Ανακοίνωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ:Για τη δολοφονία του 25χρονου Κ. Ράσα από αστυνομικό στην Αλβανία

Δεκ 11, 2020
Ανακοινώσεις Διεθνής Δράση

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσα από αστυνομικό στην Αλβανία, στα Τίρανα, την Τρίτη 8 Δεκέμβρη.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος, όπως επίσης και την αλληλεγγύη μας στη νεολαία και τους εργαζόμενους της γειτονικής χώρας.

Ο 25χρονος "διέπραξε το έγκλημα" να περπατά σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του κατά τις βραδινές ώρες όπου βρίσκεται σε ισχύ -και στην Αλβανία- η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας. Ήταν άοπλος -παρά τους αντίθετους αρχικούς ισχυρισμούς της αστυνομίας που γρήγορα κατέρρευσαν- και δέχτηκε τα πυρά του αστυνομικού επειδή επιχείρησε να αποφύγει τον έλεγχο και το πρόστιμο της αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η δολοφονία αυτή από πυρά αστυνομικού έχει πυροδοτήσει τη δίκαιη οργή της νεολαίας και του λαού της Αλβανίας. Αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό στη λίστα των θυμάτων της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής βίας, που ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης εντείνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν πληθύνει ανάλογα περιστατικά σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, αλλά και σε όλο τον κόσμο, είτε κυβερνούν φιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, και πηγαίνουν χέρι - χέρι με την απαγόρευση και τον περιορισμό στις διαδηλώσεις και τις απεργίες, με το όργιο καταστολής απέναντι στους λαούς που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού στη χώρα μας, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ, στην Αλβανία και σε άλλες χώρες μπορεί και θα πάρει απάντηση από το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα.