18 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια μέρα μετανάστη:Απλώνουμε το χέρι! Οι καταπιεσμένοι έχουν ένα κοινό σύνθημα: Την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών

Δεκ 14, 2021
Ανακοινώσεις Νέοι μετανάστες - πρόσφυγες

Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα μετανάστη, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή της στους νέους μετανάστες που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην χώρα μας, στους πρόσφυγες που ήρθαν κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τους πολέμους, καθώς και στους Έλληνες μετανάστες που ζουν, σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και κοινού αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που γεννά κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά.

Κανένας νέος άνθρωπος δεν επιλέγει το “φευγιό” από τον τόπο που μεγαλώνει και αγαπάει, από εκεί που βρίσκονται η οικογένεια και οι φίλοι του οικειοθελώς. Οι λόγοι που τον αναγκάζουν στο μεγάλο ταξίδι για μία καλύτερη ζωή έχουν να κάνουν με την ανασφάλεια, τη φτώχεια, την ανεργία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Μαζί με όλους αυτούς τους μετανάστες και πρόσφυγες μοιραζόμαστε το ίδιο σχολείο, την ίδια γειτονιά, αλλά πολύ περισσότερο τα ίδια όνειρα για μια καλύτερη ζωή, που μπορούμε να κατακτήσουμε κι ας έχουμε ξεχωριστή αφετηρία ο καθένας και η καθεμία από μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον. Μοιραζόμαστε τους ίδιους στίχους τραγουδιών για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην πάλη των λαών ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τους πολέμους. Μοιραζόμαστε την ίδια οργή και το ίδιο πείσμα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, τον τσακίζουμε όπου κι αν χύσει το δηλητήριό του.

Όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα όπλισαν και συνεχίζουν να οπλίζουν πολεμικές μηχανές, κάνοντας τη χώρα μας ένα απέραντο και ξένο για τις ανάγκες μας ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. Καμία ασφάλεια δεν προσφέρεται για τον λαό μας, αντίθετα τον βάζουν στο “μάτι του κυκλώνα” ανάμεσα στους ανταγωνισμούς, τις κόντρες και τους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Το πραγματικό συμφέρον του λαού και της νέας γενιάς είναι κόντρα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να κλείσουν άμεσα όλες οι βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε αποδείξει και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε σταθερά και αταλάντευτα ότι απέναντι στο μίσος των ρατσιστών και των φασιστών και την ψεύτικη και υποκριτική προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, θα χτίζουμε κάθε μέρα τείχος αλληλεγγύης στους μετανάστες. Με κάθε νέο και νέα, όποτε κι αν ήρθε στη χώρα μας, ανεξάρτητα αν θα μείνουν στη χώρα μας ή θα καταλήξουν κάπου αλλού, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αντίθετα είναι πάρα πολλά αυτά που μας ενώνουν.

Παλεύουμε σταθερά μέσα στη μαθητική κοινότητα, στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, στους χώρους του πολιτισμού, του αθλητισμού, τους εργασιακούς χώρους για:

  • Άδειες παραμονής, μακροχρόνιες, χωρίς πολύχρονες διαδικασίες, με διαμόρφωση κρατικού δικτύου νομικής προστασίας των προσφύγων και μεταναστών. Απλούστευση των διαδικασιών των αδειών παραμονής.
  • Καμία διάκριση σε εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και κανένας αποκλεισμός από επιδόματα.
  • Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ένταξης των παιδιών μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις δομές εκπαίδευσης, για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόσβαση και συμμετοχή τους στην εκπαίδευση.
  • Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι χώροι εκπαίδευσης για τη μείωση του αριθμού ανά τάξη, Ελλήνων, προσφύγων και μεταναστών, ως μέτρο ουσιαστικής αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προστασίας από την πανδημία, καθώς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.
  • Εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βάση τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την ιστορία του κάθε λαού. Να αναγνωρίζεται η φοίτηση όλων των προσφύγων μαθητών στην χώρα όπου φοιτούν και στη χώρα τελικού προορισμού.