ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ:«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών»!

Από τη Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης
Νοε 7, 2018
Διεθνής Δράση ΠΟΔΝ

Την περασμένη βδομάδα, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ επισκέφτηκε τη Δαμασκό, συμμετέχοντας στην αποστολή αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης προς τον λαό και τη νεολαία της Συρίας. Μέσα από ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα συναντήσεων, επισκέψεων και άλλων δραστηριοτήτων, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έδειξε την έμπρακτη αλληλεγγύη της σε έναν λαό που βρίσκεται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, προβάλλοντας τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στον πόλεμο στη Συρία και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, και ενημερώθηκε «από πρώτο χέρι» για την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ζουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι στη Συρία.

Πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη και μέλη της Συριακής Κομμουνιστικής Νεολαίας που ενημέρωσαν για τις θέσεις και την πάλη των Σύρων κομμουνιστών, με την ηγεσία της Γενικής Ένωσης Φοιτητών και της Γενικής Ένωσης Εργατών Συρίας που ενημέρωσαν για την κατάσταση των φοιτητών και των εργαζομένων αντίστοιχα στη χώρα. Συμμετείχε επίσης σε συναντήσεις που διοργανώθηκαν από την αποστολή της ΠΟΔΝ και του ΠΣΕ με στελέχη της κυβέρνησης της χώρας (Πρόεδρο, υπουργό Εξωτερικών, πρόεδρο του Κοινοβουλίου) που ενημέρωσαν για τις εκτιμήσεις και τις θέσεις τους σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία.

 

Συνάντηση με τη Συριακή Κομμουνιστική Νεολαία

Μέσα σε πολύ συντροφικό κλίμα έγινε η συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ με τον Γραμματέα του ΚΣ της Συριακής Κομμουνιστικής Νεολαίας και άλλα μέλη του ΚΣ της Οργάνωσης. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη συνάντηση του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με τον ΓΓ της ΚΕ του Συριακού ΚΚ Αμάρ Μπαγκντάς.

Οι Σύροι κομμουνιστές ενημέρωσαν για τις εργασίες και την επιτυχία του 12ου Συνεδρίου του Συριακού ΚΚ, το οποίο είχε ολοκληρωθεί λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση της αποστολής αλληλεγγύης. Ευχαρίστησαν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για τη σταθερή αλληλεγγύη, για τις θέσεις αρχών, για την υποστήριξη στον αγώνα τους, που διεξάγουν για πάνω από 7 χρόνια σε σύνθετες συνθήκες μιας γιγαντιαίας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία. Ενημέρωσαν για τη μετάφραση και την προβολή στην εφημερίδα και τους ιστότοπους του Συριακού ΚΚ και της Συριακής ΚΝ δεκάδων υλικών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Επίσης, σημείωσαν τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουν. Όπως έλεγαν οι νεολαίοι κομμουνιστές, «αυτά τα 7 χρόνια έχουμε περίπου μισό εκατομμύριο νεκρούς και πάνω από ένα εκατομμύριο τραυματίες. Σε μία χώρα με πληθυσμό 23 εκατομμύρια πριν τον πόλεμο, σήμερα υπάρχουν πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες σε άλλες χώρες και περίπου άλλα 7 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν σε εσωτερική μετανάστευση κυρίως προς τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση, ώστε να γλιτώσουν από τις καταστροφές του πολέμου. Συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές σήμερα, κυρίως επειδή η εργατική τάξη είναι πάρα πολύ φτωχή. Το 70% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η συριακή λίρα κατρακύλησε, η ακρίβεια και η μαύρη αγορά θέριεψαν. Οι νόμοι του καπιταλισμού έγιναν ακόμη πιο βάρβαροι. Σήμερα η ζωή είναι 8 φορές πιο ακριβή σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο. Η Συρία είναι τριχοτομημένη ουσιαστικά. Στα ανατολικά του Ευφράτη υπάρχουν αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις που συνεργάζονται με ένοπλες ομάδες Κούρδων, μεγάλο τμήμα της βόρειας Συρίας είναι υπό την κατοχή του τουρκικού στρατού».

Σε άλλο σημείο τόνισαν: «Εδώ ακριβώς, στο μέρος που συναντιόμαστε, μέσα στο κέντρο της Δαμασκού, πριν από 8 μήνες γίνονταν βομβαρδισμοί». Και συμπλήρωσαν: «Δεν αναστείλαμε ποτέ τη δράση μας. Συνεχίσαμε να παλεύουμε διαφωτίζοντας, οργανώνοντας τη νεολαία με τις θέσεις μας και διακινώντας την εφημερίδα μας όλα αυτά τα 7 χρόνια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Όχι μόνο στη Δαμασκό, που τα πράγματα είναι όπως βλέπετε και εσείς καλύτερα, αλλά και σε πόλεις που βρίσκονται υπό την κατοχή του "Ισλαμικού Κράτους" και άλλες που σήμερα ελέγχονται από τον αμερικανικό ή τον τουρκικό στρατό. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση ολόκληρης της χώρας μας, για την επιβίωση του λαού μας, για την κατάκτηση όλων των δικαιωμάτων του... Ξέρουμε ότι είστε σύντροφοι στον αγώνα μας, ότι παλεύετε ενάντια στο κεφάλαιο στην Ελλάδα, ενάντια στις κυβερνήσεις του, που συμμετέχουν στο έγκλημα του λαού μας. Ξέραμε ευτυχώς από την πρώτη στιγμή τι σημαίνει "αμερικανοΝΑΤΟική αριστερά", όπως είναι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε δημοσιεύσει έναν χάρτη στην εφημερίδα μας που δείχνει όλες τις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης τοποθετούνται στη χώρα σας... Ξέρουμε ότι παλεύουμε για τον ίδιο μεγάλο σκοπό, τη νίκη του σοσιαλισμού. Σας ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη και την πηγή έμπνευσης που πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι για εμάς η πάλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ».

 

Διεθνής Διάσκεψη στη Δαμασκό

Στις 30 Οκτώβρη, μπροστά σε εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, πραγματοποιήθηκε Διεθνής Διάσκεψη Αλληλεγγύης με το λαό και τη νεολαία της Συρίας, που διοργανώθηκε από τη Γενική Ένωση Φοιτητών Συρίας. Μάλιστα, στους παρευρισκόμενους δόθηκε ενημερωτικό κείμενο στα Αραβικά για τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στις ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα. Εκεί, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, το σύστημα που υπερασπίζονται -ο καπιταλισμός- δεν είναι ανίκητοι. Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί. Η ΚΝΕ καταδικάζει την πολιτικοστρατιωτική αμερικανοΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Γαλλίας και άλλων συμμάχων τους με σκοπό τον διαμελισμό της Συρίας, την αλλαγή συνόρων για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των μονοπωλίων τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των εμπορευμάτων και των αγορών, των δρόμων μεταφοράς τους. Οι εξελίξεις στην περιοχή σας είναι αποτέλεσμα των σκληρών αντιθέσεων στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος... Στην Ελλάδα κάθε μέρα η ΚΝΕ παλεύει -στο πλευρό του ΚΚΕ- μέσα στα σχολεία, στις σχολές, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού, για τον τερματισμό του εγκλήματος απέναντι στον συριακό λαό, για να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στο μακελειό, για το κλείσιμο των ΝΑΤΟικών βάσεων οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί ή σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον του λαού σας, εναντίον των άλλων λαών της περιοχής... Συνεχίζουμε! Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη ανάμεσα στη νεολαία της Συρίας και της Ελλάδας. Οι νέοι και οι νέες των χωρών μας μπορούμε και με τον αγώνα μας θα κατακτήσουμε ένα μέλλον χωρίς πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια και κρίσεις. Αυτό το μέλλον είναι η ανατροπή του καπιταλισμού, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός!».