banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί τους νόμοι… Παλεύουμε για σχολείο που θα μας μορφώνει!

Το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς χτύπησε και σήμανε ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για το Λύκειο και το εξεταστικό που έρχεται για να κάνει χειρότερο το σχολείο.

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές κάθε σχολείου σε αγωνιστικό ξεσηκωμό, να οργανώσουμε από τώρα τη συζήτηση και τον αγώνα μας για να μην περάσει το νομοσχέδιο, για να παλέψουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!

Γιατί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ;

Γιατί πάνω στα ήδη τσακισμένα μορφωτικά μας δικαιώματα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να “χτίσει” ένα Λύκειο:

-ακόμα πιο εξοντωτικό και ψυχοφθόρο, πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο, με περισσότερες εξετάσεις μιας και πέρα από τις πανελλαδικές, που θα συνεχίσουμε να δίνουμε, θα πρέπει να δίνουμε εξετάσεις τύπου πανελλαδικών σε επίπεδο δήμων ή νομών για να πάρουμε ακόμα και το απολυτήριο του Λυκείου. Αυτό που ετοιμάζεται είναι στην κυριολεξία ένας εξεταστικός μαραθώνιος που η παπαγαλία και το άγχος θα χτυπάνε κόκκινο!

-με μεγαλύτερα εμπόδια και κόστος για μας και τις οικογένειές μας. Το Λύκειο που ετοιμάζουν είναι μια χειρότερη “αρένα” ανταγωνισμού και εξόντωσης, που θα κοιτάει εμάς και τους γονείς μας κατευθείαν στο πορτοφόλι. Οι οικογένειές μας θα ξεπαραδιάζονται και τα φροντιστήρια θα κάνουν χρυσές δουλειές αφού το ζητούμενο δεν θα είναι να πάρουμε τη μόρφωση που μας αξίζει αλλά να μάθουμε τα “SOS” και να διανύσουμε 2 εξεταστικούς μαραθώνιους. Όσο για τη ζωή μας; Αν μέχρι τώρα ζούσαμε μέσα στο τρεχαλητό τώρα η κυβέρνηση μας ετοιμάζει ζωή-λάστιχο με μηδαμινό ελεύθερο χρόνο.

-με λιγότερη γνώση και εφόδια αφού ούτε στα λόγια δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα των μαθητών στην ολόπλευρη μόρφωση. Στο Λύκειο που ετοιμάζουν δεν θα έχουμε το δικαίωμα όλοι οι μαθητές να μαθαίνουμε ιστορία, μαθηματικά, λογοτεχνία, πληροφορική κ.ά. ανεξάρτητα από το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε. Η λογική του νομοσχεδίου, για να μας κρατήσει μακριά από την αναγκαία για τη ζωή μας μόρφωση, είναι: «Αφού δεν θες να γίνεις ιστορικός ή φιλόλογος γιατί πρέπει να ξέρεις ιστορία και λογοτεχνία;». Αλήθεια μόνο ο ιστορικός πρέπει να ξέρει ιστορία;

Η γνώση δεν είναι απλά ζήτημα επαγγελματικού προσανατολισμού,
είναι ζήτημα ζωής!

Το σχολείο που έχουμε ανάγκη δεν έχει καμία σχέση ούτε με αυτό που ετοιμάζουν ούτε με το σημερινό.

 

Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σχολείο που θα:

 • μας μορφώνει όλους, χωρίς διακρίσεις, ανεξάρτητα από τον επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε.
 • μας φέρνει σε επαφή με τον πλούτο της γνώσης που έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα και θα προωθεί την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα για να μην τρώμε “αμάσητο” ό,τι μας πλασάρουν για αλήθεια.
 • μας βοηθά να οδηγούμαστε στο συμπέρασμα και όχι να το παπαγαλίζουμε, θα μας διδάσκει όχι μόνο τον “τύπο”, αλλά και την διαδικασία της έρευνας.
 • αξιοποιεί την παρατήρηση, το πείραμα, τις νέες τεχνολογίες.
 • έχει όσα επιβάλλει η εξέλιξη των επιστημών, της τεχνολογίας, του ανθρώπινου πολιτισμού και δεν θα μας κοιτάει στην τσέπη.

 

Τσακίζουν τη μόρφωση, το μέλλον και τα όνειρά μας. Θα μας βρουν απέναντί τους! Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζοντας στο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έβαλαν και την Παιδεία στο μνημόνιο. Αυτό είναι το μήνυμα και στη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος που “τσακώνονται” μεταξύ τους για το ποιος θα κάνει το σχολείο πιο εξοντωτικό και αποκρουστικό για τους μαθητές.

Κορόιδα δεν πιανόμαστε! Δεν χαρίζουμε τα δικαιώματά μας! Αυτό να το ακούει καλά η κυβέρνηση, που ο υπουργός της χαρακτηρίζει με θράσος ως ουτοπία το αίτημα των μαθητών για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.

Όσα ψέματα και να πουν, στον ύπνο δεν θα μας πιάσουν!

Γιατί ψέματα είναι και τα περί ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας. Τίποτα ουσιαστικό δεν αλλάζει! Η κυβέρνηση βαφτίζει “ελεύθερη πρόσβαση” αυτό που ισχύει και σήμερα. Δηλαδή ότι τμήματα που είναι απαξιωμένα, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν χαμηλή ζήτηση σε σημείο που ο βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων δεν παίζει ρόλο για την εισαγωγή σε αυτά.

Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο είναι να μας βάζει εκβιαστικά διλήμματα, νωρίτερα, δίνοντάς μας λιγότερες επιλογές. Θα μας αναγκάζει από τη Β' Λυκείου να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον μας, μιας και θα μας υποχρεώνει στο τέλος της χρονιάς -και πριν μπούμε στη Γ' Λυκείου- να καταθέτουμε το πρώτο μηχανογραφικό μας, ενώ τον Φλεβάρη της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να απαντήσουμε οριστικά αν θέλουμε να μπούμε σε τμήμα χαμηλής ζήτησης, δίνοντας εξετάσεις τύπου πανελλαδικών ή αν θα δώσουμε πανελλαδικές εξετάσεις.

Και όλα αυτά έρχονται την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει και σήμερα στα σχολεία με τις ελλείψεις, τις ανεπαρκείς υποδομές και τα τεράστια προβλήματα.

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

Σε κάθε σχολείο και τάξη οργανώνουμε τη συζήτηση και τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης. Ετοιμάζουμε τις μαθητικές εκλογές, ώστε να εκλέξουμε τα μαθητικά συμβούλια και να οργανώσουμε καλύτερα τις αγωνιστικές μας δράσεις.

Απαιτούμε:

 • η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το Λύκειο.
 • δικαίωμα σε όλους τους μαθητές να διεκδικήσουμε την πρόσβαση σε όλες τις σχολές.
 • οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά προαγωγικό και ενδοσχολικό χαρακτήρα, με την ευθύνη των εκπαιδευτικών. Η είσοδος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να αποσυνδεθεί από το Λύκειο.
 • η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Δωρεάν γεύμα και μετακίνηση για τους μαθητές.
 • πρόσθετη διδακτική στήριξη και ενισχυτική διδασκαλία από την αρχή της χρονιάς και για όλους τους μαθητές.
 • άμεση κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς καθηγητών.
 • οι οικογένειές μας να μη βάζουν το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωσή μας.

Το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει θα τα κερδίσουμε με τον οργανωμένο συλλογικό μας αγώνα!


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016