Βιβλία

Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς. «Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο» (Τόμος Α')

Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς. «Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο» (Τόμος Α')

Μεταφράζεται και εκδίδεται, για πρώτη φορά στα ελληνικά, εκείνο το μέρος της αλληλογραφίας των Μαρξ και Ένγκελς που συνδέεται με τη συγγραφή και έκδοση του «Κεφαλαίου». Έτσι για πρώτη φορά είναι διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα η αλληλογραφία στην οποία αποτυπώνεται το «εργαστήρι» της παραγωγής του «πιο σημαντικού βιβλίου για τους εργάτες», όπως το χαρακτήριζε ο Ένγκελς. Οι επιστολές ή τα αποσπάσματα επιστολών που περιλαμβάνονται στην έκδοση φωτίζουν σημαντικές πλευρές του «Κεφαλαίου» και της αντιπαράθεσης γύρω από αυτό, ενώ αναδεικνύουν την πορεία της σκέψης των Μαρξ και Ένγκελς κατά τη συγγραφή και επιμέλεια του υλικού των τριών τόμων του «Κεφαλαίου».

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Ο

Ο "Μαύρος". Αναμνήσεις από τον Καρλ Μαρξ

Η συλλογή «Ο "Μαύρος". Αναμνήσεις για τον Καρλ Μαρξ» παρουσιάζει ανάγλυφα -μέσα από μοναδικές διηγήσεις στενών φίλων, συναγωνιστών και μελών της οικογένειας του Μαρξ, καθώς και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό- τη ζωή, το έργο και τη δράση του μεγάλου επαναστάτη θεωρητικού. Ο αναγνώστης θα γνωρίσει από κοντά πλευρές του απαράμιλλου θεωρητικού και πολιτικού έργου, αλλά και των δύσκολων συνθηκών ζωής του Μαρξ. Θα γνωρίσει επίσης πλευρές του χαρακτήρα του: Την ακούραστη δύναμη, το πηγαίο χιούμορ και, πάνω απ' όλα, την αδάμαστη θέληση και το σθένος του ένθερμου επαναστάτη που άνοιξε το δρόμο στο προλεταριάτο και θεμελίωσε σε επιστημονικές βάσεις την πάλη του για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Για τον Μαρξ και το μαρξισμό

Για τον Μαρξ και το μαρξισμό

Η συλλογή κειμένων του Λένιν με τίτλο «Για τον Μαρξ και τον μαρξισμό» αποτελεί ένα πολύτιμο βιβλίο για τον αναγνώστη που στοχεύει σε μια εισαγωγή στο σύνολο της μαρξιστικής θεωρίας. Σε αυτήν την έκδοση, που αποτελεί συνοπτική παρουσίαση της θεωρίας του Μαρξ μαζί με ορισμένα βιογραφικά στοιχεία, παρουσιάζονται οι τρεις πηγές πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε ο μαρξισμός (γαλλικός σοσιαλισμός, γερμανική ιδεολογία, αγγλική οικονομία) και τα τρία συστατικά του μέρη: Διαλεκτικός και ιστορικός υλισμός, μαρξιστική πολιτική οικονομία και επιστημονικός σοσιαλισμός.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (4 τόμοι)

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (4 τόμοι)

Οι τέσσερις τόμοι του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που πρέπει να βρίσκονται στη βιβλιοθήκη κάθε κομμουνιστή, αποτελούν σημαντικό εφόδιο καθώς σε αυτούς συμπυκνώνεται η πείρα σχεδόν μισού αιώνα από την πορεία του ΚΚΕ, αλλά και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων περιόδων και καμπών της ταξικής πάλης. Στους τέσσερις αυτούς τόμους αναδεικνύονται τα βασικά ζητήματα, οι δυσκολίες, οι πολύμορφες πιέσεις (εσωτερικές και εξωτερικές), τα προβλήματα, αλλά και οι προοπτικές που τέθηκαν διαχρονικά ενώπιον του Κόμματος και πώς τα αντιμετώπισε. Αναδεικνύονται, επίσης, οι μέθοδοι που επιστράτευε κάθε φορά ο ταξικός αντίπαλος, οι αστικές δυνάμεις -ντόπιες και ξένες- για να αντιμετωπίσουν το εργατικό - κομμουνιστικό κίνημα, άλλοτε με το μαστίγιο και άλλοτε με το καρότο, άλλοτε με την καταστολή και άλλοτε με την ενσωμάτωση. Αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της αστικής εξουσίας, ανεξάρτητα από τη μορφή της.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Πρακτικά της 18ης Ολομέλειας του ΚΚΕ

Πρακτικά της 18ης Ολομέλειας του ΚΚΕ

Η έκδοση των Πρακτικών της 18ης Ολομέλειας της ΚΕ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 24 Ιούνη έως 2 Ιούλη 1973, αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου κομματικού Σώματος. Σε αυτό εκτιμήθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη περίοδο, ενώ πέρα από τον απολογισμό δράσης του αντιδικτατορικού αγώνα, γίνεται φανερός ο προβληματισμός και ο προσανατολισμός για την αναγκαιότητα μεταφοράς της καθοδήγησης του Κόμματος στο εσωτερικό της χώρας, αποτυπώνεται η πείρα και τα κριτικά συμπεράσματα από τη σκληρή προσπάθεια του Κόμματος να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της παράνομης δουλειάς στην Ελλάδα, τις αλλεπάλληλες συλλήψεις στελεχών και μελών του. Παράλληλα, στην έκδοση αναδεικνύεται το βασικό καθήκον που αφορούσε στην τελική επεξεργασία των Θέσεων της ΚΕ, του Σχεδίου Προγράμματος και Καταστατικού για το 9ο Συνέδριο (1973), που συγκλήθηκε σχεδόν 5 χρόνια μετά από τη 12η Ολομέλεια του 1968 και 12 χρόνια μετά από το 8ο Συνέδριο (1961).

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Η Ευρώπη στο προσκήνιο

Η Ευρώπη στο προσκήνιο

Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με πολλές εικόνες και τεκμήρια της εποχής, καταπιάνεται με τη γέννηση του καπιταλιστικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος μέσα από τη μήτρα της ευρωπαϊκής φεουδαρχικής κοινωνίας. Με ιδιαίτερη λογοτεχνική ικανότητα, ο συγγραφέας θέτει μια σειρά από ερωτήματα, αναδεικνύοντας κατά την απάντησή τους ουσιαστικές πλευρές της κοινωνικής εξέλιξης:

Πώς δημιουργήθηκαν -κατά τον λεγόμενο Μεσαίωνα- και αναπτύχθηκαν σταδιακά τα φύτρα του καπιταλισμού στην Ευρώπη; Γιατί ο νέος τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και όχι σε άλλα μέρη όπως η Κίνα, ο πολιτισμός της οποίας προηγήθηκε κατά 1.500 χρόνια του ευρωπαϊκού; Γιατί τα πρώτα αστικά κράτη ήταν η Ολλανδία και η Αγγλία; Πώς προσαρμόστηκε σταδιακά η πολιτική, πολιτισμική, διανοητική και θρησκευτική ζωή της Ευρώπης ως συνέπεια της ανάπτυξης των νέων κοινωνικών σχέσεων στην παραγωγική διαδικασία;

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

1940-1949. Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα

1940-1949. Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα

Η έκδοση περιλαμβάνει τα υλικά της ημερίδας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚOA), που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοέμβρη 2019 στην Αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Η διοργάνωση της ημερίδας αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών της ΚΟΑ με αφορμή τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και από την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944. Από το σύνολο των παρεμβάσεων στην ημερίδα αναδείχτηκαν πλευρές της δεκαετίας 1940-1949, όπως:

- Η στρατηγική του ΚΚΕ και η οργανωτική του πορεία σ’ αυτήν την περίοδο.

- Η στάση των αστικών πολιτικών δυνάμεων και οι διεθνείς σύμμαχοί τους.

- Η συγκρότηση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα και τον Πειραιά.

- Οι βασικοί σταθμοί στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944.

- Η δράση του εργατικού κινήματος, η συμβολή των γυναικών και η δράση των καλλιτεχνών.

Η έκδοση μπορεί να αποτελέσει ένα «βοήθημα» για τη γνωριμία με την ιστορία της περιόδου, την απόκρουση της επιχείρησης παραχάραξης της Ιστορίας και την προσέγγιση βασικών συμπερασμάτων - διδαγμάτων που απορρέουν από την ιστορία της δεκαετίας 1940-1949.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

02_petra-600x600

«Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»

Η έκδοση αυτή δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ με εικαστικές μαρτυρίες για τις φυλακές και τις εξορίες.

Οι εικαστικές δημιουργίες στις φυλακές και στις εξορίες φιλοτεχνήθηκαν σε συνθήκες ωμής κρατικής βίας, σωματικών και ψυχικών βασανιστηρίων.

Αυτές οι εικαστικές δημιουργίες αποτελούν ιστορικά τεκμήρια, φανερώνοντας πως η τέχνη δεν προορίζεται να διακοσμεί σαλόνια, αλλά ξεκινά και καταλήγει στον ίδιο τον άνθρωπο, παίρνει θέση και γίνεται όπλο στα χέρια των δημιουργών και του λαού.

Επίσης, το έργο και το αγωνιστικό παράδειγμα των εικαστικών δημιουργών αναδεικνύει και το σκοπό των διώξεων, που δεν ήταν άλλος από τη διασφάλιση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

X_giannopoulos_s-600x856

«Το τελευταίο τραγούδι»

Με το «τελευταίο του τραγούδι», αλλά και με τη στάση του στη ζωή, στη φυλακή, στην απομόνωση και στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Γιαννόπουλος πάτησε και νίκησε το θάνατο διατρανώνοντας τη ρωμαλέα του πίστη στην τελική νίκη!

Γι’ αυτό και η «Σύγχρονη Εποχή» εκδίδει σε φωτογραφική ανατύπωση την αντίστοιχη έκδοση του εκδοτικού «Νέα Ελλάδα» με το συγκεκριμένο έργο του Κ. Γιαννόπουλου, το οποίο βραβεύτηκε και από το 3ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

GIOURA

«Γιούρα. Ματωμένη βίβλος»

Οι Φυλακές της Γυάρου ιδρύθηκαν το 1947. Στις 11.7.1947 έφτασαν στη Γιούρα οι πρώτοι 551 φυλακισμένοι από τις Φυλακές της Καλαμάτας. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες καραβιές κρατούμενων κομμουνιστών απ’ όλες τις φυλακές της χώρας κι έτσι, μέχρι να βγει ο Σεπτέμβρης του 1947, έφτασαν περισσότεροι από 7.000 κρατούμενοι. Το Μάρτη του 1950 η δύναμη της Γυάρου έφτασε τους 9.750 κρατούμενους αγωνιστές, ενώ συνολικά στα τρία πρώτα χρόνια πέρασαν από το κάτεργο 18.000 κρατούμενοι.

Το βιβλίο καταγράφει τους χιλιάδες βασανισμούς από μέρα σε μέρα, αλλά και τις στυγερές δολοφονίες κρατουμένων. Καταγράφει τα γεγονότα από την ίδρυση του κολαστηρίου μέχρι το Σεπτέμβρη του 1950. Αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό τεκμήριο, καθώς γράφτηκε μυστικά, με χίλιες προφυλάξεις από τους ίδιους τους κρατούμενους στη Γυάρο.

Οι χιλιάδες βασανισμοί, οι δολοφονίες, οι λοβιτούρες και οι κλεψιές των διοικητών και των χωροφυλάκων της Γυάρου συγκεντρώθηκαν μεθοδικά, καθαρογράφτηκαν με μικροσκοπικά γράμματα. Τα σχέδια της έκδοσης έγιναν από κρατούμενους ζωγράφους και αποτυπώνουν πραγματικές καταστάσεις βασανισμών και δολοφονιών.

Το κάτεργο έκλεισε το Νοέμβρη του 1952, για να ανοίξει και πάλι το 1955, οπότε και στάλθηκαν πολιτικοί κρατούμενοι από διάφορες φυλακές, ενώ έκλεισε πάλι το 1961. Χρησιμοποιήθηκε ξανά στην περίοδο της δικτατορίας 1967-1974.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί πιστή μεταφορά εκείνης του εκδοτικού «Νέα Ελλάδα» του 1952, με βάση το πρωτότυπο που φυλάσσεται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Cover_Sizitiseis45Fest

«Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της "ψηφιακής οικονομίας"» και «Τα "Τσέρνομπιλ" του καπιταλισμού πίσω από το μύθο της "πράσινης" ανάπτυξης»

Η έκδοση περιλαμβάνει τα υλικά από τις εκδηλώσεις «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της “ψηφιακής οικονομίας”» και «Τα "Τσέρνομπιλ" του καπιταλισμού πίσω από το μύθο της "πράσινης" ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Εκδηλώσεις που αποδεικνύουν ότι η σοσιαλιστική κοινωνία, οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής μπορούν να αξιοποιήσουν όλες τις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας προς όφελος της κοινωνίας και για τη συνολική ευημερία της, σε αντιπαράθεση με την αστική προπαγάνδα και στόχευση για ανάπτυξη -είτε πράσινη είτε όχι- που θα ωφελεί δήθεν όλους, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους. Στα υλικά της εκδήλωσης «Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της "ψηφιακής οικονομίας"» περιλαμβάνεται η κεντρική ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η παρέμβαση της Κωνσταντίνας Τσιουπρά, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στα υλικά της εκδήλωσης «Τα "Τσέρνομπιλ" του καπιταλισμού πίσω από το μύθο της "πράσινης" ανάπτυξης» περιλαμβάνεται η ομιλία της Εύης Γεωργιάδου, μέλους του Τμήματος Υγείας και της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και του Αντώνη Ραλλάτου, μέλους του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Οι νεκροί περιμένουν

Οι νεκροί περιμένουν της Δ. Σωτηρίου, εκδόσεις Κεδρος

Η συγγραφέας, αποτελώντας γέννημα θρέμμα του μικρασιατικού ελληνισμού, όπως έλεγε σε παλιότερη συνέντευξή της στο «Ρ», «το να αποδυθώ στην περιπέτεια του γραψίματος, δεν το θεωρούσα ανάδειξη του συγγραφέα. Το θεωρούσα χρέος στην Ιωνία, την πατρίδα μου. Δε διάλεξα τα γεγονότα. Με διαλέξανε. Τα 'ζησα, με τσουρουφλίσαμε, κάηκα μέσα σ' αυτά, κακά τα ψέματα. Αν δεν έχεις βιώματα, όσο ταλέντο κι αν διαθέτεις, όση φαντασία, δε βγαίνουν γνήσια πράγματα χωρίς συνεργασία με τη ζωή». Οι εμπειρίες από την μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά αποτυπώνεται γλαφυρά στο μυθιστόρημα ‘Οι νεκροί περιμένουν’.

Το υπόγειο ρεύμα

Το υπόγειο ρεύμα του Α. Μάλτς, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ένα ξεχωριστό βιβλίο της αμερικάνικης εργατικής λογοτεχνίας που αποτυπώνει την πάλη των εργατών σε μια βιομηχανική περιοχή των ΗΠΑ. Οι ήρωες του είναι άνθρωποι με ιδανικά, πρωτοπόροι εργάτες και κομμουνιστές. Είναι ήρωες πραγματικοί, ζωντανοί, με αδυναμίες που έχουν το βλέμμα τους όμως στραμμένο στην πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας.

Διάβασε αναλυτικά εδώ

Σκλάβοι στα δεσμά

Οι Σκλάβοι στα δεσμά τους του Κ. Θεοτόκη, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ο Θεοτόκης εκφράζει στο έργο του μεκαθαρότητα την ταξική κι οικονομική βάση των κοινωνικών σχέσεων και φαινομένων της ελληνικής ζωής, με την παρουσία μάλιστα της εργατικής τάξης στο εξελισσόμενο βιομηχανικό περιβάλλον… Συνθέτει με επιτυχία έναν πίνακα της κοινωνίας των αρχών του 20ου αιώνα.

Διάβασε αναλυτικά εδώ

RENTIS_DEKA_ATELEIOTES_ORES

Δέκα ατέλειωτες ώρες Δ. Ραβανή Ρεντή, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Κατοχή! Ένα τρένο, με ένα πολύτιμο για τον τόπο φορτίο,

φεύγει με προορισμό το Γ΄ Ράιχ. Οι ΕΑΜίτες μαθαίνουν για την αποστολή. Δύο άνθρωποι συγκρούονται: ο κατακτητής κι ο αντιστασιακός. Ο ένας προσπαθεί να σταματήσει το τρένο. Ο άλλος να το προωθήσει. Ο χρόνος που διαθέτουν, είναι περιορισμένος: Δέκα ώρες...

Διάβασε αναλυτικά εδώ

Στρατόπεδο του Χαϊδαριού

Στρατόπεδο του Χαϊδαριού του Θ. Κορνάρου, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, το Χαϊδάρι –όπως έμεινε στη συνείδηση του λαού μας– δεν ήταν για τους ναζί κατακτητές στην περίοδο της Κατοχής απλά μια φυλακή ομήρων· ούτε ένα μέρος από το οποίο οι φασίστες απλά σταχυολογούσαν ανθρώπους για να τους οδηγήσουν στην εκτέλεση. Ήταν –όπως πολύ σωστά ισχυρίζεται και ο ίδιος ο Θέμος Κορνάρος στη συγκλονιστική αφήγησή του– μια λυσσασμένη μάχη για το ποιος θα κερδίσει την ψυχή του κατάδικου, την ψυχή του λαού…

Διάβασε αναλυτικα εδώ

Ο Αντώνης δε θα σκολάσει απόψε

Ο Αντώνης δε θα σκολάσει απόψε της Π. Σωτηράκου, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Η ζωή και οι εμπειρίες ενός νεαρού ζευγαριού και των παιδιών τους, που φεύγουν από την Τρίπολη για να εγκατασταθούν σ’ έναν «πρότυπο» οικισμό μεταλλείων. Στη νουβέλα αυτή η Πίτσα Σωτηράκου φωτίζει μια σύγχρονη νεοελληνική τραγωδία. Αντλεί το υλικό της από πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις, έτσι όπως τα έζησε η ίδια σα γιατρός στη Λάρυμνα ή της αφηγήθηκαν γυναίκες της περιοχής. Το έργο κορυφώνεται με τη μεγάλη απεργία της ΛΑΡΚΟ το 1977 και τον αντίκτυπό της πάνω στο ζευγάρι. Αποκτά όμως ευρύτερο ενδιαφέρον και διαστάσεις, καθώς αντανακλά τις ταξικές αντιθέσεις και συγκρούσεις στην ελληνική κοινωνία.

Διάβασε αναλυτικά εδώ

kainouria_patrida

«Η καινούργια πατρίδα»

Η αξία του βιβλίου «Η καινούργια πατρίδα» δεν βρίσκεται μόνο στο ότι συμπληρώνει ένα κενό στη βιογραφία του Γιώργου Φαρσακίδη. Το κείμενο αυτό είναι πολύτιμο και για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Οι γοητευτικές περιγραφές του Φαρσακίδη μάς παρουσιάζουν μια ξεχασμένη πόλη, τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του ’30. Μέσα από τα παρατηρητικά του μάτια ζωντανεύουν οι γειτονιές της πόλης, οι χαρακτηριστικοί τύποι της, τα μαγαζιά της, οι καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων, οι συζητήσεις τους στα καφενεία, ο αγώνας τους για επιβίωση και για αξιοπρέπεια. Ο συγγραφέας μάς δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε άγνωστες στιγμές από τη ζωή των «ρωσομεριτών» Ελλήνων και των Ρώσων εμιγκρέδων που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, μας υπενθυμίζει τους τραγικά απολεσθέντες Εβραίους φίλους και συμμαθητές του, μας συστήνει τη σχετικά άγνωστη ιταλική παροικία της πόλης. Συμπερασματικά, η «Θεσσαλονίκη του Γιώργου Φαρσακίδη» μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε αντίστοιχα βιβλία μεγάλων λογοτεχνών που έγραψαν για την πόλη και τους ανθρώπους της.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

10 ιστορίες της Νέας Υόρκης

10 ιστορίες της Νέας Υόρκης του Ο’ Χένρι, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ο συγγραφέας ασχολείται με τη ζωή στην στη Νέα Υόρκη, των αρχών του 20ού αιώνα. Από τη μια μεριά, το προλεταριάτο που η ζωή του είναι περιορισμένη λόγω της ανέχειας, με μόνο αλατοπίπερο τα διάφορα εξαιρετικά περιστατικά που διακόπτουν την καθημερινή ρουτίνα του. Από την άλλη, οι ανερχόμενοι αστοί, οι παρακμάζοντες φεουδάρχες του Νότου, οι πρώην μαύροι σκλάβοι και νυν απόκληροι, η χρυσή εποχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα. Μια χώρα και μια μεγαλούπολη αποτυπώνεται με ακρίβεια και με καταλυτικό χιούμορ από την πένα ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Το χρήμα

Το χρήμα του Ε. Ζολά, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ο Εμίλ Ζολά, αν και προβάλλει μέσα από το έργο του πλήθος χαρακτήρων κι επεισοδίων, επιλέγει ν’ αναδείξει ως πρωταγωνιστή το συνδετικό κρίκο όλων αυτών, που δεν είναι άλλος από Το Χρήμα. Το Χρήμα που κινείται και κινεί τα νήματα στο Χρηματιστήριο, στις ανθρώπινες σχέσεις, στη νόμιμη και παράνομη τοκογλυφία, στον έρωτα και στις «άσωτες» συνήθειες, στα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο ρόλος του στην ανθρώπινη κοινωνία καταξιώνεται και παράλληλα καταδικάζεται ως υπαίτιος της διαφθοράς και των εγκλημάτων που το ίδιο προκαλεί. Διεφθαρμένοι εκδότες και διευθυντές εφημερίδων, πολιτικοί, τοκογλύφοι και φιλάνθρωποι διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο αέναο κυνήγι της κερδοσκοπίας.

Διάβασε αναλυτικά εδώ

Για ποιον χτυπά η καμπάνα

Για ποιον χτυπά η καμπάνα του Ε. Χέμινγουεϊ, Εκδόσεις Καστανιώτης

«...Και γι' αυτό ποτέ μη στείλεις να μάθεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπά για σένα». Αυτή ήταν η πεποίθηση του Χέμινγουεϊ, ότι δηλαδή κανένας δεν μπορεί να μένει αμέτοχος σε ότι συμβαίνει γύρω του, αλλά είναι υποχρεωμένος να πάρει θέση, να παλεύει για το δίκιο του. Το μυθιστόρημα είναι βασισμένο στις εμπειρίες του συγγραφέα από τον Ισπανικό Εμφύλιο (1936-39). Περιγράφει τέσσερις μέρες από τη ζωή του κεντρικού ήρωα, Ρόμπερτ Τζόρνταν, ενός Αμερικανού που έχει σταλεί με την ιδιότητα του δυναμιτιστή, για να ανατινάξει μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα.

Μάουτχάουζεν

Μάουτχάουζεν του Ι. Καμπανέλλη, Εκδόσεις Κέδρος

Μόλις κάποιος παραπατούσε, έβαζε τους άλλους να τον σύρουνε στα συρματοπλέγματα του φράχτη. Εκεί ο Ες-Ες τον έχωνε ανάμεσα στο φράχτη και τον πυροβολούσε. Ύστερα έγραφε σ’ ένα μπλοκ: «Ο υπ’ αριθ. 137.566 κρατούμενος αποπειραθείς να δραπετεύσει εξετελέσθη επί τόπου». Αυτή τη σημείωση την κρατούσε για τη βραδινή αναφορά. Έγραφε, όμως, άλλη μια και την καρφίτσωνε πάνω στον σκοτωμένο: «Μόνο η πειθαρχία οδηγεί στην ελευθερία». (απόπασμα από το βιβλίο). Στο έργο ο συγγραφέας περιγράφει την κράτησή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης των Ες-Ες στο Μάουτχάουζεν της Αυστρίας, από το 1943 μέχρι το τέλος του πολέμου, τον Μάη του 1945.

Η Ανάσταση

Η Ανάσταση του Λ. Τολστόι, Εκδόσεις Κέδρος

Το αξεπέραστο μυθιστόρημα στηρίχτηκε σε μια πραγματική δικαστική υπόθεση. Στο έργο ο Τολστόι εκφράζει ό,τι σκέφτεται για την Εκκλησία και την εξουσία της, με αποτέλεσμα η τελευταία να απαντήσει αφορίζοντάς τον. Ξεσκεπάσει τον κόσμο της εκμετάλλευσης και αναδεικνύει την βασανισμένη ζωή του απλού λαού.

Η πτώση του Παρισιού

Η πτώση του Παρισιού του Ι. Έρενμπουρκγ, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ο Ιλία Ερενμπουργκ δημιουργεί ένα επικό μυθιστόρημα που λίγα έχει να ζηλέψει από μια ιστοριογραφία. Πιάνοντας το νήμα από την Παρισινή Κομμούνα, εστιάζει στις συγκλονιστικές μέρες του 1934 και τα πικρά γεγονότα που ακολουθούν από τη σύσταση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία έως και την πτώση του Παρισιού, δηλαδή την παράδοσή του στους ναζί από εκείνους που έξι χρόνια πριν αναδείχτηκαν στη Βουλή στο όνομα του έθνους. Χτίζοντας έναν έναν τους χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν τους πρωταγωνιστές εκείνης της ιστορικής στιγμής, δείχνει τις μεταβολές, τα όριά τους και προπάντων την άτεγκτη ταξική πραγματικότητα.

Διάβασε αναλυτικά α', β'

Είναι γαλήνια εδώ η χαραυγή…

Είναι γαλήνια εδώ η χαραυγή… του Βασίλιεφ Μπ., Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Ήταν Μάης του 1942 στη Σοβιετική Ένωση, όταν  ο επιλοχίας Βασκόφ του αντιαεροπορικού τάγματος αναλαμβάνει τη φρούρηση των εγκαταστάσεων ενός σιδηροδρομικού κόμβου. Στην υπηρεσία του μπαίνουν νεαρές μαχήτριες του τάγματος. Ανακαλύπτουν την ύπαρξη ομάδας Γερμανών σαμποτέρ στο δάσος δίπλα στον κόμβο, τους οποίους προσπαθούν –και τελικά πετυχαίνουν– να αναχαιτίσουν. Η ομάδα που θα αντιμετωπίσει τους 16 φασίστες αποτελείται από πέντε 19χρονα κορίτσια –με επικεφαλής τον Βασκόφ– τα οποία θα δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα τους...

Διάβασε αναλυτικά εδώ

Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον

Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Εκδόσεις Μίνωας

"Είμαι νέος. Είμαι είκοσι χρονών. Μα από τη ζωή μονάχα την απελπισία έχω γνωρίσει, αυτή την αγωνία, το θάνατο και το πιο επιπόλαιο, το πιο παράλογο αλυσόδεμα της ζωής σε μια άβυσσο πόνου. Βλέπω να σπρώχνονται οι λαοί, να χτυπούν ο ένας τον άλλον και να σκοτώνονται δίχως να λένε τίποτα, δίχως να ξέρουν τίποτα, με τρέλα, πειθήνια κι αθώα".
Αυτή είναι η παρακαταθήκη του νεαρού στρατιώτη Πάουλ Μπόυμερ, που μαζί με μια παρέα συμμαθητών του βρέθηκε από τα θρανία στα χαρακώματα, στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Το μυθιστόρημα "Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον" εκδόθηκε το 1929 και είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και πολυδιαβασμένα αντιπολεμικά λογοτεχνικά έργα. Μεταφράστηκε σε 45 γλώσσες και γυρίστηκε δύο φορές σε κινηματογραφική ταινία.

01_sirma

«Στο σύρμα»

Στο κολαστήριο της Μακρονήσου ο άνθρωπος έδειξε την πιο σκοτεινή και την πιο φωτεινή πλευρά του. Οι βασανιστές έγιναν λυκάνθρωποι. Οι κομμουνιστές και όλοι οι αγωνιστές που «επισκέφτηκαν» το νησί και δεν λύγισαν, έγραψαν πλευρές της ανθρώπινης ιστορίας με το αίμα τους.

To θεατρικό έργο «Στο Σύρμα» είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις. Κάποιες σκηνές είναι αποτέλεσμα έμπνευσης ή διασκευής περιγραφών που συνάντησε ο συγγραφέας, μελετώντας βιβλία ανθρώπων οι οποίοι την περίοδο 1947-1950 «φιλοξενήθηκαν προς αναμόρφωσιν» στη Μακρόνησο και κατέθεσαν τη δική τους μαρτυρία.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ