Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:Για τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών στις ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ

Απρ 9, 2021
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις των σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα, με κύριο αίτημα την κατάργηση της απαράδεκτης υποβάθμισης των πτυχίων τους στα μισά της χρονιάς και μάλιστα με τις περισσότερες σχολές κλειστές από την κυβέρνηση.

Η αγανάκτηση που νιώθουν οι σπουδαστές είναι απολύτως λογική και αυτονόητη, αφού ο νέος νόμος της κυβέρνησης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση υποβαθμίζει το πτυχίο τους (από το επίπεδο 4 στο επίπεδο 3), θα παίρνουν δηλαδή απλώς μια βεβαίωση, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν και εξετάσεις πιστοποίησης στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

Είναι εξοργιστικό ότι όλες αυτές οι αρνητικές εξελίξεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ θα εφαρμοστούν από φέτος αλλάζοντας στα μισά της χρονιάς το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς.

Επιβεβαιώνεται αυτό που από την πρώτη στιγμή τόνισε το ΚΚΕ για το νομοσχέδιο, καταψηφίζοντάς το, ότι η κυβέρνηση είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των σπουδαστών, γιατί, αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργούν όλες οι σχολές με ασφάλεια, επιλέγει να περάσει νέο, αντιδραστικό νόμο -εν μέσω πανδημίας- υποβαθμίζοντάς τις ΕΠΑΣ ακόμα περισσότερο.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στον νόμο 4763/2020 για τους σπουδαστές των ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ, ώστε οι σπουδαστές που φοιτούν στις Α και Β τάξεις των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ να ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους βάσει του καθεστώτος με το οποίο έχουν εισαχθεί. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να την κάνουν δεκτή.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Μέχρι τότε να μην ισχύει για τους μαθητές που ήδη φοιτούν στις ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ.
  • Να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους τους μαθητές των ΕΠΑ.Σ ΟΑΕΔ και να πληρωθούν άμεσα την περίοδο που βρίσκονται σε αναστολή οι συμβάσεις μαθητείας με απόφαση της κυβέρνησης.
  • Να ανοίξουν όλες οι σχολές με ασφάλεια, να συντηρηθούν οι υποδομές και να εκσυγχρονιστούν τα εργαστήρια.