Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:Να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων

Μαρ 14, 2020
Ανακοινώσεις

Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες το ΚΚΕ τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ήδη το ΚΚΕ, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης της δημόσιας υγείας, ανακοίνωσε την αναβολή όλων των εκδηλώσεών του μέχρι το Πάσχα.
Οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, επιχειρούν να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει έναν αντικειμενικό κίνδυνο, που έχει ορατές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Έτσι, για παράδειγμα, φτάσαμε να λειτουργούν σήμερα μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη και διεθνώς που προϋπήρχε, τώρα ενισχύεται παραπέρα από την εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού και αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας κρίσης το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.
Η προπαγανδιστική κυβερνητική εκστρατεία, που εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη και ζητά εθνική ομοψυχία για τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, συσκοτίζει το πραγματικό πρόβλημα. Η λήψη των αναγκαίων μέτρων απαιτεί εναντίωση στις δεσμεύσεις της ΕΕ και την πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, που θυσιάζουν την ικανοποίηση των αναγκών του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ο λαός δεν μπορεί ούτε πρέπει να πληρώσει ξανά!

Οι υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας επιβάλλουν την ανάγκη άμεσης λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα η συγκεκριμένη πανδημία και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν όλες οι πάγιες ανάγκες περίθαλψης που δεν σχετίζονται με αυτή.

1. Απαιτούνται εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού μας, όπως:
- Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
- Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
- Να ξανανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 (πολυκλινική Πατησίων, Δυτικής Αττικής, Μπόμπολα κλπ). Να στελεχωθούν άμεσα, με μόνιμο προσωπικό και όχι με μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία.
-Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

2. Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης στον πληθυσμό για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά, πρέπει να συνοδεύονται και με αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων των ίδιων των εργαζομένων. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στηρίζουν μόνο τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ επιφυλάσσουν καθεστώς “καραντίνας” για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, δεν εξασφαλίζεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, συνταξιούχους, σε περίπτωση που νοσήσουν οι ίδιοι ή λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων σταματήσουν την εργασία τους.
Η ενιαία «οριζόντια» αντιμετώπιση της κυβέρνησης, σχετικά με τις ρυθμίσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου, των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών, θα μεταφραστεί τελικά σε νέα βάρη στις πλάτες του λαού.
Οι εργαζόμενοι, μέσω των εισφορών τους προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν πληρώσει διπλά και τριπλά προκειμένου μπροστά σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις να μπορούν να έχουν στοιχειώδη κάλυψη και παροχές. Έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν μέσω του ΕΟΠΥΥ για την Υγεία τους, μέσω του ΟΑΕΔ και άλλων εισφορών στον ΕΦΚΑ για την κάλυψη εισοδήματος στις περιπτώσεις ανεργίας, προσωρινής αδυναμίας για εργασία (ασθένεια, ατύχημα).
Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια, επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν, αλλά και για πρόληψη της διασποράς, β) σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο, ή δεν έχει άλλη δυνατότητα φύλαξης του ανήλικου παιδιού.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση είναι υπόλογη, όχι μόνο γιατί δεν ανακοινώνει κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν τις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια, αλλά και γιατί αναστέλλει και τους απαιτούμενους ελέγχους: Εδώ και τώρα απαιτείται να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς, δεν μπορεί να γίνουν κάτεργα εν μέσω επιδημίας.

3. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έκτακτης οικονομικής στήριξης των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται:
- Καταρχήν, για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
- Να μπει φραγμός στις απολύσεις. Εδώ και τώρα να δοθεί επίδομα ανεργίας σε εποχικούς εργαζόμενους που δεν επαναπροσλαμβάνονται, όπως στον τουρισμό, τις μεταφορές κλπ, στο ύψος του 80% του βασικού μισθού. Αντίστοιχο επίδομα να δοθεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, που θα εξαναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία της επιχείρησής τους. Επίσης στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες.
- Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους.
- Πιο συγκεκριμένα για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ: α) να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, β) να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

4. Επιπρόσθετα μέτρα χρειάζεται να παρθούν στο χώρο της εκπαίδευσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν με κρατική ευθύνη μια σειρά προβλήματα που προκύπτουν από την αναγκαία απόφαση για κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών. Προέχει να προστατευτούν τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της παιδείας, που δημιουργεί άνισους όρους πρόσβασης που ενδεχομένως θα οξυνθούν σε αυτές τις συνθήκες. Επομένως, απαιτείται:
- Να παρθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν γρήγορα την όσο το δυνατόν ισότιμη προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ακόμα και με μείωση της εξεταστέας ύλης.
- Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα, να συνεχιστεί η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
- Να επιλυθεί το πρόβλημα επιστροφής χρημάτων για τις εκδρομές που ακυρώθηκαν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό και αφορούν χιλιάδες οικογένειες.
Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να απαιτήσουν αποφασιστικά απ’ την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλα τα αναγκαία μέτρα που αφορούν τη διαφύλαξη της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων τους.