομοθετική παρέμβαση να προβλεφτεί το δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας αν το επιθυμούν οι υποψήφιοι, με δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων.
  • Σε μια χρονιά που, με ευθύνη του Υπουργείου, δεν έγινε ομαλά η προετοιμασία των υποψηφίων, να μην υπάρξουν πειραματισμοί και ασάφειες στη διατύπωση των θεμάτων (διατύπωση και ζητούμενα).
  • Έστω και τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια αφήνοντας χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ.
  • Να υπάρξει παρουσία γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων καθ’ όλη τη διάρκεια διενέργειας των εξετάσεων.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στα εξεταστικά κέντρα (ολιγάριθμα τμήματα, αποστάσεις, συχνές απολυμάνσεις, αερισμός, προμήθεια αντισηπτικών διαλυμάτων και μασκών)

Αυτές οι διεκδικήσεις είναι σε αυτή τη φάση απόλυτα δίκαιες και αναγκαίες. Καλά θα κάνει το υπουργείο Παιδείας να τις υλοποιήσει και να σταματήσει να εμπαίζει χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους που αγωνιούν.