Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:Για τη σύλληψη μαθητών του 26ου Λυκείου Αθήνας (Μαράσλειο)

Ιαν 28, 2022
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Μαθητές

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει τη σύλληψη μαθητών του 26ου ΓΕΛ Αθήνας (Μαράσλειο), την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, από αστυνομικές δυνάμεις. Οι δύο μαθητές, ο ένας πρόεδρος του 15μελούς και μέλος της ΚΝΕ και ο δεύτερος μέλος του 15μελούς, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Το «έγκλημα» των μαθητών ήταν ότι προσπάθησαν να υλοποιήσουν τη συλλογική απόφαση των μαθητών του σχολείου για συμμετοχή στις μαθητικές κινητοποιήσεις με κλειστά σχολεία. Το γεγονός αυτό μόνο μεμονωμένο δεν είναι. Εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών και ποινικοποίησης των αγώνων τους.

Η κυβέρνηση, αφού δεν πήρε κανένα μέτρο για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών, τους απαντά με ομάδες ΔΙΑΣ έξω από σχολεία, υποχρεώνοντας τους εκπαιδευτικούς -που κατά χιλιάδες αντιδρούν- να κάνουν Webex στα σχολεία που κινητοποιούνται. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να προχωρά σε προσαγωγές αγωνιστών μαθητών και να επαναφέρει μαθητοδικεία!

Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού μπορούν να φοβίσουν τους μαθητές, να τους αποτρέψουν από τη συλλογική διεκδίκηση και δράση. Η μαζική συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, μαζί με φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 20 Γενάρη δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές θα πέσουν στο κενό, ότι οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους για μέτρα προστασίας στα σχολεία τους, για σχολείο που να μορφώνει και δε θα εξοντώνει!