Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:Από το «πρώτο ένσημο» η νέα γενιά έχει ανάγκη από αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, όχι επιδοτήσεις στους εργοδότες και ψίχουλα!

Νοε 10, 2021
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Νέοι εργαζόμενοι

Η τροπολογία της κυβέρνησης για το «πρώτο ένσημο» δεν είναι ουσιαστικά παροχή προς τους νέους εργαζόμενους, αλλά προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο φθηνή εργατική δύναμη με επιδότηση του κράτους.

Πρόκειται για ξεκάθαρη παροχή-επιδότηση με 100 ευρώ το μήνα, για 6 μήνες, στις επιχειρήσεις «για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης του εργαζομένου»!

Με τα χρήματα από τη φορολογία τη δική μας και των γονιών μας πληρώνουν τους εργοδότες, για να βγάλουν κι άλλα κέρδη πάνω στις πλάτες της νέας γενιάς. Η μόνη διευκόλυνση που παρέχει -για μια ακόμα φορά- ο κρατικός προϋπολογισμός είναι προς όφελος της εργοδοσίας!

Δεν είναι τυχαίο, πως αυτή η τροπολογία-δώρο στα αφεντικά έρχεται ως συνέχεια των νόμων Βρούτση (επί κυβέρνησης ΝΔ) και Αχτσιόγλου (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που από κοινού διέλυσαν τον κατώτατο μισθό, απαγορεύοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον ορισμό του, αφήνοντας ανεξέλεγκτο το πεδίο στους εργοδότες.

Είναι φανερό ότι αυτός ο νόμος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας στους νέους, αντίθετα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την ανασφάλεια και την πίεση της εργοδοσίας για ακόμα χαμηλότερες απαιτήσεις των εργαζομένων.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους εργαζόμενους, τους φοιτητές, που αναγκάζονται να δουλέψουν, τους αποφοίτους Λυκείων και σχολών κατάρτισης, από το “πρώτο ένσημο” να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αγώνων των εργαζομένων στην “e-food” και την “Cosco”: Μέσα από τα σωματεία και τον συλλογικό αγώνα τους να κάνουν κουρελόχαρτα τους αντεργατικούς νόμους και τις διατάξεις-επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και να παλέψουν για δουλειά με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και όχι με όρους χειρότερους από τις προηγούμενες γενιές.

          Απαιτούμε:

  • Από το “πρώτο ένσημο” να δουλεύουμε και να ζούμε αξιοπρεπώς.
  • Από το “πρώτο ένσημο” να δουλεύουμε μόνιμα και σταθερά, κόντρα σε κάθε ευέλικτη μορφή απασχόλησης, όπως είναι η ημιαπασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργασίας (ακόμα και ημέρας υπάρχουν στα ξενοδοχεία), μέσω δουλεμπορικών γραφείων, τηλεργασία, “συνεργατική” και άλλες τόσες μορφές που ενίσχυσε ο νόμος-έκτρωμα Χατζηδάκη.
  • Από το “πρώτο ένσημο” να εξασφαλίζεται η πλήρης ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων με ευθύνη του κράτους και όχι να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να καταφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση και υγεία.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να καταργηθούν οι νόμοι Βρούτση – Αχτσιόγλου, ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο – πενθήμερο- 35ωρο.

Οι αγώνες μας σήμερα μπορούν και έχουν αποτελέσματα! Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ ο λαός μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του και να περάσει στην αντεπίθεση!