banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Νέα εργάτρια, νέα εργαζόμενη,  

Νέα εργαζόμενη φοιτήτρια - σπουδάστρια,  νέα στις σχολές μαθητείας

Εσύ έχεις περισσότερους λόγους να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σήκωσε ανάστημα, κάνε τώρα το βήμα, για ‘σένα και τα παιδιά σου.

Η εργατική τάξη, η τάξη μας έχει ανεξάντλητη δύναμη

Ξεπέρασε το φόβο σου μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, τις απολύσεις, τα εμπόδια, που η πολιτική τους έχει ορθώσει, για να δυσκολέψουν τη συμμετοχή σου στο σωματείο, στο σύλλογο γυναικών, στις άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Έχεις πείρα από τη ζωή σου

Με τη δική σου δουλειά και της οικογένειάς σου, αυγαταίνουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις.

Ήσουν η πρώτη που μπήκε στο στόχαστρο στην καπιταλιστική ανάπτυξη, είσαι και τώρα, την περίοδο που βαθαίνει η οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Η πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια έχει οδηγήσει το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ηλικίας 20-24 ετών να είναι 40,62% και ηλικίας 25-29 ετών να είναι 25,13%.

Η δίψα τους για κέρδος οδηγεί ακόμα και στις απολύσεις εγκύων, νέων μητέρων. Η μητρότητα γι’ αυτούς είναι ένα επιπλέον κόστος.

Η ανάγκη τους να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους έχει ως αποτέλεσμα τις μαζικές απολύσεις ειδικά σε κλάδους που εργάζονται κατά πλειοψηφία γυναίκες όπως σούπερ μάρκετ, κλωστοϋφαντουργία, παιδεία, υγεία, πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΑ.

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΔΝΤ – ΕΕ – τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της “ανταγωνιστικότητας” της οικονομίας:

Θέλουν η δουλειά σου να είναι φτηνή κι ευέλικτη. Να σε εντάσσουν και να σε αποσύρουν από την παραγωγή όποτε θέλουν, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Σε θέλουν με το ένα πόδι στην παραγωγή και με το άλλο στο σπίτι να καλύπτεις ανάγκες τις οικογένειας, που θα έπρεπε να καλύπτονται από το κράτος.

Οι «ευέλικτες μορφές απασχόλησης» εφαρμόστηκαν την περίοδο της καπιταλιστικής κερδοφορίας πρώτα σε ‘σένα. Σήμερα γενικεύονται στο σύνολο των εργαζομένων.

Το ποσοστό μερικής απασχόλησης στις γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών φτάνει το 11,22% και στις ηλικίες 30-44 ετών το 41,28%.

Η φροντίδα των παιδιών και εξαρτημένων μελών που έχει ανατεθεί στην οικογένειά σου και σε ΄σένα, κάνει αυτές τις μορφές δουλειάς αναγκαστική επιλογή.

Θέλουν να παραιτηθείς απ’ την ανάγκη για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας – Παιδείας. Να χρυσοπληρώνεις για τις υπηρεσίες υγείας, για τη μόρφωση τη δική σου και της οικογένειάς σου.

Αυτή η πολιτική σε οδηγεί κάθε μήνα να έχεις το άγχος αν θα καταφέρεις να πληρώσεις τη δόση του στεγαστικού δανείου, το ενοίκιο, τους λογαριασμούς.

Μπροστά στην κρίση αξιοποιούν το χάπι των «κοινωνικών επιχειρήσεων» για να σε πείσουν:

§ Ότι μπορείς και σ’ αυτές τις συνθήκες να βρεις δουλειά, κι ας είναι χωρίς δικαιώματα, για λίγους μήνες, ένα μικρό βοήθημα σε σχέση με τις ανάγκες τις δικές σου και της οικογένειάς σου. Θέλουν να αποδεχτείς ότι το επίδομα ανεργίας σου πλέον θα μετατραπεί σε επιδότηση του εργοδότη στο δημόσιο, στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

§ Ότι νοιάζονται για ‘σενα και για την οικογένειά σου. Στην πραγματικότητα οι περισσότερες απ’ αυτές τις επιχειρήσεις θα  παρέχουν ποιοτικά υποβαθμισμένες, αποσπασματικές και ανεπαρκείς υπηρεσίες με πληρωμή απ’ τους εργαζόμενους.

Σε καλούν να κάνεις κι άλλες θυσίες.

Αυτοί που φταίνε, σε καλούν να πληρώσεις το μάρμαρο.

Σου λένε ψέματα πως η κρίση είναι κρίση χρέους, ελλειμμάτων. Καλλιεργούν συγχύσεις για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο. Η κρίση είναι καπιταλιστική, κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου.

Σου λένε ψέματα πως τα αντεργατικά μέτρα επιβάλλονται απ' έξω, από την τρόικα, τους δανειστές. Ο σκοπός τους είναι να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πριν τη ΝΔ και να αποκρύψουν τον πραγματικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα των μέτρων.

Σου λένε ψέματα πως το μνημόνιο επιβλήθηκε για να σωθεί η χώρα. Επιβλήθηκε για να μην “πέσουν έξω” ή για να μην χάσουν πολλά μια χούφτα τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές. Γι’ αυτό βυθίζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια εσένα και την οικογένειά σου.

Σε θέλουν συμμέτοχη, να βάλεις πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική που ευνοεί τα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις.

Δείξε ανυπακοή και απειθαρχία.

Μη δικαιολογείς στη συνείδησή σου κανένα αντιλαϊκό μέτρο.

Μην αποδέχεσαι τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται σε βάρος των δικών σου αναγκών και της οικογένειάς σου.

Η τάξη μας είναι αυτή που παράγει τον πλούτο και τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Πρέπει να τον διεκδικήσουμε.

Είναι στο χέρι μας.

Απέναντι στο δικό τους μονόδρομο, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σε καλεί να συμμετέχεις στην οργάνωση του αγώνα, στο κίνημα αντεπίθεσης.

Με τη συμμετοχή σου στο σωματείο, για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των δυνάμεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της τάξης μας, για την ενίσχυση του ΠΑΜΕ.

Η τάξη μας σε συμμαχία με τα ριζοσπαστικά κινήματα των αυτοπασχολούμενων, την ΠΑΣΕΒΕ, των φτωχών αγροτών, την ΠΑΣΥ, των σπουδαστών, το ΜΑΣ και των γυναικών, την ΟΓΕ, μπορεί και θα δώσει την αποφασιστική μάχη ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Μόνο με αυτό το περιεχόμενο οι αγώνες μας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα. Να γίνει ο πλούτος που υπάρχει λαϊκή περιουσία, το τιμόνι της εξουσίας να πάρει ο λαός, για να οικοδομήσουμε το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό.

Αυτό είναι που φοβούνται. Γι’ αυτό συκοφαντούν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα, κρύβοντας τις μεγάλες κατακτήσεις που είχε για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Μόνο σε μια τέτοια κοινωνία με κεντρικό σχεδιασμό κι εργατικό έλεγχο μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Στο σοσιαλισμό θα μπουν οι βάσεις για την κατάκτηση της ισοτιμίας των δυο φύλων.

Ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με μας στη σοσιαλιστική προοπτική, σε καλούμε να παλέψεις για:

 • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις
 • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας
 • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ, μέχρι να βρει ο άνεργος, η άνεργη δουλειά
 • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα
 • Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων
 • Αποκλειστκά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους
 • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55 αντίστοιχα για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά. Η συνταξιοδότηση των γυναικών με πέντε (5) χρόνια λιγότερα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι η ελάχιστη αναγνώριση της ανισοτιμίας των γυναικών στην εκμεταλλευτική κοινωνία, η αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας
 • Αποκλειστικά Δημόσιο - Δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας
 • Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας, της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα, καθώς και τα έξοδα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ)
 • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού από τα Δημόσια και Δωρεάν Κέντρα Υγείας και Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού
 • Άδειες κυήσεων, τοκετού, θηλασμού για όλες τις γυναίκες, δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Ένα χρόνο γονική άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα
 • Κρατικό δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν παροχές για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα για ειδικές ανάγκες
 • Κρατικοί - δωρεάν βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί, δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις
 • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης
 • Δίχρονη υποχρεωτική, δημόσια - δωρεάν προσχολική αγωγή
 • Φτηνή λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους

Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016