banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη συνέντευξη τύπου με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων και την ανεργία»

 

20/10/10

Το ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι άνεργος, γνωρίζει ότι ο βίος γίνεται αβίωτος για τον άνεργο, εφιαλτικός για αυτόν που έχει οικογένεια. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει, ότι η ανεργία σήμερα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όσους ανήκουν στα λαϊκά στρώματα γιατί μπορεί να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη στα δίχτυα της. Αγκαλιάζει και βασανίζει κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια. Για αυτό και θεωρούμε ότι η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας. Τα προβλήματα των ανέργων πρέπει να γίνουν τώρα υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Να σηκώσει ασπίδα προστασίας και να μην αφεθούν στην τύχη τους. Να μην επιτρέψουμε να πέσουν στα χέρια αυτών που ευθύνονται για την ανεργία. Να μην παγιδευτούν από την αναξιόπιστη ΓΣΕΕ και τις διάφορες φιλανθρωπίες.

Το ΚΚΕ επισημαίνει, ότι η ανεργία χρησιμοποιείται ως φόβητρο και αισχρός εκβιασμός από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις για να υποταχθούν οι εργαζόμενοι στις επιδιώξεις του, για να σφαγιαστούν όσα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει. Δεν είναι αλήθεια, ότι η ανεργία είναι 12,2%, όπως παρουσιάζουν οι στατιστικές εκτιμήσεις της Eurostat για τον Αύγουστο του 2010. Είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού εκατοντάδες χιλιάδες είναι αυτοί που δε δικαιούνται, εξαιτίας των αντεργατικών νόμων, το επίδομα ανεργίας, άρα δε λογίζονται ως άνεργοι. Δεν υπολογίζονται όσοι, κυρίως νέοι, ζητούν δουλειά για πρώτη φορά. Δεν υπολογίζεται η ανεργία των αυτοαπασχολούμενων που κλείνουν τα μαγαζιά τους καθώς και των αγροτών που ξεκληρίζονται. Δεν υπολογίζονται οι μισοάνεργοι ή αυτοί που δουλεύουν για ορισμένες ώρες την εβδομάδα. Δεν υπολογίζονται οι εποχιακά εργαζόμενοι.

Ως Κόμμα έχουμε επίγνωση ότι στο σύγχρονο καπιταλισμό η ανεργία θα μεγαλώνει και σε φάσεις ανάπτυξης και σε περιόδους κρίσεων. Επομένως, η πάλη για την εξάλειψη της ανεργίας είναι για το ΚΚΕ κεντρικό πρόβλημα. Η λύση του βεβαίως συνδέεται με ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα το ΚΚΕ θεωρεί επείγον και άμεσο πρόβλημα το δυνάμωμα της πάλης για την ανακούφιση των ανέργων από τη βαρβαρότητα που βιώνουν από την καπιταλιστική κρίση, από τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν με πρόσχημα αυτήν, αλλά και όλα όσα εφαρμόστηκαν πριν από την κρίση.

Για όλα αυτά το ΚΚΕ καλεί τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τις οικογένειές τους, τη φτωχή αγροτιά, τους μικρούς ΕΒΕ, τη νεολαία και τις γυναίκες να ξεσηκωθούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να διεκδικήσουν άμεσα και επείγοντα μέτρα που θα ανακουφίζουν τη ζωή τους. Καλεί το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα, να οργανώσει κίνημα αλληλεγγύης και προστασίας των ανέργων. Καλεί σε κοινή δράση για την επίλυση των προβλημάτων που αυτοί αντιμετωπίζουν, ενταγμένο στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς ανεργία, απαλλαγμένη από τα μονοπώλια, με το λαό να κάνει κουμάντο στην οικονομία και στην εξουσία. Αυτή η οικονομία, αυτή η εξουσία αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την οριστική εξάλειψη της ανεργίας.

Είναι επιβεβλημένη η προώθηση της λαϊκής συμμαχίας για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής καταιγίδας που καταδικάζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού στην ανεργία και την ανέχεια. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί ΕΒΕ έχουν κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια και τα κόμματα που τα υπηρετούν, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα  του «ευρωμονόδρομου». Αυτοί είναι οι ένοχοι, οι υπεύθυνοι για την ανεργία. Αυτοί εκμεταλλεύονται αδίστακτα την ανεργία και τους ανέργους.

Το «νέο μοντέλο ανάπτυξης» που διακηρύσσει η κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνται θα είναι περιορισμένες και κακοπληρωμένες και ταυτόχρονα στο βαθμό που θα προωθείται το «νέο μοντέλο ανάπτυξης» θα μεγαλώνει η ανισομετρία στην ανάπτυξη κλάδων και περιοχών, θα συρρικνώνονται βασικοί κλάδοι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας, το κλείσιμο επιχειρήσεων, την αύξηση της ανεργίας.

Άνεργοι για το ΚΚΕ δεν είναι μόνο οι απολυμένοι. Τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας είναι οι νέοι και οι γυναίκες.

Τις επώδυνες συνέπειες της ανεργίας δέχονται ιδιαίτερα οι νέοι και οι γυναίκες. Τα ποσοστά που καταγράφουν οι επίσημες στατιστικές για τη γυναικεία ανεργία είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τους άντρες, εξαιτίας της διπλής καταπίεσης που αυτές υφίστανται στον καπιταλισμό. Όμως και όσες εργάζονται, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είναι μισοεργαζόμενες, με μειωμένα ωράρια, ανασφάλιστες. Η μητρότητα δεν προστατεύεται. Το πρόβλημα θα οξυνθεί και εξαιτίας της συρρίκνωσης κλάδων στους οποίους «παραδοσιακά» εργάζονται γυναίκες, π.χ. κλωστοϋφαντουργία.  Επιπλέον, η πρόσβαση στην εργασία θα δυσκολέψει και λόγω της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του τομέα της Πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, φροντίδα για ηλικιωμένους, κλπ.).

Η νεολαία που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι επίσης το τμήμα εκείνο της κοινωνίας που δέχεται συντριπτικά πλήγματα από την ανεργία. Το ποσοστό της ανεργίας στους νέους έως 29 χρόνων είναι πάνω από 30%. Σχεδόν το σύνολο δεν έχει δικαίωμα στην επιδότηση της ανεργίας, εργάζεται περιστασιακά, ανασφάλιστο, χωρίς δικαιώματα. Προορίζεται για φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Φρόντισαν κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ, να θεσμοθετήσουν τον εξευτελιστικό μικτό μισθό των 592€, την απλήρωτη μαθητεία.

Εξέλιξη της ανεργίας και τα προβλήματα των ανέργων

Δε χωρά καμία αναμονή. Το ΚΚΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα χειρότερα που έρχονται, αφού ήδη και τα επιτελεία της αστικής τάξης, π.χ. ο ΟΟΣΑ, προβλέπουν ότι μέσα στο 2011 η καταγεγραμμένη ανεργία θα φτάσει στο 14,3%. Στην πραγματικότητα θα είναι μεγαλύτερη.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει για όλη την εργατική τάξη και τους ανέργους, συνολικά.

  • Η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ από το ΙΚΑ, με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο, μειώνεται 30%. Το μνημόνιο προβλέπει επιδόματα ανεργίας κάτω και από τα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα και σε πολύ λιγότερους ανέργους.
  • Σε όλες τις χώρες της ΕΕ η επιδότηση της ανεργίας μειώνεται δραστικά με τάση κατάργησης.
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος για επείγοντα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, όπως αυξήσεις επιδομάτων, έκτακτων επιδομάτων, παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους, υποαπασχολούμενους, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δε συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα για την ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας τους και στους επαγγελματοβιοτέχνες που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και στερούνται στοιχειωδών ιατροφαρμακευτικών παροχών. Όλοι αυτοί μαζί ξεπερνούν κατά πολύ το ένα εκατομμύριο μαζί με τις οικογένειές τους.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η κατάσταση των ανέργων και γενικότερα των ασφαλισμένων στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης επιδεινώθηκε εξαιρετικά, λόγω του «νόμου Πετραλιά» της ΝΔ, του 2008, ο οποίος αυξάνει σταδιακά τα ένσημα που απαιτούνται για την ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας από 50 σε 100 - από το 2013 - για παροχές ασθενείας και σε 120 για παροχές σε χρήμα. Το έδαφος για αυτή την ανατροπή είχε προετοιμαστεί από προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους. Ταυτόχρονα η κατάσταση επιδεινώθηκε και λόγω της εκτεταμένης υποαπασχόλησης, και της αυξανόμενης ανασφάλιστης εργασίας, κλπ.

Είναι μεγάλο ψέμα ότι τα προγράμματα «επιδότησης της εργασίας» που υλοποιούνται κυρίως μέσω του  ΟΑΕΔ, καταπολεμούν την ανεργία. Αντίθετα εξασφαλίζουν νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα ως οδοστρωτήρα για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή συμβάσεων αορίστου χρόνου σε ορισμένου, σε ατομικές συμβάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεγαλοεργοδότες μπορούν να έχουν τους εργαζόμενους σε μια διαρκή ομηρία και να τους απολύουν χωρίς αποζημίωση.

Οι αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο, οι τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ παίρνονται για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος του λαού αλλά κυριολεκτικά πνίγουν περισσότερο τους ανέργους. Τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, που επιβάλλουν τα μονοπώλια με την ανοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εξανεμίζουν το ήδη πενιχρό εισόδημα των ανέργων και γενικότερα του λαού.

Όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, με αποκορύφωμα τον 3863 του Λοβέρδου που αύξησαν τα απαιτούμενα συντάξιμα χρόνια και τον αριθμό των ενσήμων για συνταξιοδότηση, ουσιαστικά μετέτρεψαν το δικαίωμα στη σύνταξη, ειδικά των ανέργων και των μισοεργαζόμενων, σε μακρινό όνειρο. Εξακολουθεί να ισχύει η άθλια απαγόρευση για τα παιδιά των οικογενειών, που υπάρχει ένας άνεργος, να γίνονται δεκτά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Χιλιάδες άνεργοι αδυνατούν να εγγραφούν στις λίστες του ΟΑΕΔ για να πάρουν αυτό έστω το πενιχρό επίδομα ανεργίας, λόγω των προϋποθέσεων που απαιτούνται. Ακόμη, διακόπτεται σε δεκάδες χιλιάδες ανέργους, αφού η παροχή του ισχύει το πολύ για ένα χρόνο. Είναι ατελείωτος ο κατάλογος των προβλημάτων που μπορούμε να παραθέσουμε και αφορούν άμεσα την επιβίωση των ανέργων.

Η ΕΕ στα επίσημα κείμενά της για την «ενίσχυση της απασχόλησης» χρησιμοποιεί πλέον και τον όρο άεργος, εισάγοντας με αυτό τον τρόπο δια νόμου την ατομική ευθύνη του ανέργου για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Δίνει έτσι το πράσινο φως για εκτεταμένες περικοπές επιδομάτων ανεργίας, πειθαναγκάζοντας τους ανέργους να αποδεχθούν δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Καμιά αυταπάτη για τις πολιτικές διαχείρισης της ανεργίας για λογαριασμό του κεφαλαίου, καμιά εμπιστοσύνη στα δολώματα της κυβέρνησης για να υποταχθούν οι εργαζόμενοι στις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας

Το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας υπάρχει και σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης, ενώ εκτινάσσεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας δεν είναι προσωρινό φαινόμενο. Σταθερή εξασφαλισμένη δουλειά για όλες και όλους με πλήρη δικαιώματα και καπιταλισμός είναι δύο έννοιες και πράγματα ασυμβίβαστα. Για την έκρηξη της ανεργίας δε φταίει ούτε ο λαθεμένος επαγγελματικός προσανατολισμός, ούτε οι στρεβλώσεις της οικονομίας και της Παιδείας, όπως ισχυρίζονται κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ. Το πρόβλημα βρίσκεται στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Οι κεφαλαιοκράτες σχεδιάζουν και επιδιώκουν την αύξηση της παραγωγής σε έναν κλάδο, όταν δουν ότι τους προσφέρει υψηλή κερδοφορία, δεν λογαριάζουν τις λαϊκές ανάγκες και τη μειώνουν, ή τη συρρικνώνουν καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις σε μεγάλη κλίμακα, και πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργάτες όταν τα κέρδη δεν είναι τα προσδοκώμενα για αυτούς. Έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσει ο καπιταλισμός. Η αναρχία στην καπιταλιστική οικονομία είναι βασικός παράγοντας που οδηγεί στις κρίσεις και την ανεργία. Το κυνήγι του μέγιστου κέρδους δεν οδηγεί μόνο στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, αλλά και στην μετακίνηση ολόκληρων επιχειρήσεων σε άλλες περιοχές και το εξωτερικό.

Οι οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού έχουν αντικειμενικό χαρακτήρα και τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για την έξοδο από την κρίση χωρίς να θιγούν δραστικά τα κέρδη του κεφαλαίου, δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που τροφοδοτεί και ανατροφοδοτεί την ανεργία.

Η διαρκής τάση μονοπώλησης των κλάδων παραγωγής και υπηρεσιών στον καπιταλισμό, μέσα από τις συγχωνεύσεις, το ξεκλήρισμα μικρών επαγγελματιών και φτωχών αγροτών καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις για να διαρθρωθεί η παραγωγή και η οικονομία γενικότερα με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και να αντεπεξέλθουν στον μεταξύ τους αδυσώπητο ανταγωνισμό. Είναι επίσης βασική αιτία της αύξησης της ανεργίας.

Η τεχνική και τεχνολογική πρόοδος που συντελείται μέσα στα πλαίσια μιας καπιταλιστικής οικονομίας υποτάσσεται αποκλειστικά στο συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων. Αντί να προωθεί τη λαϊκή ευημερία, δηλαδή με λιγότερη δουλειά να παράγεται περισσότερο και ποιοτικότερο υλικό για την ολόπλευρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αυτή τροφοδοτεί απολύσεις δημιουργώντας έτσι νέες στρατιές ανέργων, νέα βάσανα στην εργατική λαϊκή οικογένεια.

Όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπηρετώντας τις ανάγκες των μονοπωλίων φρόντισαν να συρρικνώσουν τομείς, όπως η Υγεία, η Πρόνοια και να λείπουν από τα νοσοκομεία πάνω από 25.000 γιατροί και νοσηλευτές. Εμπορευματοποιούν συνεχώς την Παιδεία, συρρικνώνουν ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της στερούν από τα δημόσια σχολεία 4.500 καθηγητές και δασκάλους και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους που απαιτούνται για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στην εκπαίδευση.

Η φιλομονοπωλιακή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μειώνει διαρκώς τις δαπάνες για τα σημαντικά έργα υποδομών που αφορούν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του λαού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως την αντιπλημμυρική προστασία και την αντισεισμική θωράκιση, την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, τις κατασκευές έργων για μέσα μαζικής μεταφοράς, για τη λαϊκή στέγη, κ.ά.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι, που με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που επέβαλαν και τις περικοπές στις πενιχρές συντάξεις, καταδίκασαν ηλικιωμένους ανθρώπους να εργάζονται μειώνοντας τη ζήτηση εργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερο και φθηνότερο εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ υλοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ δημιούργησαν το αίσχος των δουλεμπορικών γραφείων, των λεγόμενων Γραφείων Ενοικίασης Εργαζομένων, για να θησαυρίζουν λίγοι πατώντας στην κυριολεξία επί πτωμάτων.

Ο ΟΑΕΔ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ προωθεί πρόγραμμα επιχορήγησης των μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 1 δις ευρώ, στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και της διατήρησης θέσεων εργασίας. Χρήματα, τα οποία προέρχονται από το μόχθο των εργαζομένων, αφού παρακρατούνται απευθείας από τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει απλόχερα σε κεφαλαιοκράτες ζεστό χρήμα για να επεκταθεί το βάθεμα της εκμετάλλευσης με το μικρότερο δυνατό κόστος για την πλουτοκρατία. Το ίδιο πρόγραμμα, επίσης, ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την ανασφάλιστη εργασία και τη μετατροπή της πλήρους και σταθερής απασχόλησης σε μερική.

Είναι πρόκληση να μοιράζουν δισεκατομμύρια σε επιχειρηματίες, όταν την ίδια στιγμή δίνουν στους ανέργους ένα επίδομα πείνας και αρνούνται την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Ένα είναι βέβαιο, όσο αυτό το σύστημα δεν ανατρέπεται, η ανεργία θα θεριεύει.

Παράλληλα αναδεικνύονται οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδά του. Από τη μια το κεφάλαιο χρειάζεται και θέλει την ανεργία για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις στρατιές αυτές των εξαθλιωμένων σα μοχλό πίεσης, προκειμένου να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, για να βαθύνει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, από την άλλη όμως θέλουν την εργατική δύναμη σε κίνηση, ως αποκλειστική πηγή υπεραξίας, θέλουν την εργατική δύναμη να την διατηρήσουν ζωντανή και ευέλικτη για να καλύπτουν κάθε φορά τις ανάγκες τους για περισσότερα κέρδη σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Αυτό προσπαθούν να πετύχουν με τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, αυτό επιδιώκουν με τις ελαστικές μορφές εργασίας, αυτό προσπαθούν να πετύχουν με τα διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ που βαφτίζονται «επανένταξη στην αγορά εργασίας», «καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού», κ.ά.

Σε αυτές τις στοχεύσεις υπάγονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την «ανάγκη κινητικότητας της εργασίας». Για αυτό οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν ένα βασικό συμπέρασμα. Ότι ριζικές λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας, σε οικονομία όπου κυριαρχούν και δεσπόζουν τα μονοπώλια δεν μπορεί να υπάρξει.

Το ΚΚΕ προειδοποιεί τους εργαζόμενους να μην παραπλανηθούν από το επιχείρημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των άλλων κομμάτων που υπηρετούν την ίδια στρατηγική, ότι «αντίδοτο στην ανεργία είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Οι συμφωνίες που υπέγραψε με την κινεζική ηγεσία για τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας ως πύλη εισόδου κινεζικών εμπορευμάτων, αλλά και τα πολυδιαφημιζόμενα σχέδια των Αράβων επιχειρηματιών για την κατασκευή ξενοδοχείων - καζίνο, θα υποσκάψουν παραπέρα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Θα εκτοπίσουν και θα συρρικνώσουν μαζικά παραγωγικές και εμπορικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού θα πλημμυρίσει η ελληνική αγορά με περισσότερα εισαγόμενα προϊόντα. Μεγάλο μέρος παραγωγικών δραστηριοτήτων στρατηγικής σημασίας θα πραγματοποιούνται σε άλλες χώρες (π.χ. ναυπήγηση πλοίων στην Κίνα), ως «αντάλλαγμα» για τις επενδύσεις που θα γίνονται στη χώρα.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεχνούν ότι τα προηγούμενα χρόνια, που η καπιταλιστική ανάπτυξη ήταν υψηλή, αυτοί γνώρισαν στο πετσί τους τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη κι επενδύσεις. Τεράστια κέρδη και συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια με αντίτιμο την αύξηση της εκμετάλλευσης, την καρατόμηση εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την αύξηση της φορολογίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο. Αυτή η ανάπτυξη γέννησε την κρίση, τα ελλείμματα, το χρέος και τη σήψη.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ οδήγησε στο ξεκλήρισμα των λεγόμενων παραδοσιακών καλλιεργειών και της μικρομεσαίας αγροτιάς προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μεγαλοαγροτών. Νέα μεγάλα κύματα αγροτών θα στραφούν στην πόλη προς αναζήτηση εργασίας.

Λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία, η μόνη προοπτική για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα

Μόνο ο σοσιαλιστικός δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά. Με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής όπου οι βασικές και μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι λαϊκή - κοινωνική περιουσία και θα λειτουργούν με λαϊκό έλεγχο από τα πάνω και από τα κάτω μπορούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να μπουν σε κίνηση, με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης μπορεί να λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα της ανεργίας. Όλες  οι πλουτοπαραγωγικές πηγές και παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, καθώς και οι διεθνείς συνεργασίες θα αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και δε θα υπόκεινται στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς. Όλα τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι πλήρως στελεχωμένα και θα προσφέρουν σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η τεχνολογική πρόοδος, η κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, δίνουν τη δυνατότητα για σταθερή και μόνιμη δουλειά, 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, με παράλληλη διεύρυνση των δικαιωμάτων. Μόνο σε μια σοσιαλιστική κοινωνία δε θα υπάρχουν άνεργοι, κανένας άνθρωπος δε θα ταπεινώνεται και δε θα αγωνιά για την επιβίωσή του. Η σοσιαλιστική προοπτική δεν είναι ένα μακρινό όραμα, αλλά η μόνη επιτακτική εναλλακτική λύση.

Η πείρα στις χώρες, όπου οικοδομήθηκες ο σοσιαλισμός, έδειξε ότι ο σοσιαλισμός, παρά τα σοβαρά λάθη που έγιναν, μπορεί να εκμηδενίσει την ανεργία και να πάψει να είναι εφιάλτης για το σύνολο της εργατιάς και της νεολαίας, αλλά και του λαού γενικότερα.

Εκμεταλλεύσου την ευκαιρία των εκλογών της 7ης Νοέμβρη και καταδίκασε με την ψήφο σου αυτούς που σου στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την ψήφο τους σε βόλι εναντίον των βάρβαρων μέτρων που τους οδηγούν μόνιμα στη φτώχεια. Να πουν όχι στα νέα άγρια μέτρα που φέρνουν. Να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τους υποψηφίους τους. Να απομονώσουν όλους εκείνους που θέλουν να κλέψουν την ψήφο τους και εμφανίζονται με τη μάσκα του υπερκομματικού ή με τη σημαία του «αντιμνημονιακού» μετώπου. Όλοι αυτοί στην πραγματικότητα είναι στηλοβάτες του μνημονίου, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η συμπυκνωμένη στρατηγική του κεφαλαίου, η πηγή δηλαδή της ανεργίας, της ανέχειας για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Έχουν βάλει πλάτη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ό,τι αντιλαϊκό έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, κατά συνέπεια και στις πολιτικές που διόγκωσαν το πρόβλημα της ανεργίας. Έχουν πρωτοστατήσει σε απολύσεις συμβασιούχων, έχουν συμβάλλει στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μία επιλογή έχουν. Την ψήφιση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης, να ψηφίσουν τους αγωνιστές που πρωτοστάτησαν στους αγώνες εναντίον της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, κατήγγειλαν και προειδοποίησαν έγκαιρα την εργατική τάξη για τη θύελλα που έρχεται.  Την υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης την απαίτηση και διεκδίκηση των θέσεων του ΚΚΕ υπέρ των ανέργων και των εργαζομένων. Θα δώσει ώθηση για να δώσει η εργατική τάξη τη μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, για να οικοδομήσει τη συμμαχία της με τους αυτοαπασχολούμενου και τη μικρομεσαία αγροτιά

Άνεργοι και άνεργες, νέοι και νέες, απολυμένοι

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να αγωνιστεί μέσα από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, να δημιουργηθούν στους χώρους δουλειάς, στις συνοικίες, στους Δήμους, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά εστίες οργανωμένης πάλης και αντίστασης για να μπει φραγμός στην παραπέρα επιδείνωση της ζωής των ανέργων. Να απαιτηθεί με όρους ταξικής πάλης η ικανοποίηση αιτημάτων που μπορούν να δώσουν ανάσα στους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει τους αγώνες για πάλη και διεκδίκηση

Στα παρακάτω αιτήματα περιλαμβάνονται όσοι εργάζονται περιστασιακά, εργαζόμενοι με μερική απασχόληση και όσοι ανήκουν σε αυτό που λέμε εκ περιτροπής εργασία για το διάστημα που δεν εργάζονται, καθώς και αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί.

Το «κόστος», από τα μέτρα που προτείνονται, να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και μπορεί να καλυφθεί με αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ο ισχυρισμός ότι η οικονομία δεν αντέχει τέτοιες παροχές καταρρίπτεται, από τη διευρυνόμενη και προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς και από τους πακτωλούς ενισχύσεων που έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια με νόμους τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

1. Επίδομα ανεργίας 1.120€ για όλους τους ανέργους για όσο διαρκεί η ανεργία.

2. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.

3. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

4. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

5. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες.

6. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος

7. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.

8. Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους

9. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

10. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

11. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.

12. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.   Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

13. Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.

14. Να χορηγηθεί 1.000€ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων από 100€ που ισχύει σήμερα.

15. Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.

16. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, που είναι το βασικότερο δικαίωμα του ανθρώπου, με στόχο την εξαφάνιση της ανεργίας. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

17. Αύξηση της αποζημίωση που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920 και κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις και ΣΣΕ.

Τα αιτήματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση της κοινής πάλης εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών. Τη βάση ενός μαζικού κινήματος προστασίας των ανέργων.

Τα αιτήματα αυτά θα είναι μόνιμα στο κέντρο της πάλης του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα. Στο δρόμο, στο μαζικό κίνημα και σε όλα τα κρατικά όργανα από τους Δήμους, τις Περιφέρειες ως τη Βουλή.


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016