banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους σπουδαστές στην κατάρτιση

Σπουδαστή-Σπουδάστρια,

στις επαγγελµατικές σχολές, στην κατάρτιση και τη µαθητεία

Όλοι εµείς που ζούµε και ξέρουµε τι σηµαίνει εγκατάλειψη και υποβάθµιση στη σχολή, προβλήµατα στην πρακτική, τις ειδικότητες, εκµετάλλευση στο χώρο δουλειάς, που βιώνουµε τη φτώχεια στο σπίτι, είµαστε πολλοί.

Όλοι εµείς εάν ενωθούµε και παλέψουµε είµαστε µια τεράστια δύναµη. Μαζί µε τους συναδέλφους µας, από την πρώτη µέρα στη σχολή και στη δουλειά να σταθούµε µε το κεφάλι ψηλά.

Γιατί έχουµε δικαίωµα να µάθουµε, έχουµε δικαίωµα να κάνουµε πρακτική, έχουµε δικαίωµα να δουλέψουµε, έχουµε δικαίωµα να πληρωνόµαστε για να ζούµε µια αξιοπρεπή ζωή.

Γιατί δικαιούµαστε:

-Χρηµατοδότηση για όλες τις σχολές από τον κρατικό προϋπολογισµό. Για σύγχρονα εργαστήρια, υποδοµές, βιβλία. Για να καλυφθούν άµεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Ούτε ένα ευρώ απο τις τσέπες µας για αναλώσιµα και υλικά. Πάσο για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ένα γεύµα σε όλες τις σχολές. Δωρεάν στέγαση για όσους βρίσκονται µακρυά από τις πόλεις τους.

-Όλοι οι σπουδαστές να µπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση η οποία να είναι οργανικά ενταγµένη στη µάθηση. Να αποτελεί, δηλαδή, διαδικασία για να µάθουµε την τέχνη µας και όχι να αξιοποιούνται οι πρακτικάριοι από τους εργοδότες σαν τσάµπα εργατικά χέρια. Για όλη τη διάρκεια της πρακτικής, να υπάρχει ασφάλιση και πληρωµή µε βάση την κλαδική συλλογική σύµβαση εργασίας. Πενθήµερο, επτάωρο για όλους τους πρακτικάριους και µαθητευόµενους.

-Ενιαίο σύστηµα επαγγελµατικής εκπαίδευσης δηµόσιο και δωρεάν. Με αναβάθµιση των υλικοτεχνικών υποδοµών στην βάση της εξέλιξης της τεχνολογίας και πρόσληψη µόνιµου εκπαιδευτικού προσωπικου. Πρακτική άσκηση µε βάση την ειδικότητα, µε εποπτεία της σχολής και του υπουργείου. Κανένα εµπόδιο για την άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος.

 

Δεν τους ζητάµε χάρη και δεν τους κάνουµε τη χάρη να µας τα στερούν.

 

Μας λένε ότι δεν έχουµε δικαιώµατα γιατί είµαστε µαθητευόµενοι, να κάνουµε κουράγιο, να είµαστε φρόνιµοι γιατί όταν µάθουµε την τέχνη θα εξασφαλίσουµε τη ζωή µας. Την ίδια ώρα γενικεύεται η εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς, ακόµα και όσοι έκαναν κάτι δικό τους τώρα δυσκολεύονται, πολλοί κλείνουν. Έτσι εξασφαλίζεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των βιοµηχάνων, των µεγαλοεπιχειρηµατιών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών.

Τα λένε αυτά γιατί θέλουν να ρίχνουµε τις απαιτήσεις µας για όσα δικαιούµαστε, για τους όρους σπουδών και πρακτικής, για την ιατρική και φαρµακευτική περίθαλψη. Για να περιπλανιόµαστε από την ανεργία στην ψευτοκατάρτιση, στη δουλειά χωρίς δικαιώµατα, για ένα κοµµάτι ψωµί και µετά πάλι στην ανεργία. Για να είµαστε αποµονωµένοι στην πρακτική, φοβισµένοι απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών, ανοργάνωτοι. Για να µη διεκδικούµε, ιδιαίτερα τώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ολοκληρώνει τη βρώµικη δουλειά για το σύστηµα, συνεχίζοντας ότι άφησαν στη µέση οι προηγούµενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 

 

Να τους χαλάσουµε τα σχέδια. Να κάνουµε τα δικά µας!

Είναι η ώρα να δυναµώσουµε την οργανωµένη συλλογική διεκδίκηση παντού στις σχολές και τους χώρους δουλειάς.

Με Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε τµήµα, ειδικότητα, τάξη.

Με εκλογή εκπροσώπων για την οργάνωση του αγώνα, των διεκδικήσεων, της δραστηριότητας.

Με αγωνιστικούς συλλόγους. Με συντονισµό των σχολών µας!

Πιο µαχητικά και µαζικά, µαζί µε τα σωµατεία, το ΠΑΜΕ, που παλεύουν για τα συµφέροντα των εργαζοµένων, κόντρα στις απαιτήσεις των εκµεταλλευτών, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις κυβερνήσεις που την στηρίζουν.

Αυτό είναι το καλύτερο µάθηµα που εµπνέει δύναµη και κουράγιο.

Το µάθηµα της οργάνωσης και του αγώνα, της αλληλεγγύης, της δύναµης που έχουν οι σπουδαστές και οι εργαζόµενοι όταν είναι µια γροθιά. Όταν απορρίπτουν την αυταπάτη του ατοµικού "βολέµατος".

Ανοργάνωτους µας θέλει το σύστηµα και η εργοδοσία για να είµαστε ευάλωτοι σε πιέσεις και εκβιασµούς, για να µας καταπατούν δικαιώµατα. Με εµπιστοσύνη στην οργανωµένη δύναµη των εργατών, των παιδιών τους, του λαϊκού κινήµατος µπορούµε να ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.

Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουµε!

Παλεύουµε σήµερα για να συγκεντρώνουµε δυνάµεις και πολύτιµη πείρα για να σπάσουµε τα δεσµά του εκµεταλευτικού συστήµατος. Γιατί είναι αναγκαία σήµερα µια δίκαιη κοινωνία που θα είναι απαλλαγµένη από την εκµετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σήµερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουµε καλύτερα. Η χώρα µας έχει πολλές παραγωγικές δυνατότητες, έµπειρο εργατικό και επιστηµονικό δυναµικό. Αυτά µπορούν να αξιοποιηθούν για να καλύπτονται οι ανάγκες µας, εάν βγούν από τη µέση οι εκµεταλλευτές και το σύστηµά τους, εάν πάρουν τα κλειδιά την οικονοµίας και της εξουσίας οι εργαζόµενοι.

Έτσι όλα τα παιδιά θα µορφώνονται ως τα 18 και µετά θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στο ενιαίο σύστηµα επαγγελµατικής εκπαίδευσης. Να υπάρχει δηλαδή ένας τύπος σχολής για όλες τις ειδικότητες, που τα χρόνια σπουδών θα καθορίζονται µε βάση τις ανάγκες του κάθε επαγγέλµατος.

Έτσι κανένας νέος, κανένας τεχνίτης δε θα περισσεύει. Θα εξασφαλίζεται σε όλους σταθερή δουλειά µε δικαιώµατα, χωρίς ανεργία και ανασφάλεια. Η ολόπλευρη µόρφωση, η υγεία, ο αθλητισµός και ο πολιτισµός, η ξεκούραση και η ψυχαγωγία θα είναι εξασφαλισµένα για όλους τους νέους.

 

Για αυτή την προοπτική αξίζει σήµερα να παλέψουµε!


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016