banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

 

Το Υπουργείου Παιδείας παίρνει τη «σκυτάλη» από τον Υπουργό της μεγαλοεργοδοσίας Γ. Βρούτση. Με βάση το σχέδιο υπερεκμετάλλευσης των νέων ανακοίνωσε θέσεις μαθητείας για αποφοίτους των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Υπ. Παιδείας, με μισθό 300 ευρώ για 6 μήνες με ασφάλιση μόνο έναντι κινδύνου

 

Προσφέρουνε κατάρτιση και τσάμπα εργασία

Και μετά σε στέλνουν ξανά στην ανεργία

Οι νέοι και οι νέες από τα ΕΠΑΛ, από τις ΕΠΑΣ, από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης έχουν πείρα τι σημαίνει να δουλεύεις σχεδόν τσάμπα στην πρακτική, χωρίς ωράριο, ανασφάλιστος, σε δουλειές που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα που σπουδάζουν. Γνωρίζουν τι σημαίνει μισή δουλειά-μισή ζωή.

 

Αξιοποίησε την πείρα σου και σκέψου: Γιατί κυβέρνηση-επιχειρηματικοί όμιλοι-ΕΕ καλούν συναδέλφους σου που τελείωσαν το σχολείο, τη σχολή να ξαναγίνουν «μαθητευόμενοι»;

Μετά τον απαράδεκτο νομοθετικό διαχωρισμό των νέων σε άνω των 25 ετών, με μισθό 460 ευρώ, και κάτω των 25 ετών, με μισθό 420 ευρώ, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για να στηρίξει την «ανάπτυξη», δηλαδή τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Τώρα τους δίνει τη δυνατότητα να κερδίζουν ακόμα περισσότερο από τη δική σου, ακόμα μεγαλύτερη, απλήρωτη δουλειά.

Αντί να δουλεύεις με βάση το μισθό, το ωράριο, την ασφάλιση που προβλέπει η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους της ειδικότητάς σου, σε καταδικάζουν στην ανασφάλιστη δουλειά με ημερομηνία λήξης, με μεροκάματο πείνας. Σου στερούν το δικαίωμα στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Προβληματίσου: Γιατί αυτοί που σε «έδιωξαν» από νωρίς μακριά από τη γενική μόρφωση, να μάθεις μια ειδικότητα, μια τέχνη για να βγεις γρήγορα στο μεροκάματο, λένε ότι «θα αποκτήσεις επαγγελματική εμπειρία»; Τα ίδια λένε και στους σπουδαστές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Αφού τελειώσουν τη σχολή, όπου κάνουν μαθητεία με 18 ευρώ μεροκάματο, τους ξανακαλούν να δουλεύουν τσάμπα για τα αφεντικά για να «μάθουν καλύτερα την ειδικότητα».

Εκμεταλλεύονται την ανάγκη να μάθεις καλύτερα την ειδικότητά σου, την ανάγκη να εξασφαλίσεις και το ένα ευρώ, για να παραιτηθείς από το δικαίωμα στη μόρφωση, στη σταθερή δουλειά, στη ζωή. Σου πετάνε το δόλωμα της εργασιακής εμπειρίας και της μαθητείας.

Η πρακτική άσκηση πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της σχολής. Οι σπουδαστές να αμείβονται με το 80% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της σχολής να βρίσκει ο σπουδαστής/στρια πού θα κάνει μαθητεία. Να υπάρχει εποπτεία από τη σχολή και το Υπουργείο Παιδείας κατά τη διάρκεια της πρακτικής, για να μην είναι οι σπουδαστές έρμαια στις απαιτήσεις των αφεντικών.

Αν τους ενδιέφερε να μάθουν οι σπουδαστές την ειδικότητα θα είχαν ήδη καλύψει τα κενά και τις ελλείψεις σε καθηγητές με μόνιμη και σταθερή δουλειά, εργαστήρια, εργαλεία και άλλα αναλώσιμα. Όσα είναι απαραίτητα για τη μόρφωση να παρέχονται σε όλους τους σπουδαστές δωρεάν.

 

Οι ίδιοι που στέλνουν τους νέους, τους εργαζόμενους στις λίστες της ανεργίας, λένε ότι θα αντιμετωπίσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας με προγράμματα υπερεκμετάλλευσης των νέων.

Κυβέρνηση και ΕΕ αντί για επιδόματα και μέτρα προστασίας των ανέργων, ανακυκλώνουν την ανεργία που συνεχίζει να αυξάνεται, με μια βόμβα που τινάζει στον αέρα συνολικά τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, τις συλλογικές συμβάσεις. Βάζει επιπλέον εμπόδια στην επιλογή κάθε νέου να μείνει μόνος του, να δημιουργήσει οικογένεια.

Τζάμπα εργασία για τα αφεντικά

Οργάνωση και αντίσταση στη σύγχρονη σκλαβιά

Κάθε σχολείο και σχολή να γίνει κάστρο οργάνωσης, καταδίκης της υπερεκμετάλλευσης των νέων. Με γενικές συνελεύσεις παντού να γίνει συζήτηση για το χαρακτήρα του προγράμματος, τα οξυμένα προβλήματα κάθε χώρου, με γνώμη για τα αιτήματα και τις μορφές οργάνωσης και πάλης από κάθε νέο και νέα.

Εκεί κρίνεται και κάθε εκλεγμένος μαθητής, σπουδαστής: Αν θα οργανώσει τη διεκδικητική πάλη σε κάθε τάξη, σχολείο και σχολή για το δικαίωμα των νέων στη σταθερή δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή ή αν θα κάνει την «πάπια».

Όσοι νέοι μπουν στο πρόγραμμα μαθητείας να πάνε με το κεφάλι ψηλά, με τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.

 

Να αλλάξουμε τις συνθήκες που οδηγούν τους σπουδαστές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τις οικογένειές τους σε αδιέξοδο

Υπάρχουν δυνάμεις που μπορείς να στηριχθείς. Είναι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, οι ταξικές δυνάμεις στα σωματεία.

Η οργή και αγανάκτησή μας να μετατραπεί σε οργανωμένη δύναμη ανατροπής, κόντρα στα συμφέροντα των αφεντικών.

Ο πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους είναι τεράστιος και τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Οργανωθείτε-παλέψτε για την ανατροπή τους. Δυναμώστε τη λαϊκή συμμαχία. Μόνιμη λύση είναι η εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα χέρια των εργατών.

 

 


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016