Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ:Σκίτσο για το περιεχόμενο που αποκτά ο εορτασμός της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς

Απρ 30, 2020
Ανακοινώσεις Μαθητές

Η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ με βάση τις εξελίξεις και μπροστά στην 1η Μάη πήρε την πρωτοβουλία να αναπαραστήσει με έναν διαφορετικό τρόπο, με ένα σκίτσο που θα κυκλοφορήσει διαδικτυακά, το περιεχόμενο που -αντικειμενικά- αποκτά ο εορτασμός της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς. 

Στο σκίτσο πρωταγωνιστεί μία 4μελής οικογένεια που απαρτίζεται από μία μαθήτρια και έναν φοιτητή, που μένουν σπίτι διότι το σχολείο και τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ανοίξει, μαζί με τον πατέρα τους που κάθεται επίσης μέσα διότι δεν εργάζεται λόγω των συνθηκών. Η μητέρα λείπει, εργάζεται με εξαντλητικό ωράριο κάνοντας υπερωρίες για το «καλό» της επιχείρησης χωρίς να πληρώνεται έξτρα. Ανασφάλεια και άγχος για το μέλλον. Λίγο ή πολύ είναι η εικόνα που έχουμε όλοι στα σπίτια μας αυτούς τους μήνες.

Όπως τονίζει η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ «η εικόνα αυτή από μόνη της αποδεικνύει το -ούτως ή άλλως- επίκαιρο μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα διδάγματα από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Γιατί αυτά είναι που γεμίζουν με αισιοδοξία τον καθένα από εμάς για ό,τι και αν ακολουθήσει. Σκοπός αυτού του σκίτσου είναι να τροφοδοτήσει τη σκέψη. Για να μάθουμε από την Ιστορία μας, τους αγώνες μας και τους νεκρούς που έδωσαν την ίδια τους τη ζωή όπως τότε στο Σικάγο το 1886 για να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι 8 ώρες εργασίας, 8 ώρες για ανάπαυση, 8 ώρες "για ό,τι θέλουν". Ό,τι κέρδισαν οι λαοί όπου Γης, το κέρδισαν με σκληρούς αγώνες, σε σύγκρουση με το σύστημά τους που γεννάει φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια. Δεν είναι ξεπερασμένο να παλεύουμε για να έχουμε το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, αργότερα στην εργασία και στη ζωή.

H πανδημία απέδειξε με τον πιο απλό τρόπο ότι οι θυσίες, ο "ηρωισμός", τα ιδανικά και οι αξίες των πολλών είναι αυτά που μας κράτησαν δυνατούς. Που δείχνουν τον δρόμο για την επόμενη μέρα που θα είναι εξίσου δύσκολη.  Αυτά της τόλμης, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της αντοχής σε όλες τις συνθήκες. Γιατί αυτές είναι οι αξίες του κόσμου της εργασίας, του λαού, των λαϊκών οικογενειών. Αυτές είναι οι αξίες των λαών, όπως η Κούβα, που απέδειξε στην πράξη τι σημαίνει διεθνιστική αλληλεγγύη. Αυτές τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ο κορονοϊός θα γιατρευτεί και η πανδημία θα περάσει, όπως πέρασαν κι άλλες στο παρελθόν, ο καπιταλισμός όμως, αυτό το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα, είναι αθεράπευτος και θα συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, την καταστροφή του περιβάλλοντος, μέχρι οι λαοί να αποφασίσουν να βγουν στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Τώρα είναι ώρα χιλιάδες μαθητές να συναντηθούν με την ΚΝΕ για να παλέψουμε μαζί για την κοινωνία που μας αξίζει, το σοσιαλισμό!  Αυτό είναι το μέλλον. Το μόνο σύγχρονο και προοδευτικό για εμάς. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό, μία κοινωνία στην οποία θα καλύπτονται όλες οι σύγχρονες ανάγκες στο ακέραιο, μια κοινωνία στην οποία η προστασία της υγείας και της ζωής των ανθρώπων δεν θα μπαίνει στη λογική "κόστος - όφελος", μια κοινωνία στην οποία όλοι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία, την Πρόνοια, την Εκπαίδευση.

Μια κοινωνία που θα προσφέρει στους μαθητές και το σχολείο που έχουν ανάγκη. Το σχολείο που δεν θα τους κοιτά στην τσέπη, ούτε με πανδημία, ούτε χωρίς. Που δεν θα τους βάζει εμπόδια στην προσπάθειά τους να μορφωθούν, ούτε θα τους δίνει γνώση με το σταγονόμετρο, όπως σήμερα κάνει η μια κυβέρνηση μετά την άλλη. Αντίθετα, θα τους μορφώνει ολόπλευρα, θα τους προετοιμάζει δημιουργικά για όποιο επάγγελμα και αν αποφασίσουν να ακολουθήσουν στη ζωή τους. Γιατί θα είναι χρήσιμοι όλοι στην οικοδόμηση της κοινωνίας που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, απελευθερώνει τον ίδιο και τις δυνατότητες της εποχής μας».

comic-2