28η Οκτωβρίου 1940 - 2022:Καµία αναµονή, καµία αυταπάτη Το ανάστηµα του λαού στο ύψος του αντάρτη

Οκτ 24, 2022
Ανακοινώσεις Ιστορία

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας ενώ μαινόταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Το ΟΧΙ του λαού εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή και συνεχίστηκε και μετά την εισβολή και κατοχή από τους Γερμανούς και Βούλγασρους ιμπεριαλιστές, με την παλλαϊκή, ένοπλη Αντίσταση.

Η μετέπειτα πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική -τριπλή- κατοχή, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ, τα συμπεράσματα αυτής της ηρωικής περιόδου μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες, ιδιαίτερα σήμερα που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού έχουν γεννήσει νέες εστίες πολέμου και έντασης στην Ουκρανία, στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική, στον Ινδο-ειρηνικό και αλλού.

Ο πιο αιµατηρός πόλεµος στην ιστορία της ανθρωπότητας!

Είκοσι χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ξέσπασε ο πιο αιματηρός πόλεμος στην ανθρώπινη ιστορία, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ήταν αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων που συγκλόνιζαν το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Έγινε για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των αγορών, των πρώτων υλών, λίγα χρόνια μετά την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929. Όλα τα καπιταλιστικά κράτη ανταγωνίζονταν για τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, οδηγώντας τους λαούς στη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή στην ιστορία.

Η ηττημένη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανία, ήθελε τη “ρεβάνς” από την Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ οι “αδικημένες” της προηγούμενης μοιρασιάς, Ιταλία και Ιαπωνία, ζητούσαν το “κάτι παραπάνω”. Ταυτόχρονα, όλοι μαζί είχαν στόχο -ανεξάρτητα από το “στρατόπεδο” στο οποίο βρέθηκαν στον πόλεμο- την ανατροπή της εργατικής εξουσίας στη Σοβιετική Ένωση, τη διάλυση της μοναδικής κοινωνίας στον κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.  Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και ΗΠΑ “έσπρωχναν” με κάθε τρόπο τους ναζιστές και τους συμμάχους τους (Ιταλία, Ιαπωνία) εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, ενισχύοντάς τους, μέσω των επενδύσεων των μονοπωλίων τους, αλλά και με συμφωνίες, όπως αυτή του Μονάχου (1938) με την οποία παρέδωσαν την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ.

Ήξερες ότι...

Και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι πήραν την εξουσία μέσα από “νόμιμες” διαδικασίες… Για παράδειγμα, ο Χίτλερ διορίστηκε καγκελάριος στις 30/1/1933 από τον τότε πρόεδρο της Γερμανίας, Π. Χίντενμπουργκ, μετά από πρόταση βιομηχάνων και τραπεζιτών.

Όλα τα αστικά κράτη ανεξαρτήτως του “είδους” της κυβέρνησης που είχαν εκείνη την περίοδο και του στρατοπέδου που ανήκαν, αξιοποίησαν τον φασισμό και τον εθνικισμό για να συντρίψουν τον εσωτερικό τους εχθρό, δηλαδή τον λαό που αγωνιζόταν για τα δικαιώματά του, αλλά και για την προετοιμασία της πολεμικής αναμέτρησης με τον εξωτερικό εχθρό, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί κολοσσοί. Είναι οι ίδιοι που σήμερα δίνουν “αέρα στα πανιά” της ακροδεξιάς και του εθνικισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη αξιοποιώντας στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής τους, την ανιστόρητη θεωρία των “δύο άκρων” και τον αντικομμουνισμό.

Ήξερες ότι...

Καταλυτικό ρόλο στην υποστήριξη του ναζισμού έπαιξαν αμερικανικά μονοπώλια όπως η «Ford», η «General Motors», η «General Electric», η «Standard Oil» (η σημερινή «ExxonMobil»), η IBM, η ΙΤΤ (η σημερινή ΑΤ&Τ) και πολλοί άλλοι, αποδεικνύοντας ότι ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμμα του συστήματος, είναι το μακρύ χέρι των καπιταλιστών.

“Εκατομμύρια στέκονται πίσω μου”, κολάζ του J. Heartfield, 1932. Tα μονοπώλια στήριξαν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Αυτούς υπηρέτησε.

Κράτησέ το...

Το τέρας του φασισμού είναι «καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή» (Μπ. Μπρεχτ).

Στους δρόµους της Ελλάδας αντηχούν ακόµα τραγούδια του ΕΑΜ και ήχοι του αγώνα!

Η έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου βρήκε την Ελλάδα υπό τη δικτατορία του φασίστα Μεταξά. Την περίοδο της δικτατορίας πάνω από 80.000 άτομα βασανίστηκαν στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, στις φυλακές και τις εξορίες. Την 28η Οκτώβρη 1940, περίπου 2.000 κομμουνιστές και κομμουνίστριες, πρωτοπόρα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ βρίσκονταν κρατούμενοι σε 22 φυλακές, στρατόπεδα και τόπους εξορίας. Από την πρώτη στιγμή ζήτησαν να σταλούν στο πολεμικό μέτωπο, αλλά η δικτατορία του Μεταξά αρνήθηκε να τους απελευθερώσει. Όσοι δεν κατάφεραν να αποδράσουν, παραδόθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές, με πολλούς να περνάνε τη φρικιαστική εμπειρία των στρατοπέδων του Νταχάου, του Αουσβιτς, του Μαουτχάουζεν κ.λπ., ανάμεσα στους οποίους και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Ζαχαριάδης.

Ούτε το 1940 ούτε στην πορεία αυτού του αγώνα υπήρξε “εθνική ενότητα”…

“Εθνική ενότητα” δεν μπορεί να υπάρξει σε μια ταξική, άδικη κοινωνία, σε μια κοινωνία που υπάρχουν καταπιεστές και καταπιεζόμενοι, ούτε σε καιρό ειρήνης ούτε σε καιρό πολέμου. Αυτό που στην πραγματικότητα υπήρξε ήταν από τη μια μεριά η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, οι στρατιωτικοί που εξέφραζαν τον γνήσιο, λαϊκό πατριωτισμό και το ΚΚΕ, που ήταν ο βασικός εμπνευστής, καθοδηγητής και αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης και το πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος. Από την άλλη υπήρχε η αστική τάξη, οι ολιγάρχες και οι πολιτικές τους δυνάμεις, οι οποίες άλλες συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή, οι δοσίλογοι, ταγματασφαλίτες και μαυραγορίτες, άλλες διέφυγαν στο εξωτερικό κι άλλες, λιγοστές, οργάνωσαν «αντιστασιακές ομάδες», με την καθοδήγηση των Βρετανών, έχοντας τα μάτια τους στραμμένα στις μεταπολεμικές εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας και την υπονόμευση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

Ο όρκος του ΕΛΑΣίτη και ο όρκος του Ταγματασφαλίτη

Το ΕΑΜ μαζί με τη θρυλική οργάνωση νεολαίας της ΕΠΟΝ, τον λαϊκό στρατό του ΕΛΑΣ και τις άλλες ΕΑΜικές Οργανώσεις (Εθνική Αλληλεγγύη, Εργατικό ΕΑΜ, ΕΛΑΝ, ΟΠΛΑ, ΑΣΟ κ.λπ.), έχοντας για αιμοδότη τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, έδωσαν τιτάνιες μάχες για την απελευθέρωση της χώρας και ενάντια στις συνέπειες της Κατοχής.

Ο λαός, όμως, δεν γεύτηκε τους καρπούς της νίκης του. Αντίθετα, ο εγχώριος και ξένος ταξικός εχθρός επεδίωξε να συντρίψει ολοκληρωτικά το λαϊκό κίνημα. Γι’ αυτό και θέλουν να ξεχάσουμε την απελευθέρωση της Ελλάδας τον Οκτώβρη του 1944, που χιλιάδες λαού ξεχύθηκαν στους δρόμους ζητωκραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ!

Κράτησέ το...

Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δε γιορταζει την απελευθέρωση από τη ναζιστικη κατοχή, αλλά την έναρξη του πολέμου, γιατί τη χώρα απελευθέρωσε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ, δημιουργήματα του ΚΚΕ.

Πόλεµοι - φτώχεια - καπιταλισµός, και τότε και τώρα ίδιος ο εχθρός

Σήμερα, με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με τα σύννεφα του πολέμου να απλώνονται σε όλο τον πλανήτη, ο λαός, οι φοιτητές και οι μαθητές, οι νέοι εργαζόμενοι να μην μείνουν “θεατές” παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις. Η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, η πολύμορφη στήριξη, ακόμα και με βαρύ οπλισμό των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, με τις ψήφους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν προστατεύουν τη χώρα και τον λαό, αλλά βάζουν φωτιά, τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και πολέμου.

Μην ξεχνάς ότι...

Παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, η αστική τάξη της χώρας μας, οι πλουτοκράτες και τα κόμματά τους καθησύχαζαν τον λαό ότι δε θα γίνει η φασιστική εισβολή από την Ιταλία. Στις έγκαιρες προειδοποιήσεις του ΚΚΕ απαντούσαν ότι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας ήταν εγγυημένη από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Αγγλίας, αλλά καμία από τις δύο χώρες, πέρα από φραστικές διακηρύξεις, δεν έδωσε συγκεκριμένη πρακτική εγγύηση στην Ελλάδα απέναντι στην απειλή.

Ο κόκκινος στρατός της Σοβιετικής Ένωσης ήταν αυτός που κάρφωσε το ναζιστικό κτήνος. Κάτω από την επίδρασή του, πολλοί λαοί της Ευρώπης πήραν την κατάσταση στα χέρια τους μετά τη λήξη του πολέμου.

 Η 9η του μάη καταγράφεται στην Ιστορία ως η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών όταν στο γερμανικό κοινοβούλιο, το Ράιχσταγκ, κυμάτιζε η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο. Η δύναμη αυτής της εικόνας κρατά έκτοτε - 77 χρόνια μετά - ζωντανό στη συνείδηση των λαών όλου του κόσμου αυτό το μοναδικής ιστορικής σημασίας γεγονός.

9ofmay

Με το ΚΚΕ βαδίζουµε εµπρός, ΤΟΝ ΛΑΟ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ

Η Ιστορία το έχει αποδείξει ότι ο λαός  μπορεί να παρέμβει και με τη δράση του να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Διέξοδο από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μπορεί να δώσει μόνο η οργανωμένη δράση του λαού, με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου που σέρνει τον λαό στο σφαγείο.

Σήμερα, το σύνθημα “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. με τον οργανωμένο ταξικό αγώνα μπορούμε να τους κάνουμε εμείς “δύσκολο” αυτόν τον χειμώνα που μας ετοιμάζουν! Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, ο λαός μπορεί να δώσει τη δική του μαχητική απάντηση, απέναντι στην ψευδεπίγραφη “εθνική ομοψυχία” και τους “εθνικούς στόχους” τους, που μας σέρνουν ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στον κίνδυνο του πολέμου. Να μπούμε εμπόδιο σε κάθε τους σχέδιο, ώστε να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τον ηρωικό αγώνα του λαού μας για τη λευτεριά και μια καλύτερη ζωή. μαθαίνουμε την αλήθεια και πρωτοστατούμε στη διάδοσή της, κόντρα στα ψέματα, τη διαστρέβλωση και τον αντικομμουνισμό.

Γίνε κι εσύ κομμάτι του κόκκινου νήματος που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χθες, πάλεψε μαζί με την ΚΝΕ, οργανώσου! Γίνε κι εσύ η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως! με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών, για τον σοσιαλισμό! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τον σοσιαλισμό!

omilia-74