banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

«Σε καλωσορίζουμε στη σχολή σου!

Καλή αρχή!

Τόσο εσύ όσο και η οικογένειά σου κοπιάσατε και κάνατε μεγάλες θυσίες για να περάσεις στη νέα σου σχολή. Με την είσοδό σου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου, μια νέα πρόκληση.

Σίγουρα έχεις πολλά ερωτήματα και αγωνία για το τι θα συναντήσεις, για το αν η σχολή και τα μαθήματα θα έχουν ενδιαφέρον, αν θα σου δώσουν διέξοδο στη ζωή.

Δεν είναι παράλογο να έχεις και ερωτήματα για το μέλλον, για το αν θα καταφέρεις να τελειώσεις έγκαιρα, αν τελειώνοντας θα βρεις δουλειά. Ήδη βλέπεις τους δικούς σου να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Έχεις πείρα από το σχολείο για το πόσα έξοδα χρειάζονται για να σπουδάσει κάποιος.

Φρόντισε να πάρεις όση περισσότερη γνώση και εφόδια για το μέλλον μπορείς. Εχε όμως υπόψη ότι μόνο αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου σου και οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μαζί με τους συμφοιτητές σου και όλο το λαό, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται.

Έδωσες μάχη για να καταφέρεις να μπεις στη σχολή που επέλεξες!

Μάθε ποια είναι τα δικαιώματά σου και δώσε μάχη γι' αυτά!

Τα δικαιώματα που έχεις ξεκινώντας τη σχολή σου κατακτήθηκαν με αγώνες, όμως οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση προσπαθούν να τα πάρουν πίσω!

  • Διεκδίκησε δωρεάν βιβλία, συγγράμματα που να καλύπτουν όλη την ύλη, για να σπουδάσεις σωστά. Σήμερα, με βάση το νόμο, επιτρέπεται να παίρνουμε μόνο 1 βιβλίο σε κάθε μάθημα, που κάποιες φορές δεν καλύπτει όλη την ύλη και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ή να φωτοτυπούμε άλλα βιβλία. Σε αρκετές σχολές ειδικά των ΤΕΙ δεν υπάρχουν καν βιβλία!
  • Διεκδίκησε επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, ώστε να σου παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση!! Θα συναντήσεις τεράστιες ελλείψεις και κενά ακόμη και στα στοιχειώδη, γιατί τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και η προηγούμενη μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς και "κούρεψαν" 2 φορές τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οδηγώντας τα σε οικονομικό στραγγαλισμό.
  • Διεκδίκησε δωρεάν αναλώσιμα. Πιθανά να σου ζητήσουν να τα αγοράσεις. Διεκδίκησέ τα!
  • Διεκδίκησε δωρεάν καθημερινή ποιοτική σίτιση στο εστιατόριο της σχολής. Αυτό συνεχώς προσπαθούν να το περιορίσουν. Μην το επιτρέψεις!
  • Ενώ δικαιούσαι δωρεάν στέγαση, τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστα. Διεκδίκησε να φτιαχτούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες και μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου!
  • Διεκδίκησε πάσο για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα όμως κι έτσι, τα έξοδα για τις μεταφορές σου είναι μεγάλα, αν προσθέσεις τα εισιτήρια για τα αστικά ΜΜΜ, με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ ή τα πλοία που πιθανά χρειάζεσαι. Διεκδίκησε δωρεάν μεταφορές για όσο σπουδάζεις!
  • Διεκδίκησε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τη σχολή σου.
  • Πιθανά να αναγκαστείς να πιάσεις δουλειά παράλληλα με τις σπουδές, ακόμα και από το πρώτο έτος, για να τα βγάλεις πέρα. Διεκδίκησε μέτρα διευκόλυνσης, όπως πρόσθετες εξεταστικές περιόδους, άδειες με αποδοχές στις εξεταστικές, ειδικά ωράρια μαθημάτων. Να μη διαγραφεί κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Με τη συμμετοχή όλων στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, που είναι η συλλογική οργάνωση των φοιτητών και των σπουδαστών σε κάθε τμήμα ή σχολή, μπορούμε να δυναμώσουμε τον οργανωμένο αγώνα για δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα και επιστήμη που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του. Γιατί ο καθένας μόνος του είμαστε χαμένοι από χέρι, η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική διεκδίκηση!

Πάρε θέση ώστε να αποκτήσουν οι σύλλογοί μας αγωνιστικό προσανατολισμό, ώστε ο αγώνας των φοιτητών και των σπουδαστών να συναντηθεί με τον αγώνα του λαού, για να πάρουμε την τύχη των σπουδών και της ζωής μας στα χέρια μας.

Έλα να γνωρίσεις την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

Η ΚΝΕ είναι η Οργάνωση Νεολαίας του ΚΚΕ. Πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.

Παλεύουμε για να ενώσουμε σε κοινό αγώνα όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, πιστεύοντας ότι δεν μας αξίζει η ανεργία, η μισή κακοπληρωμένη δουλειά, η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, η μισή ζωή, η ταξική εκμετάλλευση. Δεν μας αξίζει το σύστημα όπου κουμάντο κάνουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, για να ζουν οι λίγοι στη χλιδή και οι πολλοί στη φτώχεια και την ανέχεια.

Μέσα στις σχολές αγωνιζόμαστε για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, που αρμόζει στο σύγχρονο επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης γνώσης.

Για να σπουδάζουμε χωρίς δυσκολίες, δωρεάν, τα πτυχία μας να έχουν αντίκρισμα άμεσα στον τομέα στον οποίο σπουδάσαμε.

Για να είναι η επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι στην υπηρεσία του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Παλεύουμε για την πραγματική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας, που μπορεί να έρθει μόνο με την επαναστατική ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών, της πραγματικής ελευθερίας, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου αναζήτησε την αλήθεια!

Απ' όσα θα ακούσεις, σκέψου, σύγκρινε ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος. Αντιμετώπισε τη γνώση και τη μόρφωση ως εφόδιο, ως δύναμη για να χτίσουμε "έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", μια κοινωνία που αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας.

Μην υποκύψεις στα μαθήματα συμβιβασμού, που είναι πολύμορφα και από πολλούς καλοθελητές, ότι ο αυριανός εργαζόμενος, ο επιστήμονας πρέπει να σκέφτεται τάχα την πάρτη του, να στηρίζει το σημερινό σάπιο σύστημα.

Μην προσβλέπεις σε σωτήρες. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανοίξει δρόμους για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

Μην αφήσεις τόπο να σταθούν οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια των εκμεταλλευτών.

Μη δεχτείς "χάρες" που ζητάνε ανταλλάγματα. Διεκδίκησε ό,τι σου ανήκει»


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016