banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Επιλέγουμε βιβλία για παιδιά…

Οι ανήλικοι αναγνώστες έχουν συνήθως δική τους άποψη, όχι μόνο για τα αναγνώσματά τους, αλλά για οτιδήποτε χρησιμοποιούν ή καταναλώνουν και, τις πιο πολλές φορές, καταφέρνουν να την επιβάλλουν!

Σαν αποτέλεσμα, μία τεράστια βιομηχανία παραγωγής, προώθησης, διαφήμισης και πώλησης έχει στηθεί γύρω από τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά, όπως και για κάθε “εμπόρευμα” το οποίο ο επιχειρηματίας επιθυμεί να διοχετεύσει στην αγορά με σκοπό το κέρδος! Οι καπιταλιστές μαζί με τα ΜΜΕ που ελέγχουν (έντυπα και ηλεκτρονικά) γνωρίζουν άριστα πώς να καταστήσουν ελκυστικό ένα βιβλίο στα παιδιά, επιδεικνύοντας μόδες με ήδη δοκιμασμένη ισχύ σε άλλα, περισσότερο εμπορικά προϊόντα.

Το παιδί, κατά κύριο λόγο, επιθυμεί το βιβλίο με το πιο απαστράπτον εξώφυλλο και με την πιο αναγνωρίσιμη ως προς τους κώδικες του συρμού ιστορία. Μαθαίνει ν’ αγαπά το βιβλίο πιο πολύ για τη θέση του μέσα σε κάποιον -δυστυχώς- προκατασκευασμένο μικρόκοσμο, παρά για το περιεχόμενο των σελίδων του. Δεν υποψιάζεται ότι το περιεχόμενο αυτό, πολύτιμο μερικές φορές όπως ένας θησαυρός που πρέπει να σκάψεις πολύ για να τον ανακαλύψεις, σπάνια καθορίζεται από το περιτύλιγμα (εικονογράφηση, τίτλος, περίληψη οπισθόφυλλου, διαφημιστικές υποσχέσεις) και ποτέ από την παλαιότητα του εντύπου.

Φυσικά, δεν ευθύνεται το ίδιο εφόσον η κρατούσα αντίληψη στους περισσότερους εκδοτικούς οίκους είναι ότι το βιβλίο έχει μόλις ενός χρόνου ζωή (εκτός από τα “πολύτιμα” μπεστ-σέλερ, που αποδεικνύουν την αντοχή τους με απαραίτητο μέτρο τον αριθμό των πωλήσεών τους, αλλά όχι πάντα με γνώμονα την αξία τους…)!

Είναι φανερό ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους η αντίληψη αυτή. Το καλό βιβλίο δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν είναι προϊόν κατανάλωσης. Είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο και δεν εγκαταλείπεται μετά την πρώτη χρήση του, ούτε εξαντλείται σε μία χρήση.

Ας δούμε όμως πώς μπορεί να δεθεί το “παλιό” με το “καινούργιο”, σε μια διαδρομή επιλογών με πολύ μακρινή αφετηρία η οποία θεωρούμε ότι, παρά την απόστασή της από το σήμερα, όχι μόνο δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει στη γοητεία των αναγνωσμάτων που σας προτείνουμε.

 

Ο Στέλιος και η Λορίτα

Δύο παπαγάλοι ζουν μεσ’ στη σκλαβιά. Ο ένας ονειρεύεται τη λευτεριά του, ο άλλος την πατρίδα του. Πώς θ’ αντέξει ο καθένας το βάρος της πίκρας του;

Σίγουρα δεν πρόκειται για μια διασκεδαστική ιστορία, έχει όμως μια ξεχωριστή ομορφιά, την ομορφιά της αλήθειας.

 

Συγγραφέας και εικονογράφος: Φρόσω Χατόγλου

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή

(Για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας)

 

 

Ο κροκόδειλος Γκένα

Ο κροκόδειλος Γκένα, ένα ζωάκι που το λένε Τσεμπουράσκα (και θα πει χοντρός σα βαρέλι!) και η μικρή Γκάλια αποφασίζουν να φτιάξουν ένα σπίτι. Όχι όμως οποιοδήποτε σπίτι, αλλά το ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ. Ναι, αλλά είναι εύκολο αυτό;… Τι φίλους χρειάζεται ο καθένας και τι εμπόδια θα συναντήσουν μέχρι να τα καταφέρουν;…

Δεν αρέσει, άλλωστε, σε όλους η πρωτοβουλία τους. Η γιαγιά Σάποκλιακ που έχει για κατοικίδιο ένα ποντίκι με τ’ όνομα Λαρίσκα δε συμφωνεί καθόλου με τα σχέδιά τους και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να τα εμποδίσει. Όμως, το τέλος της περιπέτειας θα τους εκπλήξει όλους!

(Για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας)

 

Συγγραφέας: Έντουαρντ Ουσπένσκι

Εικονογράφος: Έλενα Γκλουσένκο

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή

Οι ιστορίες του Γατώνου Νιαρ-Νιάουζεν

Μπορεί να πήρε τ’ όνομά του από τον ψευταρά βαρόνο Μινχάουζεν, όμως οι γατοϊστορίες που λέει είναι εντελώς αληθινές!…

Ένα γατί γνωρίζεται με τον κόσμο των ανθρώπων (στη συνέχεια και με τον δικό του) και διηγείται τις περιπέτειές του… αυτοπροσώπως. Γατοζημιές, γατοβάσανα, γατοσυναναστροφές και γατοέρωτες, μαζί μ’ άλλα διάφορα γατοτερτίπια και γατοσκανταλιές, είναι βέβαιο ότι θα διασκεδάσουν τα παιδιά και θα τα κάνουν να δουν τον κόσμο (τον δικό του και τον δικό τους) φορώντας τα πιο απίθανα και γουστόζικα γατογυαλιά!

(Για παιδιά του δημοτικού)

 

Συγγραφέας: Μαρία Βελετά-Βασιλειάδου

Εικονογράφος: Λιάνα Δενεζάκη

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή

Τα μυστήρια της οδού Κενταύρων

Ο Σιλβέστερ, ένας ακόμα γάτος (πιο σύγχρονος αυτός!), διηγείται τη ζωή του παράλληλα με τη ζωή της οικογένειας που τον έκανε μέλος της. Κυρίως, όμως, διηγείται τη ζωή του Γάτοκ Χολμς, διάσημου γατοντετέκτιβ, αποκαλύπτοντας τις βαθύτερες πτυχές των μυστηρίων που έλυσε όσο διάστημα έμεναν μαζί στο παλιό σπίτι της οδού Κενταύρων.

Τα παιδιά θα ανακαλύψουν ότι ο κόσμος μέσα στον οποίο εξελίσσονται αυτά τα μυστήρια έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον ανθρώπινο. Πάθη, μίση, έρωτες, φιλίες, ακόμα και ταξικές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές ανάμεσα στα μέλη των ιδιόμορφων κοινωνιών με τις οποίες ασχολείται ο δαιμόνιος ντετέκτιβ συνθέτουν ένα μωσαϊκό συναισθημάτων και αντιθέσεων που καθόλου δεν διαφέρει από το αντίστοιχο της αληθινής ζωής…

(Για παιδιά με ανήσυχη ματιά, για μεγάλους με παιδική διάθεση)

 

Συγγραφέας: Εύη Κοντόρα

Εικονογράφος: Ζωή Κυτοπούλου

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή

 

Ο θαυμαστός ήχος

Ένα πανόραμα γνώσεων σχετικά με τον ήχο και τον τρόπο παραγωγής του, πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη μουσική, τα είδη και την ιστορία της, για τα μουσικά όργανα και άλλα ακόμα θα βρουν μέσα σε αυτό το βιβλίο τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας, μα και τα μεγαλύτερα.

 

Συγγραφέας: Γκουίντο Μπίμπεργκ

Εικονογράφος: Ελφρίντε και Έμπερχαρντ Μπίντερ

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή

 

 

Η δαμασμένη φωτιά

Τα πάντα για τη φωτιά και τη θερμότητα, για τη χρήση και τις εφαρμογές τους, από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας!

Όπως και το προηγούμενο, το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας και μεγαλύτερα.

 

Συγγραφέας και εικονογράφος: Ελφρίντε και Έμπερχαρντ Μπίντερ

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή

 

Γεια σου φίλε!

Το βιβλίο αυτό, ανθολογία διηγημάτων από πολλούς συγγραφείς (και όχι μόνο!), σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους σε σχέση με τη μετανάστευση.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες εκδηλώνεται το φαινόμενο της μαζικής εισροής μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα εν μέσω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης κάνουν ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη αποσαφήνισης των πραγματικών αιτιών των κοινωνικών αντιθέσεων, που βρίσκονται στην ταξική θέση του ανθρώπου μέσα στα εκμεταλλευτικά συστήματα. Η χρήση μυθοπλασίας (μέσα από ένα προσιτό μέσο όπως η λογοτεχνία) επιλέχτηκε ως ο πιο κατάλληλος τρόπος προσέγγισης των μικρών ηλικιών στο θέμα, προκειμένου να ανοιχτεί ένας χρήσιμος διάλογος ανάμεσα σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

(Για παιδιά και νέους)

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Εικονογράφος: Εύα Μελά

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή


Και μην ξεχνάτε!

Στο δεύτερο τεύχος των “Μυστικών κουτιών” ο βιβλιοπόντικας Δημοσθένης περιμένει τα παιδικά για να τα ξεναγήσει στον κόσμο των βιβλίων και να τα πληροφορήσει για ένα σωρό πράγματα που τα ενδιαφέρουν…

Ζητείστε το στα βιβλιοπωλεία της “Σύγχρονης Εποχής”. Διανέμεται δωρεάν.

Επιμέλεια κειμένων: εκδοτικό “Σύγχρονης Εποχής”


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016