banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την κατάρτιση

Σπουδαστή- Σπουδάστρια στις επαγγελματικές σχολές,

 

Η ΚΝΕ απευθύνεται σε εσένα που είσαι παιδί εργατικής, λαϊκής οικογένειας, που έχεις βιώσει ήδη ταξικούς φραγμούς, εμπόδια και ανισότητες.

Βιώνεις καθημερινά στο πετσί σου τη φτώχεια στο σπίτι, την εκμετάλλευση στο χώρο δουλειάς, την εγκατάλλειψη και υποβάθμιση στη σχολή.

Δε ζουν το ίδιο όλοι σε αυτήν την κοινωνία. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα παιδιά τους ζουν μέσα στη χλιδή γιατί αρπάζουν τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες.

 

Για την κατάσταση που ζεις στη σχολή μαθητείας και κατάρτισης, στο σπίτι, στην πρακτική δε φταίει το «κακό το ριζικό». Δε σε έχουν «ξεχάσει στην πάντα».

Αντίθετα κάθε μέρα ΕΕ- κυβέρνηση μηχανεύονται νέους τρόπους για να σου πάρουν ακόμα περισσότερα και να αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μέσα από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης θέλουν να δημιουργήσουν ειδικευμένους εργαζομένους, που τους θέλουν όμως φθηνούς, χωρίς δικαιώματα, με το κεφάλι σκυφτό.

 

 

Αυτοί που σου λένε ότι δεν έχεις δικαιώματα γιατί είσαι μαθητευόμενος είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αυτοί που τους στηρίζουν μέσα στις σχολές, τα κόμματά τους.

Μην ακούς αυτούς που σου λένε να κάνεις κουράγιο, να είσαι φρόνιμος γιατί όταν μάθεις την τέχνη θα εξασφαλίσεις τη ζωή σου. Μην ακούς όσους λένε ότι φταίει ο διπλανός σου που έχει άλλο χρώμα. Για να κάνεις εχθρό σου το συνάδελφο και φίλο σου τα αφεντικά, τους πραγματκούς εχθρούς.

Σε προετοιμάζουν για την εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς. Θέλουν να είσαι απομονωμένος στην πρακτική, φοβισμένος απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών, ανοργάνωτος και μακριά από τα σωματεία, το ΠΑΜΕ. Να μη διεκδικείς.

Οι απαράδεκτες συνθήκες στην πρακτική με τα μεροκάματα χαρτζιλίκι, την απλήρωτη και την ανασφάλιστη δουλειά δεν τελειώνουν με το πτυχίο. Γενικεύονται σε όλους τους εργαζομένους.

 

Θέλουν να περιπλανιέσαι από την ανεργία στην ψευτοκατάρτιση, στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, για ένα κομμάτι ψωμί και μετά πάλι στην ανεργία. Να ρίξεις τις απαιτήσεις σου για τους όρους πρακτικής, τις παροχές για σίτιση και στέγαση, την ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, για όσα δικαιούσαι στη σχολή δωρεάν (αναλώσιμα, εργαλεία, βιβλία, μετακίνηση).

ΩΣ ΕΔΩ! Η ΚΝΕ ποτέ δεν συμβιβάστηκε με αυτήν την κατάσταση στις επαγγελματικές σχολές.

Σε καλούμε σε κοινή πάλη για να στήσουμε μπλόκο στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή και το μέλλον μας, στην απαράδεκτη κατάσταση στις σχολές και στην πρακτική!

Τέρμα στις θυσίες! Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση για να ζουν μέσα στη χλιδή οι υπεύθυνοι. Οι εκμεταλλευτές.

 

Κάνε και δική σου υπόθεση

την οργάνωση του αγώνα

 

Με συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση σε κάθε τμήμα, ειδικότητα, τάξη, αλλά και στο χώρο δουλειάς, με γνώμη για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις .

 

Τα 7μελή, τα 15μελή, οι επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή μπορούν να γίνουν όπλα της οργάνωσης των σπουδαστών με την εκλογή αγωνιστών σπουδαστών, και όχι με τα τσιράκια του διευθυντή, του εργοδότη.

Οργανώσου στο σωματείο σου. Δυνάμωσε το ΠΑΜΕ.

Μη συμβιβάζεσαι με τη σημερινή κατάσταση, με τις δυσκολίες.

Με εμπιστοσύνη στην οργανωμένη δύναμη των εργατών, των παιδιών τους, του λαϊκού κινήματος μπορούμε να ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

 

Καλούμε όλους τους σπουδαστές από τις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ, του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης, του ΟΤΕΚ, των Δημοσίων ΙΕΚ και των Ιδιωτικών ΙΕΚ να παλέψουμε για:

 

 

 • Να καταργηθούν τώρα τα δίδακτρα. Η χρηματοδότηση να είναι αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, να είναι όλα δημόσια και δωρεάν. Να καταργηθούν τα χαράτσια κάθε είδους. Πληρώνεις πολλά εσύ και η οικογένειά σου για την υγεία και εκπαίδευση, που πρέπει να παρέχονται σε όλους δωρεάν.

 

 

 

 • Όχι στην απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική. Να μην είναι στην ευθύνη των σπουδαστών να βρουν πρακτική.

 

 

 

 • Η πρακτική άσκηση των σπουδαστών να γίνεται με βάση την ειδικότητα, εξασφάλιση για όλους εποπτία από το Υπουργείο και τη σχολή και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σπουδαστών.

 

 

 

 • Οι ώρες της πρακτικής να αμοίβονται και να ασφαλίζονται με βάση τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

 

 

 

 • Όλοι οι μαθητές που εργάζονται να δουλεύουν 6 ώρο με αποδοχές 8 ωρού. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.

 

 

 

 • Όχι στο «χυλό» των των διαφόρων τύπων σχολών, όπου για μια ειδικότητα παρέχουν διαφορετικά δικαιώματα και εκπαίδευση στους σπουδαστές. Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

 

 

 

 • Καμιά πιστοποίηση: Μόνη προϋπόθεση για τη δουλειά να είναι το πτυχίο. Κανένας νέος ανασφάλιστος

 

 

 

 • Εξασφάλιση έμπειρου και εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού, με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

 

 

 

 • Εξασφάλιση ασφαλών κτηριακών εγκαταστάσεων για τη δωρεάν στέγαση των σπουδαστών. Μέχρι τότε επίδομα ενοικίου για όσους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

 

 

 

 • Δωρεάν σίτιση μέσα στη σχολή για όλους τους σπουδαστές.

 

 

 

 • Δωρεάν πάσο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

 

 

 • Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για όσα είναι απαραίτητα για τη μόρφωσή μας (βιβλία, πετρέλαιο, αναλώσιμα).

 

 

 

 • Ίσα δικαιώματα σε δουλειά και ασφάλιση για όλους τους μετανάστες μαθητές.

 

 

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα. Η χώρα μας έχει πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.

 

Μπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύπτονται οι κοινωνικές, οι δικές σου ανάγκες.

Όλα τα παιδιά να σπουδάζουν ως τα 18 χρόνια και μετά να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να υπάρχει δηλαδή ένας τύπος σχολής για όλες τις ειδικότητες, που τα χρόνια σπουδών θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες του κάθε επαγγέλματος.

 

Σε μια τέτοια κοινωνία κανένας νέος, κανένας τεχνίτης δε θα περισσεύει. Θα εξασφαλίζεται σε όλους σταθερή δουλειά με δικαιώματα, χωρίς ανεργία και ανασφάλεια. Η ολόπλευρη μόρφωση, η υγεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, η ξεκούραση και η ψυχαγωγία θα είναι εξασφαλισμένα για όλο το λαό. Προϋπόθεση είναι οι εργάτες να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν και το τιμόνι της εξουσίας.

 

Έλα μαζί μας στην πάλη για τη δική μας κοινωνία,

για την εργατική λαϊκή εξουσία και οικονομία

Οργανώσου στην ΚΝΕ

 


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016