banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Νέες εκδόσεις από τη “ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ”

 

Η “Σύγχρονη Εποχή”, μπροστά και στις κεντρικές εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ, θα κυκλοφορήσει νέες σημαντικές εκδόσεις που θα προστεθούν στην ιδιαίτερα πλούσια εκδοτική δραστηριότητα όλου του προηγούμενου διαστήματος. Απ’ τα νέα βιβλία ξεχωρίζουν η έκδοση των πρακτικών της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (1957) και η συλλογή κειμένων των Κ. Μαρξ – Φ. Ένγκελς για την καπιταλιστική οικονομική κρίση, που μεταφράζονται για πρώτη φορά.

Τα βιβλία που παρουσιάζουμε, όπως και οι υπόλοιπες εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής”, θα είναι διαθέσιμα στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” στην Αθήνα. Μην παραλείψετε, λοιπόν, να επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο της “Σύγχρονης Εποχής”.

 

7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ - Πρακτικά

Η 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε το Φλεβάρη του ’57, ένα χρόνο μετά την 6η πλατειά Ολομέλεια. Η 7η Ολομέλεια ήταν το τελευταίο κομματικό όργανο που πήρε μέρος ο Νίκος Ζαχαριάδης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ως και την 6η Ολομέλεια.

Η έκδοση των πρακτικών της 7ης Ολομέλειας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών ιστορικών εκδόσεων που έχουν ήδη εκδοθεί απ’ τη “Σύγχρονη Εποχή”: “Προγραμματικά Ντοκουμέντα”, “12η Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ – Πρακτικά”, “6η Ευρεία Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ – Πρακτικά” και “3η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ – Πρακτικά”. Όλες οι παραπάνω εκδόσεις, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντικειμενική γνώση της Ιστορίας του ΚΚΕ. Απ’ την ιστορία του Κόμματός μας, όπως σημειώνεται και στην απόφαση του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, «μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμη επαναστατική γνώση απ΄ τα θετικά και τα αρνητικά της επαναστατικής πάλης στη χώρα μας και διεθνώς, για να αποκτήσουμε βαθιά γνώση των νομοτελειών της επαναστατικής στρατηγικής, να βελτιώνουμε την ικανότητα να απαντάμε άμεσα και τεκμηριωμένα στην επιχείρηση ξαναγραψίματος της ιστορίας, να κρατάμε ζωντανά τα μηνύματα της ταξικής πάλης».

Καρλ Μαρξ – Φρίντριχ Ένγκελς

Κείμενα για την οικονομική κρίση

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει κείμενα των Μαρξ και Ένγκελς για την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Τα κείμενα αυτά είναι ιδιαίτερα επίκαιρα, γιατί καταπιάνονται με πολλά ζητήματα που η σωστή τους ερμηνεία οπλίζει πολιτικά την εργατική τάξη στη μάχη που δίνει για την αποκάλυψη των αιτιών της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της διεξόδου από αυτήν. Επιπλέον, από αυτά μπορούν να αντληθούν σημαντικά ιδεολογικά εφόδια για την πάλη ενάντια στις αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες για την κρίση. Το κοινό χαρακτηριστικό των κειμένων είναι η ανάδειξη του νομοτελειακού χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης στον καπιταλισμό, ανεξάρτητα από την επιτάχυνση ή επιβράδυνσή της εξαιτίας δευτερευόντων ως προς την αιτία της παραγόντων.

 

 

Τηλέμαχος Λουγγής

Επισκόπηση Βυζαντινής Ιστορίας (Β΄ τόμος)

 

1204-1453: Τα τελευταία και πιο ταραγμένα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Τηλέμαχος Λουγγής, σύμφωνα με τις αρχές της μαρξιστικής διαλεκτικής, πραγματεύεται την εποχή της “ολοκλήρωσης” της βυζαντινής φεουδαρχίας. Αποδεικνύει ότι, νομοτελειακά, η καθυστερημένη ολοκλήρωση της ιδιόμορφης βυζαντινής φεουδαρχίας είχε ως αποτέλεσμα να μην ανδρωθεί έγκαιρα και όσο έπρεπε η φεουδαρχική άρχουσα τάξη, έτσι ώστε κάθε ανορθωτική προσπάθεια να μη μπορεί να αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα και να υποκύπτει σε οπισθοδρομικές ιδεολογίες. Έτσι, το αρχαιοπρεπές Βυζάντιο έσβησε χωρίς την παραμικρή δυνατότητα να ανασυσταθεί, ενώ η Δυτική Ευρώπη προόδευσε περνώντας από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό από την Αναγέννηση και εξής.

Ο πρώτος τόμος που αφορά τα χρόνια 324 – 1204 κυκλοφορεί επίσης απ’ τις εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”.

 

 

Φώτης Αγγουλές

Ποιήματα

Ο Φώτης Αγγουλές γνώρισε από μικρός την προσφυγιά και τη φτώχεια αλλά και τις διώξεις της αστικής τάξης εξαιτίας της ένταξής του στο ΚΚΕ. Διώχθηκε για τη δράση του στα ελληνικά στρατιωτικά σώματα στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ενώ επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πιάστηκε το 1948 και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλακή γιατί τύπωνε τον παράνομο τύπο του ΔΣΕ.

Οι εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, επανεκδίδουν τον τόμο με τα Ποιήματά του, βασιζόμενες στην αντίστοιχη έκδοση των Πολιτικών και Λογοτεχνικών Εκδόσεων του 1963 που έγινε στην πολιτική προσφυγιά. Ο τόμος περιλαμβάνει τις συλλογές “Πορεία μέσα στη νύχτα” και “Φουτσιγιάμα”.

Ένας μικρός φόρος τιμής στον προλετάριο ποιητή, στον κομμουνιστή που υπηρέτησε την τέχνη του μένοντας πιστός στα ιδανικά του μέχρι τέλους. Αυτόν που ύμνησε την ατσάλινη αντίσταση των προλεταρίων στη μάχη του Στάλινγκραντ με τους παρακάτω λιτούς, αλλά μεγαλειώδεις στίχους:

 

«Πριν απ’ τη δόξα ήρθεν ο ήλιος στις στέπες

και λιώσαν τα χιόνια και ζεσταθήκαν οι καρδιές των ανθρώπων.

Ύστερα

πήρε ο χάρος τον Τσάρο.

Κι ύστερα οι λαοί αποκτήσανε Στάλινγκραντ!»

 

 

Δόμνα Κατσαμάκη

Οι ένορκοι του Παρισίου

– Θέλω να παραστήσεις την τυφλή κόρη ενός συνταγματάρχη του γαλλικού στρατού που χάθηκε στον πόλεμο. Θα είσαι ολομόναχη στον κόσμο και θα ζεις σ’ ένα απομακρυσμένο αρχοντικό στα περίχωρα του Παρισιού, με μόνη συντροφιά σου μια πιστή οικονόμο. Θα είσαι το δόλωμα για να παγιδεύσουμε το μανιακό δολοφόνο!

– Κι αν δεν πέσει στην παγίδα που του ετοιμάζουμε;

– Θα πέσει! απάντησε γεμάτος σιγουριά ο ντετέκτιβ.

– Μεταξύ μας τώρα, πατέρα, δεν ήταν ένοχος αυτός ο Φρανσουά Μποτιέ;

– Ούτε ένα πτώμα, Λαμπέρ! Ούτε ένα πτώμα αυτών των γυναικών δε βρέθηκε ποτέ! ψέλλισε, κάνοντας το στρατιώτη να ανατριχιάσει.

Γυναίκες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης ωρύονταν λυσσωδώς έξω από τα δικαστήρια:

– Στα λιοντάρια, στα λιοντάρια!

– Ποια είναι η τελευταία σου επιθυμία, τέκνο μου;

ρώτησε ο πάστορας.

– Είμαι αθώος! Δεν τις σκότωσα εγώ! φώναξε ο Μποτιέ και ξέσπασε σε γοερούς λυγμούς...

 

 


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016