banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον φοιτητών, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Καβούρι, με συνέπεια τον τραυματισμό 4 φοιτητών, μελών της ΚΝΕ, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει τον αυταρχισμό θέλοντας να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου», προκειμένου να σαρώσει ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει στον λαό και τη νεολαία, να περάσει το νομοσχέδιο, που διαμορφώνει ένα ακόμα πιο ακριβό εκπαιδευτικό σύστημα για τις λαϊκές οικογένειες. Η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι-χέρι με την καταστολή. Αυτό επιβεβαιώνεται με όλες τις κυβερνήσεις.

Είναι απολύτως καταδικαστέα η στάση των πρυτάνεων, που αντί να ακούσουν τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, τα προβλήματά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους λόγω της υποχρηματοδότησης και των τεράστιων ελλείψεων, τις διεκδικήσεις τους, καλούν αστυνομικές δυνάμεις, στήνουν κλούβες, προχωρούν σε λοκ άουτ σχολών!

Καμία αναμονή! Κανένας φόβος! Ο αγώνας των φοιτητών μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων φοιτητών στις μαζικές, συλλογικές διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις, στη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ

Αυτήν τη στιγμή δυνάμεις των ΜΑΤ απειλούν με καταστολή και συλλήψεις φοιτητές της ΑΣΟΕΕ, μέλη της ΚΝΕ, που βρίσκονται έξω από την πύλη της σχολής τους, ενημερώνοντας φοιτητές και κόσμο που περνάει από το σημείο για τα γεγονότα που έγιναν την προηγούμενη μέρα.

Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην απαράδεκτη επίθεση της αστυνομίας σε φοιτητές, τη Δευτέρα 11/11, που αντιδρούσαν στο lock-out της ΑΣΟΕΕ και την παραβίαση του ασύλου από τα ΜΑΤ.

Για τις εξελίξεις αυτές έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ  που προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη», για να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά και η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ, που ακολουθεί και στηρίζει αυτή την κατεύθυνση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του ασύλου και καταστολή των αγωνιστικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων.
  • Να αρθεί άμεσα το lock-out της ΑΣΟΕΕ, ώστε να γίνει Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου για να πάρει θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις, μπροστά και στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/11

Η ΚΝΕ καταγγέλλει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στην ΑΣΟΕΕ, από αστυνομικές δυνάμεις και την καταστολή φοιτητών που αντιδρούσαν στην απόφαση της Συγκλήτου για lock-out  του ιδρύματος μέχρι τη 17η Νοέμβρη.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που αναπτύσσονται μαζικές, αγωνιστικές διεργασίες των φοιτητικών συλλόγων στις σχολές. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επιβάλει «σιγή ιχθύος» μέσα στα ιδρύματα, να καταστέλλεται  κάθε κινητοποίηση, που εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Περισσότερα...

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2019 ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ! ΑΓΩΝΑΣ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Φέτος συμπληρώνονται 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου… Από τις μέρες που ο “γίγαντας” λαός βγήκε στο προσκήνιο και σήκωσε το αγωνιστικό του ανάστημα στη Χούντα των συνταγματαρχών, στα ντόπια και τα ξένα στηρίγματά της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Η Χούντα, η στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απρίλη 1967, ήταν ένα άθλιο και διεφθαρμένο καθεστώς. Προετοιμάστηκε με ένταση του αντικομμουνισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι πάντα ο αντικομμουνισμός είναι προπομπός αρνητικών εξελίξεων σε βάρος του λαού. Με τη Χούντα, η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Άλλαξε μορφή υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, του κεφαλαίου και των διεθνών του συμμάχων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η Χούντα από τη μία διεύρυνε τα προνόμια και τη στήριξη στα κέρδη των λίγων και από την άλλη χαντάκωσε το λαϊκό εισόδημα, έβαλε τους λαϊκούς αγώνες στον γύψο. Βασάνιζε, δολοφονούσε, φυλάκιζε, έστελνε εξορία τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Είμαστε περήφανοι, γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήκωσαν ψηλά τη σημαία της σύγκρουσης με τη στρατιωτική δικτατορία. Το ΚΚΕ στάθηκε αντάξιο της κληρονομιάς του και της Ιστορίας του. Ανασυγκρότησε τις παράνομες Οργανώσεις του, το 1968 ίδρυσε την ΚΝΕ, έδωσε πνοή και κουράγιο στον λαό και την πάλη του. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπήκαν μπροστά για την οργάνωση των φοιτητών, των μαθητών, των νέων εργαζομένων. Η δράση τους έδωσε ανατρεπτικό περιεχόμενο στους αγώνες, έπαιξε καταλυτικό και αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης και στην κορύφωσή της, το 1973, με τις καταλήψεις στη Νομική τον Φλεβάρη και στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβρη.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η καταστολή της με δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε. Η τραγωδία της Κύπρου με την εισβολή και κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει τη σφραγίδα της Χούντας και των ιμπεριαλιστών ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι καμία προστασία δεν παρέχουν για τον λαό οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 30 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ» ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Το Τείχος του Βερολίνου...
…Κι όµως το σύστηµα σου λέει ΞΑΝΑ ψέµατα!

 

9 Νοέµβρη 1989. Πέφτει το τείχος στο Βερολίνο. Οι υπερασπιστές του σηµερινού άδικου συστήµατος πανηγυρίζουν, παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια µε στόχο να υιοθετήσει και η νεολαία σαν “αλήθεια” τη δίκη τους επιδίωξη, το µεγάλο ψέµα: ότι ο καπιταλισµός είναι το καλύτερο σύστηµα για την ανθρωπότητα και ότι ο σοσιαλισµός, όπως λένε, “απέτυχε”. Η επίθεση ενάντια στον σοσιαλισµό που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα, ο αντικοµµουνισµός εξακολουθούν να είναι πεδία στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ επενδύουν εκατοντάδες εκατοµµύρια. Γιατί όµως τέτοια µανία ενάντια σε έναν “αποτυχηµένο” εχθρό;

Πώς φτάσαµε στις δύο Γερµανίες;

Βρισκόµαστε µετά τον Β’ Παγκόσµιο Ιµπεριαλιστικό Πόλεµο, που έληξε µε τη µεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (9 Μάη 1945) και την ήττα των ναζί χάρη στην καθοριστική συµβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού που προέλασε µέχρι το Βερολίνο.

Οι δύο διαφορετικές Γερµανίες αποτελούσαν επιδίωξη του ιµπεριαλισµού, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της αστικής τάξης της Γερµανίας. Δεν ήταν επιδίωξη ούτε του λαού της Γερµανίας, ούτε της Σοβιετικής Ένωσης και των σοσιαλιστικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η ΕΣΣ∆ και οι Ανατολικογερµανοί πίεζαν σταθερά για τη µη διαίρεση της Γερµανίας. Στις 23 Μάη 1949 ιδρύθηκε η καπιταλιστική Οµοσπονδιακή Δηµοκρατία της Γερµανίας (ΟΔΓ). Στις 7 Οκτώβρη 1949 ιδρύθηκε η σοσιαλιστική Γερµανική Λαοκρατική Δηµοκρατία (ΓΛΔ). Οι προσπάθειες της ΓΛΔ για µη διαίρεση της Γερµανίας συνεχίστηκαν, όπως π.χ. το 1952 που προτείνεται να εγκριθεί µε δηµοψήφισµα το αίτηµα της ενιαίας Γερµανίας. Τα καπιταλιστικά κράτη αντιστάθηκαν σθεναρά σε µία τέτοια προοπτική.

Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΚΝΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που βρέθηκαν σήμερα στο δρόμο του αγώνα σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα. Οι μαθητές  απάντησαν και με αυτόν τον τρόπο αγωνιστικά  απέναντι στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία και υποδομές. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις εξαγγελίες της ΝΔ για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως συνέχεια και των περσινών μεγάλων κινητοποιήσεων για το Νόμο Γαβρόγλου.

Οι μαθητές ακόμα μια χρονιά στέκονται αγωνιστικά σε εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, ακριβώς γιατί εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση τους για τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία και στη ζωή τους. Στο σχολείο- εξεταστικό κέντρο, όπως το έχουν διαμορφώσει παλιές και νέες κυβερνήσεις, που δε μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές, τους γεμίζει άγχος και ανασφάλεια και αδειάζει τις τσέπες των γονιών τους.

Περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: δίνει μάχη για σχολές “κλειστές” στα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών

Χιλιάδες φοιτητές εδώ και έναν μήνα, σε όλη την Ελλάδα, μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών τους Συλλόγων, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια δυναμώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου που σαρώνει ότι έχει μείνει όρθιο σε μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Την Πέμπτη 31 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με συμμετοχή πάνω από 100 Φοιτητικών Συλλόγων!

Την ίδια ώρα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μαζί με την ΟΝΝΕΔ συναντιέται με την Υπουργό Παιδείας δίνοντας όρκους πίστης στην κυβερνητική πολιτική, ενώ με ανακοινώσεις της η κυβερνητική παράταξη στα Πανεπιστήμια στρέφεται ενάντια στις κινητοποιήσεις και τις δίκαιες διεκδικήσεις των φοιτητών.

Στον ελπιδοφόρο αγώνα χιλιάδων φοιτητών η παράταξη της ΝΔ στις σχολές βλέπει “ακραίες μειοψηφίες” και “χάος”. “Ακραία μειοψηφία” είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελήθηκαν από τις αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα επωφεληθούν από τις αλλαγές που προετοιμάζει η ΝΔ.

Περισσότερα...

28η Οκτωβρίου - Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός!

Γιατί έγινε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος;

Κάθε χρόνο ακούμε πολλά στο σχολείο, στα διάφορα τηλεοπτικά αφιερώματα κ.λπ. για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά λίγα για τις πραγματικές αιτίες του. Το σίγουρο είναι ότι κανείς πόλεμος δεν ξεκινά ξαφνικά, επειδή κάποιοι "μανιακοί" το αποφασίζουν, ούτε λόγω τυχαίων γεγονότων… Η αλήθεια είναι ότι οι πόλεμοι είναι στο DNA αυτού του βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που ζούμε. Είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.

«Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους…» Μπ. Μπρεχτ

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, των αγορών, των πρώτων υλών κ.λπ., λίγα χρόνια μετά την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929. Όλα τα καπιταλιστικά κράτη ανταγωνίζονταν για τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων, οδηγώντας τους λαούς στη μεγαλύτερη ανθρωποσφαγή στην ιστορία. Η ηττημένη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γερμανία, ήθελε τη ρεβάνς από την Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ οι “αδικημένες” της προηγούμενης μοιρασιάς, Ιταλία και Ιαπωνία, ζητούσαν το “κάτι παραπάνω”. Ταυτόχρονα, είχαν στόχο -ανεξάρτητα απ’ το “στρατόπεδο” στο οποίο βρέθηκαν στον πόλεμο- την ανατροπή της εργατικής εξουσίας στη Σοβιετική Ένωση, τη διάλυση της μοναδικής κοινωνίας στον κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και ΗΠΑ “έσπρωχναν” με κάθε τρόπο τους ναζιστές και τους συμμάχους τους (Ιταλία, Ιαπωνία) προς τη Σοβιετική Ένωση, ενισχύοντάς τους μέσω των επενδύσεων των μονοπωλίων τους (π.χ. Ford, General Motors, General Electric, Standard Oil, IBM), αλλά και με συμφωνίες όπως αυτή του Μονάχου (1938) με την οποία παρέδωσαν την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ.

Περισσότερα...

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους σπουδαστές και τις σπουδάστριες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Σπουδαστή, σπουδάστρια στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού,
σε καλωσορίζουμε στην Ακαδημία! Σου ευχόμαστε καλή αρχή!

 

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος έως εδώ ήταν δύσκολος, ότι εσύ και η οικογένειά σου μοχθήσατε.

Με την είσοδό σου στη Ναυτική Εκπαίδευση, ξεκινά μια νέα φάση στη ζωή σου, στην οποία σε καλούμε να περπατήσεις με ψηλά το κεφάλι, χωρίς να αφήσεις στην άκρη τις προσδοκίες και τα όνειρά σου για το μέλλον. Όλοι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες μαζί θα αγωνιστούμε για ολοκληρωμένη μόρφωση και για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Μαζί, και στην τάξη και στο πλοίο, θα παλέψουμε για να κατακτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Η νέα κυβέρνηση, της ΝΔ, ήρθε με αποφασιστικότητα να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης, του ΣΥΡΙΖΑ. Κινείται στην ίδια αντιλαϊκή "ρότα" σε όλους τους τομείς. Γνώμονας της πολιτικής της είναι τα “θέλω” των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων. Πασχίζει, για να εξασφαλίσει κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, από τα πρώτα κιόλας βήματά μας ως σποδαστές, κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών μας ταξιδιών.

Περισσότερα...


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016