banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους πρωτοετείς φοιτητές

 

Σε καλωσορίζουμε στο τμήμα σου!

Καλή αρχή!

Με την είσοδό σου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή σου, μια νέα πρόκληση. Σίγουρα έχεις πολλά ερωτήματα και αγωνία για το τι θα συναντήσεις, για το αν η σχολή και τα μαθήματα θα έχουν ενδιαφέρον, αν θα σου δώσουν διέξοδο στη ζωή.

Δεν είναι παράλογο να έχεις και ερωτήματα για το μέλλον, για το αν θα καταφέρεις να τελειώσεις έγκαιρα, αν τελειώνοντας θα βρεις δουλειά. Ήδη βλέπεις τους δικούς σου να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, τα έξοδα για να σπουδάσει κάποιος βαραίνουν τις οικογένειές μας καθημερινά.

Όλοι δίνουμε μάχη για να κατακτήσουμε όσο περισσότερη γνώση μπορούμε. Όμως μόνο αυτό δεν φτάνει. Σε καλούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά το χρόνο μας και να διεκδικήσουμε συλλογικά τις σύγχρονες ανάγκες μας μαζί με τους συμφοιτητές μας και όλο το λαό, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται.

 

Έδωσες μάχη για να καταφέρεις να μπεις στο τμήμα που επέλεξες!

Μάθε ποια είναι τα δικαιώματά σου και δώσε μάχη γι' αυτά!

 

Τα δικαιώματα που έχεις ξεκινώντας το τμήμα σου κατακτήθηκαν με αγώνες του λαού και της νεολαίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ προσπαθούν να τα πάρουν πίσω, να σε πείσουν ότι είναι φυσιολογικό να πληρώνεις την μόρφωσή σου και να παίρνεις κουτσουρεμένες γνώσεις.

Στα πρώτα σου βήματα στο τμήμα θέλουμε να σε ενημερώσουμε για τα δικαιώματά σου και να σε καλέσουμε να διεκδικήσουμε μαζί όσα έχουμε ανάγκη:

  • Σήμερα επιτρέπεται να παίρνουμε μόνο 1 βιβλίο σε κάθε μάθημα. Κάποιες φορές δεν καλύπτει όλη την ύλη και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ή να φωτοτυπούμε άλλα βιβλία, ενώ σε αρκετές σχολές δεν υπάρχουν καν βιβλία! Πέρυσι οι αγώνες μας ήταν που κατοχύρωσαν τη διανομή των συγγραμμάτων, αφού κυβέρνηση και εκδοτικοί οίκοι τα είχαν στον αέρα! Διεκδικούμε δωρεάν βιβλία, συγγράμματα που να καλύπτουν όλη την ύλη, για να σπουδάζουμε σωστά.
  • Η σημερινή κυβέρνηση μαζί με τις προηγούμενες έχουν καθηλώσει την κρατική χρηματοδότηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και κενά ακόμη και στα στοιχειώδη. Η κυβέρνηση "βουλώνει τρύπες" με νέα δάνεια από την ΕΕ που θα φεσωθούν στις τσέπες των οικογενειών μας. Διεκδικούμε επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, ώστε να σου παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση!!
  • Πιθανά θα σου ζητήσουνε να αγοράσεις αναλώσιμα. Μην δεχτείς να πληρώσεις και διεκδίκησε μαζί μας να δίνονται δωρεάν.
  • Δικαιούσαι δωρεάν καθημερινή ποιοτική σίτιση στο εστιατόριο της σχολής σου με την ευθύνη του κράτους. Οι αγώνες των φοιτητών πέρυσι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το κλείσιμο εστιατορίων που οδήγησαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα των μεγαλοεργολαβων.
  • Ελάχιστοι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν στέγαση γιατί οι εστίες δεν αρκούν. Διεκδικούμε να φτιαχτούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες και μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου και να επινοικιαστούν ξενοδοχεία για τις άμεσες ανάγκες χιλιάδων φοιτητών.
  • Δικαιούσαι πάσο για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα όμως κι έτσι, τα έξοδα για τις μεταφορές σου είναι μεγάλα, αν προσθέσεις τα εισιτήρια για τα αστικά ΜΜΜ, με τα υπεραστικά ΚΤΕΛ ή τα πλοία που πιθανά χρειάζεσαι. Διεκδικούμε δωρεάν μεταφορές για όσο σπουδάζεις!
  • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από την ασφάλιση των γονιών σου αλλιώς θεωρείσαι ανασφάλιστος. Διεκδικούμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
  • Πιθανά να αναγκαστείς να πιάσεις δουλειά παράλληλα με τις σπουδές, ακόμα και από το πρώτο έτος, για να τα βγάλεις πέρα. Διεκδικούμε μέτρα διευκόλυνσης, όπως πρόσθετες εξεταστικές περιόδους, άδειες με αποδοχές στις εξεταστικές, ειδικά ωράρια μαθημάτων.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Με τη συμμετοχή όλων στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, που είναι η συλλογική οργάνωση των φοιτητών και των σπουδαστών σε κάθε τμήμα ή σχολή, μπορούμε να δυναμώσουμε τον οργανωμένο αγώνα για δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα και επιστήμη που θα υπηρετεί το λαό και τις ανάγκες του.

Πάρε θέση ώστε να αποκτήσουν οι σύλλογοί μας αγωνιστικό προσανατολισμό, ώστε ο αγώνας των φοιτητών και των σπουδαστών να συναντηθεί με τον αγώνα του λαού, για να πάρουμε την τύχη των σπουδών και της ζωής μας στα χέρια μας. Στήριξε την δύναμη του φοιτητικού κινήματος το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), τη μόνη πανελλαδική συσπείρωση συλλόγων και επιτροπών που σταθερά παλεύει για τα δικαιώματα των φοιτητών κόντρα σε αυτούς που μας τα στερούν.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου αναζήτησε την αλήθεια!

Απ' όσα θα ακούσεις, σκέψου, σύγκρινε ποιο είναι σωστό και ποιο λάθος. Αντιμετώπισε τη γνώση και τη μόρφωση ως εφόδιο, ως δύναμη για να χτίσουμε "έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", μια κοινωνία που αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας.

Μην υποκύψεις στα μαθήματα συμβιβασμού, που είναι πολύμορφα και από πολλούς καλοθελητές, ότι ο αυριανός εργαζόμενος, ο επιστήμονας πρέπει να σκέφτεται τάχα την πάρτη του, να στηρίζει το σημερινό σάπιο σύστημα.

Σωτήρες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Η «έξοδος από τα μνημόνια» που πλασάρει η κυβέρνηση είναι το νέο "παραμύθι" της. Όλοι οι μνημονιακοί νόμοι παραμένουν εδώ. Τα δικαιώματα και οι ανάγκες μας θα συνεχίσουν να θυσιάζονται για να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα και τα προνόμια των λίγων. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα. Ο συλλογικός αγώνας μπορεί να ανοίξει δρόμους για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει.

Μην αφήσεις τόπο να σταθούν οι φασίστες εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια των εκμεταλλευτών.

Μη δεχτείς "χάρες" που ζητάνε ανταλλάγματα. Διεκδίκησε ό,τι σου ανήκει

Γνώρισε από πρώτο χέρι την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

Η ΚΝΕ είναι η Οργάνωση Νεολαίας του ΚΚΕ. Πρωτοστατεί σε όλους τους αγώνες για τα σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή.

Παλεύουμε για να ενώσουμε σε κοινό αγώνα όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, πιστεύοντας ότι δεν μας αξίζει η ανεργία, η μισή κακοπληρωμένη δουλειά, η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, η μισή ζωή, η εκμετάλλευση. Δεν μας αξίζει το σύστημα όπου κουμάντο κάνουν οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, για να ζουν οι λίγοι στη χλιδή και οι πολλοί στη φτώχεια και την ανέχεια.

Μέσα στις σχολές αγωνιζόμαστε για ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση, που αρμόζει στο σύγχρονο επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης γνώσης.

Για να σπουδάζουμε χωρίς δυσκολίες, δωρεάν, τα πτυχία μας να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε.

Για να είναι η επιστήμη στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι στην υπηρεσία του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Παλεύουμε για την πραγματική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας, που μπορεί να έρθει μόνο με την επαναστατική ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών, της πραγματικής ελευθερίας, την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016