Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:Για τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στη σχολική βία

Απρ 9, 2024
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Μαθητές

Η κυβέρνηση στο υπαρκτό και οξυμένο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού παίρνει κάτω απ’ τη βάση!

Την ίδια ώρα που συνεχίζει το “bullying” στους μαθητές που αγωνίζονται, με τελευταίο παράδειγμα τις αποβολές σε μαθητές Λυκείου της Αθήνας, οι οποίοι θέλησαν στη σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου να τραγουδήσουν για το έγκλημα στα Τέμπη, την ίδια ώρα εγκαινιάζει πλατφόρμες και παίρνει κατασταλτικά μέτρα, όπως αποβολές, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος κ.ά., χωρίς να αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος.

Το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, όχι μόνο δε λύνεται με κατασταλτικά μέτρα, αλλά στην πραγματικότητα περιπλέκεται, γίνεται ακόμα πιο σύνθετο. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων στήριξης της οικογένειας, των νέων, μόνιμες προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων κ.λπ. στα σχολεία, ενίσχυσης του δημιουργικού περιεχομένου του σχολείου, που θα προωθεί την ομαδικότητα, την αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και όχι στέρησή τους, κόντρα στο ανταγωνιστικό σχολείο-εξεταστικό κέντρο.

Για όλα αυτά δεν ακούσαμε κουβέντα από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, που επιλέγουν να ανοίξουν επικίνδυνους δρόμους ταυτίζοντας -με το πρόσχημα της παρεμπόδισης μαθήματος- τον συλλογικό αγώνα με το bullying.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και όλο τον λαό, να  χτίσουν τείχος προστασίας, να βάλουν στο στόχαστρο τις αιτίες που γεννούν τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα, το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Γιατί μαγκιά δεν είναι να υποτιμάς ή να υποβιβάζεις τον αδύναμο, αλλά να μάθεις να αγωνίζεσαι γι’ αυτόν!