Μαθητικά Φεστιβάλ ΚΝΕ 2021:Δίνουμε "τρόπο" στην οργή - "Ανάσα" ο αγώνας για να νικήσει η ζωή

Απρ 27, 2021
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Μαθητές

Έλα και εσύ στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ τα χτίζουμε εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, με το μεράκι και τη δίψα μας για συζήτηση, συλλογικότητα, δημιουργία, έκφραση, άθληση, διασκέδαση.

“Φωνάζουν” τις ανάγκες και τα όνειρά μας για “κάτι διαφορετικό”! Τα ονειρά μας δεν σταμάτησαν μέσα σε όλους αυτούς τους μήνες εγκλεισμού, δεν “κλειστηκαν” μέσα σε μια οθόνη. Αντίθετα, είναι πιο δυνατά από ποτέ!

Τα Μαθητικά μας Φεστιβάλ έχουν τα χρώματα των συναισθημάτων μας:

  • της οργής για όσα ζούμε όλη αυτή την περίοδο,
  • της απειθαρχίας σε ένα σύστημα που κάνει θέλει να κάνει κουμάντο στις ζωές μας. Σε μια ζωή που δεν μας “κάνει”, αλλά μας την παρουσιάζουν ως  μοναδική επιλογή.
  • της αισιοδοξίας πως θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί με τους αγώνες μας.
  • της σιγουριάς πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα τον αλλάξουμε εμείς!

 Γιατί να πάρεις μέρος και εσύ στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ;

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ!

 

Για να ξεσκάσουμε!

Η μόνιμη κλεισούρα μας έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορούμε να δούμε τους φίλους μας, να διασκεδάσουμε, να βγούμε βόλτα, να έχουμε μια φυσιολογική καθημερινότητα στο σχολείο! Νιώθουμε πως η ζωή μας πήγε ένα χρόνο πίσω. Η συμμετοχή μας στα Φεστιβάλ θα μας δώσει μια μεγάλη ανάσα για όσα έχουμε περάσει. Σηκώνουμε το κεφάλι ψηλά, δίνουμε ακόμα μεγαλύτερο παλμό και δύναμη στους συμμαθητές μας και συνεχίζουμε!

                                                                                           Ελένη, μαθήτρια Λυκείου Πάτρας

 

Γιατί το Φεστιβάλ σημαίνει καλλιτεχνική δημιουργία!

Όλον αυτόν τον καιρό δεν έχουμε την δυνατότητα να ασχοληθούμε με αυτά που μας αρέσουν. Έχουμε προβληματισμούς, αγωνίες και μας αρέσει να τους εκφράζουμε μέσα από την τέχνη. Νιώθουμε πραγματική οργή όταν βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας τόσα πράγματα και ,εκτός των άλλων, να μην μπορούμε να εκφραστούμε μέσα από τη μουσική, τη ζωγραφική, το χορό, το θέατρο.

Πιστεύουμε ότι τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι ευκαιρία για όλους μας, να δημιουργήσουμε και να εκφραστούμε, να κάνουμε ότι έχουμε στερηθεί τόσο καιρό! Θέλουμε επιτέλους να πάρουμε μέρος σε μια συναυλία!

                                                           Κώστας, μαθητής Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Κοζάνης

 

Γιατί όσοι βρεθήκαμε μαζί στο δρόμο του αγώνα, θα βρεθούμε ξανά στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Οι μαθητές τους προηγούμενους μήνες μάθαμε ότι το δίκιο μας είναι πιο ισχυρό από τις απειλές, την καταστολή και τη συκοφάντηση των αγώνων μας! Τα Φεστιβάλ μας είναι μαχητικές παρεμβάσεις κόντρα στο σύστημα της εκμετάλλευσης, κόντρα σε όλους όσους μας είπαν «αρνητές της μάσκας», μας χτύπησαν με ΜΑΤ, μας είπαν «πως ζητάμε πολλά», σε όσους   είπαν   πώς   είμαστε   «κακομαθημένα»   επειδή   διεκδικούμε   τα αυτονόητα! Για πάμε να τους αποδείξουμε ακόμα μια φορά πόσο λάθος έχουν!

                                                  Παναγιώτα και Γιώργος, μαθητές Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

 

Για να δώσουμε.. τρόπο στην οργή μας!

Και οι μαθητές των ΕΠΑΛ, όπως και όλοι οι μαθητές, είμαστε γεμάτοι θυμό που τα σχολεία μας εδώ και έναν χρόνο ανοιγοκλείνουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και με μόνη λύση για την κάλυψη της ύλης την «δολοφονική» τηλεκπαίδευση! Που βλέπουμε τόσους νεκρούς και αρρώστους από covid αβοήθητους. Που πέρα από την πανδημία, οι καταστάσεις μας θυμίζουν πως είμαστε γενικότερα απροστάτευτοι στα… «πάντα», παρά το ότι και καλά είμαστε στην σύγχρονη ΕΕ, όπως στα σχολεία της Λάρισας που βγήκαν σχεδόν όλα ακατάλληλα έπειτα απ΄ τον μεγάλο σεισμό!

                                                                                           Κώστας, μαθητής ΕΠΑΛ Λάρισας

 

Γιατί δεν σηκώνουμε την τόση αδικία!

Δε δεχόμαστε το σχολείο να μην μας δίνει αυτά που θέλουμε. Εμείς οι μαθητές των ΕΠΑΛ ένα χρόνο τώρα αντιμετωπιζόμαστε σαν «ξεχασμένοι», δεν έχουμε κάνει πρακτική στην ειδικότητα μας, χάσαμε εργαστήρια. Βλέπουμε τους γονείς μας να απολύονται, να ζορίζονται οικονομικά και ψυχολογικά. Ακούμε πως θα υπάρχει ξανά οικονομική κρίση! Γι αυτό και ο καθένας που δε τη παλεύει άλλο κλεισμένος στο σπίτι πρέπει να έρθει στο Φεστιβάλ για να νιώσει καλά, δυνατός και χαρούμενος, για να ξεφύγει από την τόσο βαρετή και κουραστική καθημερινότητα!

                                                                             Κασσιανή, μαθήτρια ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

 

Γιατι δεν πιάνουν σε εμάς οι σάπιες αξίες και τα ιδανικά του συστήματος, έχουμε δικά μας ανώτερα!

Γιατί η ελευθερία σήμερα κρίνεται από την τσέπη , αλλά εμάς τα όνειρα μας δεν χωράνε σε αυτά τα στενά όρια. Γιατί σήμερα δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία. Σιγά τη δημοκρατία που έχει ο ανταγωνισμός, το “πατάω επί πτωμάτων”, το “είσαι μόνος σου”, που μαθαίνουμε στο σχολείο.  

Δεν μας κάνει η σαπιλα που βλέπουμε με τις υποθέσεις κακοποίησης γυναικών! Δεν αντέχεται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας  και σπάμε τον τσαμπουκά σε όποιον τολμά να ασκήσει ακόμα και βία σε κάποια συμμαθήτρια ή συμμαθητή μας.  Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας! Είμαστε “’ένας για όλους και όλοι για έναν!”

                                                                                          Άρης, μαθητής Λυκείου στα Χανιά

 

Γιατί τα Μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ στέλνουν τους φασίστες στα σκουπίδια!

Παρότι χώσαμε τους ναζί Χρυσαυγίτες στη φυλακή φέτος, βλέπουμε πως τις σάπιες ιδέες τους δεν έχουμε σταματήσει να τις συναντάμε. Αυτή η σαπίλα πως φταίνε τα θύματα πολέμων για τα προβληματά μας, μας τη «δίνει». Εμείς ξέρουμε ότι με πρόσφυγες και μετανάστες συμμαθητές μας, καθόμαστε στα ίδια θρανία, αράζουμε μαζί στο διάλειμμα, κοινός είναι ο εχθρός που μας στερεί τα δικαιώματά μας. Είναι το σύστημα, οι ενώσεις του όπως το ΝΑΤΟ, οι πόλεμοι που γίνονται για τα συμφέροντα λίγων. Το φασιστικό δηλητήριο δεν πιάνει τόπο ειδικά όσο υπάρχουμε μέλη της ΚΝΕ μέσα στα σχολεία, εκφράζουμε τις δίκαιες και ανθρώπινες ιδέες μας με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι τα Φεστιβάλ μας!

                                                                                           Ευθυμία, μαθήτρια ΓΕΛ Γιάννενα

 

Γιατί το σχολείο που ονειρεύομαστε θα το κατακτήσουμε με τους αγώνες μας!

Ένας μαθητής σήμερα, που καταλαβαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με το σχολείο, να έρθει στα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ. Μπορεί να μην το ξέρει αλλά η ΚΝΕ παλέυει για ένα διαφορετικό σχολείο! Ένα σχολείο που δεν θα είναι εξεταστικό κέντρο όπου θα παπαγαλίζουμε σκόρπιες γνώσεις και θα μας καταπιέζει, αλλά ένα σχολείο που θα μας προσφέρει ολόπλευρη μόρφωση και θα αναπτύσσεται η σκέψη και προσωπικότητά μας.   Αυτά θα συζητήσουμε στο Φεστιβάλ, γιατί είναι ένα φεστιβάλ που χτίζεται από τους μαθητές για τους μαθητές!

                                                                                  Αργυρώ, μαθήτρια Λυκείου στην Αττική

 

Γιατί δεν τους φοβόμαστε - Μας φοβούνται! 

Όσο αυξάνεται η αδικία στις ζωές μας, αυξάνεται και η καταστολή σε όσους την αμφισβητούν! Οι μαθητές δεχόμαστε όσο ποτέ άλλοτε καταστολή τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Δεχθήκαμε καταστολή σε όλη  τη διάρκεια των αγώνων μας, με τρομοκρατία στις καταλήψεις και στοχοποιήσεις σε μαθητές αγωνιστές! Αλλά δεχόμαστε και καθημερινά καταστολή στις ιδέες μας ότι μπορούμε με τους αγώνες μας να αλλάξουμε τα πράγματα, επείδη δεν τους συμφέρουν!  Οι μαθητές, όμως, δε γινόμαστε πιόνια τους!

                                                                                Ελίνα, μαθήτρια Λυκείου Θεσσαλονίκης

 

Γιατί δεν μας "κάνει" ο κόσμος που ζούμε. Θέλουμε να μάθουμε και να παλέψουμε για έναν  καλύτερο!

Εκεί που θα μορφωνόμαστε όλοι ισότιμα, χωρίς να μετράει η τσέπη των γονιών μας για τα  φροντιστήρια.

Εκεί που οι γονείς μας δε θα δουλεύουν εξαντλητικά όλη μέρα.

Που οι διακοπές θα είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους.

Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, μίσος και διακρίσεις.

Αυτός ο κόσμος μπορεί να υπάρξει. Είναι ο σοσιαλισμός, η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Ζούμε στον 21ο αίωνα και η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει τόσο πολύ. Είναι αυτονόητο να ζήσουμε καλύτερα! Αγωνιζόμαστε για αυτό!

                                                                                         Αθηνά, μαθήτρια Λυκείου Αθήνας

 

Δίνουμε... τρόπο στην οργή!

Σε έναν κόσμο που τα κέρδη των λίγων μετράνε περισσότερο από την ανθρώπινη ζωή, που   τα ονειρά μας θεωρούνται “ουτοπία” αλλά η μισή ζωή “κανόνας”,  όσοι αισθάνονται πως “δεν τους χωρά ο τόπος” έχουν επιλογή!  Δεν αφήνουμε καμία μάχη να πάει χαμένη όταν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα στον αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει και έχουμε ανάγκη!

 

ΑΝΑΣΑ” ο ΑΓΩΝΑΣ για να νικήσει η ΖΩΗ! 

Έλα μαζί μας για να φτιάξουμε ένα μέλλον όμορφο και δίκαιο. Είμαστε μαζί σου και είσαι ένας από εμάς.

Γνώρισε, δυνάμωσε την ΚΝΕ!  Όλοι εμείς, τα μέλη της ΚΝΕ, είμαστε επαναστάτες που  αγωνιζόμαστε για την πιο όμορφη και δίκαια υπόθεση: Για να αλλάξουμε τον κόσμο! Για να ζησουμε πραγματικα ελευθεροι ως σύγχρονοι άνθρωποι στον 21ο αιώνα!  Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό- κομμουνισμό, όπου ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν.

Κάνε το βήμα! Να γίνουμε περισσότεροι αυτοί οι επαναστάτες που:

  • Τα βάζουμε με το σύστημα και τις σάπιες ιδέες και αξίες του! Που μας ενώνουν άλλες αξίες όπως αυτές της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της δύναμης που αποκτούμε από τον κοινό μας αγώνα!
  • Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνονται μαθητικοί αγώνες, να ακούγεται η φωνή των μαθητών ! Για να οργανώνεται η συλλογική διεκδίκηση, η συζήτηση, να σπάει η απογοήτευση, να δυναμώνει η αλληλεγγύη μεταξύ των μαθητών!
  • Παλεύουμε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Χρέος μας είναι η ζωή. Θα την κατακτήσουμε με καθαρή σκέψη και συνειδητή δράση.
  • Αγωνίζόμαστε για τη φιλία των λαών, ενάντια στους πολέμους για τα κέρδη των λίγων,  ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό!  

Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία... εισαι ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΟΥ! (Τσε Γκεβάρα)