banner naskotika
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στην αφίσα είναι από εκδήλωση του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών


Κοινή ανακοίνωση 15 Κομμουνιστικών Νεολαιών

Με αφορμή την 12η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών στη Στις 27 και 28 Φλεβάρη 2016 στη Ρώμη, πραγματοποιήθηκε η 12η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών με θέμα: «Η πάλη και ο ρόλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας στο επαναστατικό κίνημα, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Ενωμένοι και οργανωμένοι για το σοσιαλιστικό μέλλον». Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμετείχαμε στην 12η Συνάντηση Ευρωπαϊκών ΚΝ καλούμε τη νεολαία στην Ευρώπη να παλέψουμε μαζί για τα σύγχρονα δικαιώματά μας, και δηλώνουμε τα εξής:

 

Η κατάσταση της νεολαίας στις χώρες μας εξακολουθεί να επιδεινώνεται υπό το βάρος της ενιαίας πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Ανεργία, εκμετάλλευση, ανασφάλεια, περικοπή εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και της προστασίας, που κατακτήθηκαν με αγώνες πολλών χρόνων του εργατικού κινήματος. Παιδεία, υγεία και κάθε μορφή κοινωνικής πρόνοιας μετατρέπονται σε νέο πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια και σε προνόμιο για όσους μπορούν να διαθέσουν χρήματα για αυτά. Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον που ο καπιταλισμός διαμορφώνει για τη νεολαία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ένα παρόν και ένα μέλλον που αντιστοιχεί στην ανάγκη της αστικής τάξης να ανταποκριθεί στην καπιταλιστική οικονομική κρίση προσπαθώντας να αυξήσει τα κέρδη της και να ενισχύσει το σύστημα της εξουσίας της.

Αυτή η τάση δεν γνωρίζει σύνορα ανάμεσα στις χώρες μας και είναι κοινή σε όλη την ήπειρο. Στη νεολαία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, λέμε ξεκάθαρα ότι στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα καλύτερο εκτός από το να γίνουμε η νέα γενιά από την οποία η αστική τάξη θα πλουτίζει από τη δουλειά, τις θυσίες και το αίμα της. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, σήμερα χρειάζεται να αναπτύξουμε κοινούς αγώνες που να αντιστοιχούν στις σημερινές συνθήκες, ώστε να αποκρουστεί η επίθεση και να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας, ώστε να βελτιωθεί ο συσχετισμός δύναμης.

Στα χρόνια της κρίσης επιδεινώθηκε περαιτέρω η κοινωνική ανισότητα. Από την μία, αυτοί που έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα παραγωγής, κρατούν τον πλούτο, και από την άλλη, μια τεράστια μάζα ανθρώπων που παράγει αυτόν τον πλούτο. Μέσο της επέκτασης των μεγάλων μονοπωλίων σε διεθνές επίπεδο, σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, ενισχύεται η διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου σε λίγα χέρια, και την ίδια στιγμή επεκτείνεται η φτώχεια στην εργατική τάξη. Η ανεργία των νέων αυξάνεται οδηγώντας εκατομμύρια νέους σε μια ζωή αθλιότητας. Ο εχθρός μας είναι το καπιταλιστικό σύστημα, η εξουσία των μονοπωλίων, που αυτή τη στιγμή έχει την πραγματική κυριαρχία στις ζωές μας, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, που είναι όργανα  υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΕΕ, όπως και οι προωθούμενες συμφωνίες, ανταποκρίνονται στην ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων αγορών χωρίς φραγμούς και εμπόδια για τη δράση των μονοπωλίων. Παρουσιάζονται στους νέους ως επιτεύγματα και ευκαιρίες για ένα ειρηνικό μέλλον ανάπτυξης, προόδου και ευημερίας. Η ελευθερία μετακίνησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών δεν έχει να κάνει με αυτά, αλλά με την πλήρη ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, τη χρήση της μετανάστευσης ως ένα μέσο για να εξασφαλίσει το κεφάλαιο το απαραίτητο φτηνό εργατικό δυναμικό, να ενισχύει  τη διάσπαση μεταξύ των εργατών. Κάθε καπιταλιστικό κράτος διαχωρίζει τους μετανάστες σε χρήσιμους και περιττούς, έχει τον έλεγχο για να επιτρέπει την ιθαγένεια. Ως Κομμουνιστικές Νεολαίες απορρίπτουμε αυτή την λογική, απορρίπτουμε τις περικοπές στα δικαιώματα του ασύλου, απορρίπτουμε την κατασταλτική μεταναστευτική πολιτική. Ιδιαίτερα σήμερα σε περιόδους κρίσης που οι αντιδραστικές και νέο-φασιστικές δυνάμεις ενισχύονται και δηλητηριάζουν τα μυαλά της νεολαίας με ψέματα, προκαλώντας αντιπαράθεση μεταξύ των φτωχών που αποδυναμώνει την ταξική πάλη. Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες απορρίπτουμε κάθε μορφή ρατσισμού, ο οποίος είναι πάντα όργανο διαίρεσης των καταπιεσμένων τάξεων, ένα όργανο υποταγής στην άρχουσα τάξη. Παλεύουμε ενάντια σε κάθε ρατσιστική διάκριση, οικοδομούμε την ενότητα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων προωθώντας την οργάνωση τους, για να προχωρήσουμε μαζί στις νέες ταξικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, με έναν στόχο: την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, η ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό κάθε χώρας αλλά και διεθνώς, δεν αναιρούν την δυνατότητα ύπαρξης μιας κοινής στρατηγικής του κεφαλαίου που στοχεύει στη γενική μείωση των μισθών, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, ως τα μόνα μέσα ώστε (τα ευρωπαϊκά κράτη) να ανταγωνιστούν με τα νέα αναδυόμενα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ο ανταγωνισμός για την κυριαρχία και τον έλεγχο των αγορών, οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τις νέες γενιές και όλη την ανθρωπότητα για μία ακόμα φορά στα πρόθυρα ενός παγκόσμιου πολέμου. Δεν είναι δυνατόν στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού να υπάρξει σταθερή ειρήνη για τους λαούς. Θα είναι μόνο ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο: Ιμπεριαλιστική ειρήνη, που θα εναλλάσσεται  με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όπως φαίνεται από την ιστορία του περασμένου αιώνα, αλλά και από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, την Ουκρανία και σε άλλα μέτωπα σε όλο τον κόσμο. Οι αστικές τάξεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τους  δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, για το ποια ιμπεριαλιστική δύναμη εντέλει θα κυριαρχήσει οικονομικά και πολιτικά. Η δυναμική που πυροδοτείται από τις καπιταλιστικές οικονομικές σχέσεις είναι σε αντίθεση με την ειρήνη που έχει ανάγκη ο λαός, για ένα μέλλον προόδου και ευημερίας για την εργατική τάξη και τη νεολαία. Καταδικάζουμε τις στρατιωτικές ενέργειες των κυβερνήσεων των χωρών μας, παλεύουμε ενάντια στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Το μέλλον της νεολαίας δεν μπορεί να είναι μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, παλεύουμε ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία μέχρι την τελική συντριβή τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και συμμετέχουμε στα λαϊκά κινήματα παλεύοντας ενάντια στην κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων απαιτώντας να σταματήσουν οι στρατιωτικές δαπάνες που αφορούν ιμπεριαλιστικές ενέργειες. Συμβάλλουμε στην ισχυροποίηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών και στο βάθεμα του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα της.

Η πολιτική των κυβερνήσεων ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας, έχει σκοπό την ικανοποίηση των συμφερόντων της αστικής τάξης σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι αναδιαρθρώσεις στη στρατηγική του εκπαιδευτικού συστήματος σε κάθε χώρα αντικατοπτρίζει τις ανάγκες στο άμεσο μέλλον για ακόμη πιο φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Οι ταξικοί φραγμοί ορθώνονται σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης και η μόρφωση μετατρέπεται από δικαίωμα σε προνόμιο. Όλες οι στατιστικές μελέτες συμφωνούν ότι η γενιά μας θα έχει λιγότερα δικαιώματα και χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης από τους γονείς μας. Είναι μια πραγματικότητα που ήδη τη ζούμε, όχι μόνο στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία, αλλά σε κάθε πλευρά της καθημερινής μας ζωής. Σήμερα, η πλειοψηφία των νέων δυσκολεύεται να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ενάντια σε αυτή την κατάσταση πρέπει να παλέψουμε για να σπάσουμε την παθητικότητα της πλειοψηφίας της νεολαίας, ενάντια στην αποδοχή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της αθλιότητας ως φυσική τάξη πραγμάτων και ως μόνη προοπτική για το μέλλον μας.

Μπροστά σε όλα αυτά θα ήταν λάθος να κοιτάξουμε πίσω και απλά να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που χάθηκαν αυτά τα χρόνια. Η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε κατάκτηση που επιτεύχθηκε έχει μόνο μερική και προσωρινή ισχύ όσο δεν επιτυγχάνουμε πλήρη ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα. Όσο ο συσχετισμός δύναμης, τόσο σε κάθε χώρα όσο και παγκόσμια, επιδεινώνεται εις βάρος της εργατικής τάξης, τόσο περισσότερο κάθε κατάκτηση συστηματικά θα χάνεται. Η αυταπάτη της σοσιαλδημοκρατικής λογικής και της στρατηγικής συμβιβασμού για τη διαχείριση της αστικής εξουσίας, τώρα αποκαλύπτεται αναμφίβολα ως στρατηγική ήττας. Στην πραγματικότητα, όποιος ακόμα ακολουθεί αυτό τον δρόμο εξαπατά τη νεολαία της εργατικής τάξης προς κατεύθυνση που έχει ως μοναδικό σκοπό και αποτέλεσμα την ενίσχυση της εξουσίας της αστικής τάξης. Για αυτό το λόγο σήμερα η πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, στις γραμμές του εργατικού κινήματος και μέσα στη νεολαία, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Είναι αναγκαίο να πολεμήσουμε τις αυταπάτες σχετικά με το μετασχηματισμό (σε φιλολαϊκές) των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών (όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ), μια θέση που υιοθετείται σήμερα από νέες και παλιές σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Είναι μια ουτοπία και φαντασίωση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, τον ρόλο και την λειτουργία αυτών των συμμαχιών.

Διαβεβαιώνουμε ξεκάθαρα ότι ο αγώνας μας έχει ως στόχο την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Ενός συστήματος όπου δε θα υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, στο οποίο η νεολαία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα μπορεί να είναι κυρίαρχη της μοίρας της. Παλεύουμε για μια κοινωνία στην οποία όλοι θα έχουν δουλειά, δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, παιδεία και καθολική ιατρική περίθαλψη, στέγαση και θα αναπτύσσεται η προσωπικότητά μας ολοκληρωμένα μέσω της ελεύθερης πρόσβασης στον πολιτισμό και αθλητισμό χωρίς οικονομικούς φραγμούς. Μόνο μέσω της ανατροπής του καπιταλισμού και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, αυτές οι κατακτήσεις θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με έναν σταθερό και πραγματικά καθολικό τρόπο.

Σήμερα, μέσα στην κοινωνία υπάρχουν ήδη οι υλικές προϋποθέσεις ώστε αυτό να πραγματοποιηθεί. Η επέκταση του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής, που διαρκώς ενισχύεται, καθιστά όλο και περισσότερο πιο προφανή την αντίθεσή του με την καπιταλιστική ιδιοποίηση του πλούτου. Όλες οι απαραίτητες ανάγκες μας μπορούν να ικανοποιηθούν από τη δουλειά των εργαζόμενων σε κάθε πεδίο της κοινωνίας μας. Είναι απαραίτητο η εργατική τάξη και ιδιαίτερα η νεότερη γενιά να συνειδητοποιήσουν τη δυνατότητα και την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής. Δεν παραβλέπουμε ότι σήμερα η αστική τάξη επεκτείνει την ιδεολογική της επίθεση ενάντια στη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων. Η νίκη της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τις σοσιαλιστικές χώρες ασφαλώς έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Η συκοφαντική εκστρατεία που διεξάγεται ενάντια στον σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε, η προσπάθεια εξίσωσής του με τον ναζισμό – φασισμό και η δημιουργία της κατηγορίας του ολοκληρωτισμού (που είναι λάθος από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς), ο αντικομμουνισμός και η προσπάθεια να απαγορευτούν Κομμουνιστικά Κόμματα, Κομμουνιστικές Νεολαίες και κομμουνιστικά σύμβολα, έχουν στόχο να μεταδώσουν στη νέα γενιά μια παραμορφωμένη εικόνα του σοσιαλισμού. Την ίδια στιγμή η γιγάντια μηχανή των ΜΜΕ που είναι στη διάθεση των καπιταλιστών, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, έχει ενισχύσει την δυνατότητα επίδρασης που έχουν οι ίδιοι για να εξασκούν την ιδεολογική ηγεμονία τους.Όμως η κρίση και οι πραγματικές συνθήκες ζωής της νεολαίας σήμερα κάνουν όλο και πιο δυνατή την πάλη ενάντια στην οπτική της άρχουσας τάξης και τους μηχανισμούς επιβολής της. Ο κύριος στόχος της Κομμουνιστικής Νεολαίας είναι ακριβώς να δώσει στη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων την συνείδηση και την οργάνωση. Να διεξάγει ιδεολογική πάλη με το να ενισχύει και να πυκνώσει τις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας και να οικοδομήσει μια συνειδητή πρωτοπορία που να πρωτοστατεί με μαχητικό πνεύμα στην πάλη για την επαναστατική αλλαγή.  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποκρούσουμε σημείο το σημείο την δουλειά εξαπάτησης που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, να πολεμήσουμε τη λογική του ατομισμού, τη στάση παραίτησης και την παθητικότητα που σήμερα είναι κυρίαρχα στοιχεία μέσα στη νεολαία. Να οργανώσουμε τους νέους μέσα από αγώνες στην πάλη για την επαναστατική αλλαγή. Βάζουμε στη ζωή την προτροπή του Αντόνιο Γκράμσι προς τη νεολαία: «Μορφωθείτε επειδή χρειαζόμαστε όλη την ευφυΐα σας, ξεσηκωθείτε επειδή θα χρειαστούμε όλο σας τον ενθουσιασμό, οργανωθείτε επειδή θα χρειαστούμε όλη σας τη δύναμη».

Συνειδητοποιώντας αυτό το μεγάλο σκοπό, κοιτάζουμε προς το μέλλον με αισιοδοξία, πεπεισμένοι ότι η γενιά μας θα είναι γενιά μεγάλων εξεγέρσεων και κοινωνικών επαναστάσεων. Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα και οργανώνουμε δραστηριότητες για να γιορτάσουμε τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης το 2017, δείχνοντας στη νεολαία την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού, ότι η κοινωνία για την οποία παλεύουμε είχε πραγματοποιηθεί και ότι μπορούμε να την κατακτήσουμε ξανά. Δηλώνουμε από εδώ, από τη Ρώμη, την διάθεσή μας να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς μια κοινή πορεία, δουλεύοντας για την ισχυροποίηση των δεσμών μας, επεκτείνοντας τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και τον κοινό μας αγώνα για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Οι 15 Κομμουνιστικές Νεολαίες που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση:

Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

Νέοι Σοσιαλιστές Κροατίας

Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας – Κύπρος

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών – Ισπανία

Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

Κομμουνιστική Νεολαία Καταλονίας

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας – Ιταλία

Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας Ολλανδίας

Αριστερό Μέτωπο Νεολαίας (νεολαία του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος)

Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία Ρωσίας – Μπολσεβίκοι

Ένωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας – Σερβία

Κομμουνιστική Ένωση Νεολαίας – Τσεχία

Κομμουνιστική Νεολαία – Τουρκία


Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας © 2016