banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Ανακοίνωση για τους πρωτοετείς φοιτητές

«Μάθαινε και τ’ απλούστερα!

Γι’ αυτούς που ο καιρός τους ήρθε

ποτέ δεν είναι πολύ αργά!

Μάθαινε το αβγ, δε σε φτάνει,  μα συ να το μαθαίνεις!

Μη σου κακοφανεί!

Ξεκίνα! Πρέπει όλα να τα ξέρεις!

Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία.»

Μ. Μπρέχτ

 

 

Συνάδελφε, συναδέλφισσα πρωτοετή,

Σε καλωσορίζουμε στη σχολή σου!

Σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο! Έδωσες μάχη ως μαθητής μαζί με την οικογένεια σου και τα κατάφερες. Οπωσδήποτε με πολύ κόπο, θυσίες και έξοδα. Είδες τους γονείς σου, να δυσκολεύονται για να τα βγάλουν πέρα με τις μειώσεις μισθών, τους φόρους, την ανεργία.

Άφησες πίσω ένα σχολείο που τροφοδοτεί την παραπαιδεία, λεηλατώντας το εισόδημα, που εξοντώνει αντί να μορφώνει, που στερεί τον ελεύθερο δημιουργικό χρόνο. Το χειρότερο είναι ότι καλλιεργεί την αποστροφή στη γνώση, βάζει σοβαρά εμπόδια στους νέους από εργατικές - λαϊκές οικογένειες στο δικαίωμα τους στη μόρφωση. Αυτό το σχολείο δεν το έφτιαξαν για μας και το λαό μας.

Σε καλούμε να σκεφτείς, να συγκρίνεις, να δεις ποιο είναι το συμφέρον το δικό σου και της οικογένειας σου

Στη σχολή μαζί με τα μαθήματα, θα γνωρίσεις πολλούς και θα ακούσεις πολλά. Θα προσπαθήσουν να σε κολακέψουν, θα σου πουν να κοιτάξεις την πάρτη σου, να κοιτάς μόνο τα μαθήματα σου. Οπωσδήποτε πρέπει να κοιτάξεις τις σπουδές σου. Για να έχουν όμως αντίκρισμα οι κόποι και οι θυσίες σου, την ώρα που υποθηκεύουν τις σπουδές και το μέλλον μας συνδύασε το διάβασμα, την αξιοποίηση δημιουργικά του χρόνου σου, με τη συμμετοχή στον αγώνα, από την πρώτη κιόλας μέρα.

Και εμείς εδώ δεν είχαμε εύκολες χρονιές. Το 20% των σπουδαστών σε ΑΕΙ και το 50% σε ΤΕΙ δουλεύουν.

Για την πλειοψηφία, το κόστος σπουδών είναι δυσβάσταχτο. Ήδη έχεις κάνει τους λογαριασμούς εσύ και η οικογένεια σου για τα λεφτά του μήνα που αγγίζουν τα 700-800€ για σίτιση, στέγαση και λοιπά έξοδα. Δικαιούσαι σπίτι, σίτιση, μεταφορά. Γι’ αυτό φορολογούν τους γονείς σου.

Όμως από την πρώτη στιγμή θα σου πουν να βάλεις το χέρι στην τσέπη για βιβλία, εργαστήρια, υλικοτεχνική υποδομή. Με την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν φέρει τα ιδρύματα ύστερα από το «κούρεμα» των αποθεματικών τους και τις μειώσεις των δαπανών, η κατάσταση θα γίνει χειρότερη. Μην  δεχθείς να πληρώσεις, διεκδίκησε.

Ήδη μπορεί να σκέφτεσαι να δουλέψεις και αυτό είναι τιμή σου, όμως μόνο ο ατομικός αγώνας δεν φτάνει. Χρειάζεται οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση για αυτά που μας ανήκουν.

Με το νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε πέρσι, καταντάνε το πτυχίο μας διαβατήριο για την ανεργία ή για μισθούς χαρτζιλίκι των 400€. Βάζουν πιο βαθιά τις επιχειρήσεις στις σχολές για να υπηρετεί η επιστήμη τα συμφέροντά τους , για να ελέγχουν τι μαθαίνουμε και πως σκεφτόμαστε. Όπου το ιδεολογικό τους οπλοστάσιο δεν πιάνει, βάζουν μπροστά την καταστολή που στόχο έχουν εμάς και το κίνημα μας. Γι’ αυτό καταργούν το άσυλο και συκοφαντούν τους αγώνες. Είναι υπόθεση των φοιτητών, των εργαζομένων και των οργάνων τους η περιφρούρησή του.

Τώρα αποφάσισαν να κλείσουν δεκάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα λόγω «εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας». Οι ίδιοι που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο και χωρίς υποδομές για να «τα οικονομάνε» οι τοπικές επιχειρήσεις, είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται να πετάξουν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους στο δρόμο!

Η ΚΝΕ σε καλεί από την πρώτη μέρα να σταθείς αγωνιστικά και ανυπότακτα. Να οργανώσεις τόσο τις σπουδές σου όσο και την πάλη σου μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μέσα στο χώρο δουλειάς σου ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Πρώτος στη γνώση, πρώτος στον αγώνα.

Σου λέγανε και θα σου πούνε να κάνεις θυσίες για το «καλό της χώρας». Δεν υπάρχει σωτηρία της χώρας με τον λαό τσακισμένο! Φέρνουν συνέχεια νέα αντιλαϊκά μέτρα για να σωθούν οι εκμεταλλευτές του λαού από την κρίση.

Οι καπιταλιστές όμως μας οδήγησαν στη κρίση μιας και τα προηγούμενα χρόνια συσσώρευσαν τεράστια κέρδη, τόσα που η οικονομία έσκασε. Κι αυτοί που είναι υπεύθυνοι τώρα μας παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα, το φάρμακο από τον άρρωστο, το βιβλίο από το χέρι, μας καταδικάζουν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανεργία για να διατηρήσουν τα τεράστια πλούτη τους και τη σάπια εξουσία τους. Γι αυτό μη δεχτείς καμιά θυσία γι αυτούς. Ότι καλύτερο έχεις κατέθεσε το στην προσπάθεια να μάθεις, να αναζητήσεις την αλήθεια και στον αγώνα.

Εδώ όμως που μπήκες υπάρχουν και προσκυνημένοι που θα προσπαθήσουν να σου διδάξουν το μάθημα της υποταγής.

Θα σε καλέσουν να δεχθείς ως επίσημη διδασκαλία τη διαιώνιση του σάπιου συστήματος που ζούμε, την υποταγή στην εξουσία των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Θα δεις να παίζουν τον πρώτο ρόλο στη συκοφαντία των αγώνων και της λαϊκής πάλης, στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, τη διαστρέβλωση της επιστήμης και της πραγματικότητας, τον αντικομμουνισμό. Θα καταδικάσουν και θα πολεμήσουν ότι χτυπάει και πλήττει την κερδοφορία των μονοπωλίων, των εφοπλιστών και της τάξης τους. Αναζήτησε την αλήθεια.

Οι κυβερνητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ που θα χρησιμοποιήσουν ωραία και παχιά λόγια, στην ουσία θα σε τρομοκρατούν με την γραμμή της κυβέρνησης «αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα φύγουμε από το ευρώ και θα έρθει η καταστροφή, άρα τα κεφάλια μέσα». Ταυτόχρονα η ΠΑΣΠ θα έχει και καταγγελτικό λόγο για να οδηγεί την αγανάκτησή των φοιτητών σε ανώδυνες για το σύστημα επιλογές. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ θα σου λένε ότι με μια «αριστερή» διαχείριση της ίδια βαρβαρότητας θα λυθούν τα προβλήματά μας.

Θα σου πουν ψέματα, προσπέρασε τους . Όποια διαχείριση της κρίσης και να υπάρξει θα είναι αντιλαϊκή. Η πραγματική διέξοδος για το λαό βρίσκεται στην κατάργηση των μνημονίων, στη μονομερή διαγραφή του χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, η αποδέσμευση από την λυκοσυμμαχία της Ε.Ε, με εργατική – λαϊκή εξουσία.

Δυο δρόμοι υπάρχουν:

ή θα αγωνιστούμε με αξιοπρέπεια ή θα τους αφήσουμε να μας λεηλατούν και να μας χλευάζουν.

ή επιστήμη που υπηρετεί τον λαό, τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες ή επιστήμη που υπηρετεί τα μονοπώλια.

ή με το δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί τα μονοπώλια ή με το δρόμο του αγώνα των αποφασιστικών και ανυποχώρητων μαζών που οδηγεί στην ρήξη, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Αντιστάσου στη βρώμικη προπαγάνδα. Με την δύναμη της γνώσης ψάξε, ρώτα, σύγκρινε, πάρε μέρος στον αγώνα, εκεί θα βρεις τους πραγματικούς συναδέλφους και θα αναγνωρίσεις όσους σε εκμεταλλεύονται και σε εξαπατούν.

Μην υποκύψεις στα μαθήματα και στις εκκλήσεις συμβιβασμού που θα είναι πολύμορφα και από πολλούς καλοθελητές. Κανείς δεν θα σου χαρίσει τίποτα. Μη δεχτείς «χάρες» που θέλουν ανταλλάγματα. Διεκδίκησε ότι σου ανήκει.

Μην επιτρέψεις την αποχή σου από τον αγώνα!

Από την πρώτη στιγμή να πάρε θέση στην πάλη με την επιτροπή αγώνα της σχολής σου, με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών! Ενίσχυσε με τη συμμετοχή σου τους φοιτητικούς – σπουδαστικούς συλλόγους και τον αγωνιστικό τους προσανατολισμό.

Ψηλά το κεφάλι από την πρώτη μέρα.

Το μέλλον της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, δεν μπορεί να είναι η βαρβαρότητα που ζούμε σήμερα, δεν μπορεί να είναι η εκμετάλλευση, δεν μπορεί να είναι η μισή ζωή, τα μισά δικαιώματα, η αμορφωσιά, οι ταξικοί φραγμοί. Δεν μπορεί να είναι η κοινωνία στην οποία κάνει κουμάντο το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Μπορεί και πρέπει να είναι η κοινωνία που η εργατική τάξη θα γίνει ο ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, καταργώντας την ταξική εκμετάλλευση και τα μονοπώλια. Με κοινωνικοποίηση, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Με την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του. Έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες

Υπάρχουν σήμερα όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να ζούμε καλύτερα. Σε καλούμε να έρθεις μαζί μας σ’ αυτό τον αγώνα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την κοινωνία της λαϊκής ευημερίας, για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει.

Ψηλά το κεφάλι και καλή αρχή!

Αγώνας Ρήξη Ανατροπή!

Έτσι γράφεται η ιστορία.

 


 


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016