Ανακοίνωση – κάλεσμα της ΚΝΕ για την απεργία της 26ης Νοέμβρη:Στη ζωή μας δε χωρά άλλη αναμονή! Οργάνωση & αγώνας για την ανατροπή!

Νοε 24, 2020
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Νέοι εργαζόμενοι

Προετοιμάζουμε αποφασιστικά την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 26 Νοέμβρη! Τώρα είναι η στιγμή που “η φωνή κάτω από τη μάσκα” πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά, πιο μαζικά, πιο μαχητικά. Είναι η στιγμή που οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι χρειάζεται να βγουν στο προσκήνιο για την προστασία της υγείας, του μισθού και των δικαιωμάτων τους!

 

Covid-19 ο ιός, καπιταλισμός η πανδημία!

Καθημερινά αποκαλύπτεται πιο καθαρά στα μάτια όλων πως το κυνήγι του κέρδους αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, καταργεί εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και το δικαίωμα όλων στην υγεία και τη ζωή. Άλλωστε, η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, που οδηγεί τα νοσοκομεία σε οριακή κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή μπουκώνει με χρήμα τις ιδιωτικές κλινικές, το επιβεβαιώνει! Όσο για τους χώρους δουλειάς, εκεί παραμένει το “πρωτόκολλο των πρωτοκόλλων”: το εργοδοτικό ξεσάλωμα!

 

Lockdown στην πολιτική τους!

Η κυβέρνηση ακούει πιστά τις προτάσεις των “ειδικών”! Όχι, όμως, των υγειονομικών, που δεν έχουν σταματήσει να φωνάζουν για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, ούτε των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, τις αποθήκες, τις μεταφορές, τα delivery που εξοργισμένοι κραυγάζουν “δεν πάει άλλο”! Ακούει πιστά τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, τους κλινικάρχες, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους ξενοδόχους, τους μεγαλεμπόρους και τις αεροπορικές εταιρείες, προσφέροντάς τους ό,τι ζητούν, για να κερδίζουν όλο και περισσότερο, θυσιάζοντας τις ανάγκες μας.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση μόνο “ανίκανη” δεν είναι, όπως την κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Επενδύει στην καταστολή, τον φόβο και την τρομοκρατία του λαού και της νεολαίας επιβεβαιώνοντας τους διαχρονικούς πόθους επιτελείων του συστήματος και στρατηγικών της εταίρων (βλ. ΝΑΤΟ-ΕΕ) να απαλλαγούν από κάθε μορφής αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας.

 

10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθός, αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού!

Ακριβώς 100 χρόνια μετά το 1920 και τη νομοθέτηση του 8ωρου, που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, ονομάζουν “εκσυγχρονισμό” το να ζούμε σήμερα χειρότερα από τους παππούδες μας!

  • Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά προβλέπει την κατάργηση και με νόμο του 8ωρου, νομιμοποιώντας την υποχρεωτική 10ωρη εργασία, με απλήρωτες υπερωρίες, την επέκταση και γενίκευση της δουλειάς τις Κυριακές. Αξιοποιεί την ανεργία, που η πολιτική τους την έχει εκτοξεύσει στους νέους στο 37,5% και θεσμοθετεί μισθούς των 200 ευρώ, οδηγώντας στη μεγαλύτερη φτώχεια και αυτούς που εργάζονται. Η κοινωνική ασφάλιση παραδίδεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ την ίδια στιγμή η ανασφάλιστη εργασία στους νέους έχει γίνει “νόμος”.
  • Επιδιώκει να βάλει φίμωτρο στους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και όλου του λαού απαγορεύοντας στην ουσία την απεργία σε μεγάλους κλάδους και χώρους δουλειάς. Με φακέλωμα στα συνδικάτα και τα μέλη τους, νομοθετούν την παράδοση του Μητρώου των μελών στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, επιβάλλουν την ηλεκτρονική ψήφο αντί της συμμετοχής με φυσική παρουσία. Διώκουν τη δράση των συνδικάτων, προωθούν την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων, της συλλογικής, οργανωμένης δράσης των εργαζομένων, του μόνου όπλου που έχει μείνει στα χέρια των εργαζομένων και μπορεί να αντιμετωπίσει την ασταμάτητη επίθεση που δέχονται από όλες τις κυβερνήσεις.

 

Δεν χαρίζουμε σε κυβέρνηση και εργοδοσία όσα κατακτήθηκαν με τους αγώνες και το αίμα των εργαζομένων!

Τα μέτρα αυτά έρχονται για να ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Είναι μέτρα που θα μείνουν και μετά την πανδημία για να τροφοδοτούνται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Έτσι έγινε και με τα μέτρα των μνημονίων που ήρθαν δήθεν έκτακτα και μέχρι σήμερα τσακίζουν τις ζωές μας. Κοροϊδεύουν συνειδητά για να στηρίζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες υλοποιώντας διαχρονικές απαιτήσεις τους στο όνομα του προσωρινού, της έκτακτης ανάγκης.

Βάζουν στον στόχο αυτούς που κρατάνε πραγματικά τον τόπο και τον λαό όρθιο και τους υποχρεώνουν σε δουλειά και ζωή που μετατρέπεται σε μαρτύριο! Το ίδιο βάρβαρο παρόν ζουν και οι νέοι εργαζόμενοι και άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μητροπόλεις του καπιταλισμού, γι’ αυτό προχωρούν και εκεί σε μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες.

Αν τα μέτρα που φέρνουν, περάσουν και προστεθούν στην εργασιακή ζούγκλα που ήδη επικρατεί στους χώρους δουλειάς, και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά!

 

Τραβάμε χειρόφρενο σε αυτή την αδιέξοδη πορεία!

Η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν νομίζει πως με το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και την αύξηση της κρατικής καταστολής θα καταφέρει να εμποδίσει τον αγώνα των εργαζομένων για την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων τους, για ένα καλύτερο αύριο.

 

Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά! Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά!

Σύγχρονο και ρεαλιστικό το 2020 είναι να ζει ο εργαζόμενος και η οικογένειά του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του, γιατί αυτός παράγει όλο τον πλούτο!

Σύγχρονο για τον εργαζόμενο είναι να έχει σταθερή εργασία, με δικαιώματα και ελευθερίες μέσα στον χώρο δουλειάς, με αυξήσεις στους μισθούς, με καθολική ασφάλιση, με ευθύνη του κράτους, και μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας. Υγεία και Παιδεία υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν και όχι μόνο για όσους μπορούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Σύγχρονη και ασφαλή κατοικία, μέσα μαζικής μεταφοράς, διεύρυνση του ελεύθερου χρόνου τόσο για την ξεκούραση του εργαζομένου όσο και για την ολόπλευρη ανάπτυξή του μέσα από τον πολιτισμό, τον αθλητισμό.

 

Ως εδώ! Δεν πάει άλλο! Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε παντού για την υγεία και τα δικαιώματά μας!

Απαιτούμε:

  • Να επιταχτούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών στην υγεία. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μη νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Πύκνωση δρομολογίων και προσλήψεις προσωπικού στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Προσλήψεις καθαριστριών για τα σχολεία. Στις τάξεις να είναι 15 μαθητές. Να δοθούν δωρεάν όλα τα αναγκαία για την τηλεκπαίδευση και δωρεάν.
  • Έκτακτο Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Το Δώρο Χριστουγέννων να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή σύνδεσης.
  • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Κούρεμα και διαγραφή χρεών σε εργατικές και λαϊκές οικογένειες.