Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:Με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών σε απολυτήρια Λυκείου

Δεκ 23, 2022
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Πολιτισμός

Η κυβέρνηση, με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα, μέσα στις γιορτές, υποβαθμίζει τα πτυχία όλων των αποφοίτων Δραματικών Σχολών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ, ωδείων, Σχολών Κινηματογράφου και Σχολών Χορού, αναγνωρισμένων από το υπουργείο Πολιτισμού, σε απολυτήρια Λυκείου, βάζοντας «ταφόπλακα» στις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Το γεγονός ότι οι υπάρχουσες καλλιτεχνικές σπουδές -με εξαίρεση ελάχιστες σε τμήματα των ΑΕΙ- πραγματοποιούνται σε σχολές διαφόρων ειδών, ανομοιόμορφες μεταξύ τους, χωρίς συγκροτημένο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στο επάγγελμα, αλλά και τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε επόμενο επίπεδο, είναι το υπόβαθρο στο οποίο πατάει και το συγκεκριμένο διάταγμα.

Η ΚΝΕ στέκεται στο πλευρό όλων των σπουδαστών σε καλλιτεχνικές σχολές που παλεύουν για δωρεάν και ποιοτικές σπουδές. Δίνουμε τη μάχη για να παρθεί πίσω εδώ και τώρα το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αναβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών και ουσιαστικής ισχυροποίησης των πτυχίων τους.

Σήμερα, κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, είναι ώριμο να προχωρήσει η δημιουργία ενός συστήματος ανώτατων, καλλιτεχνικών σπουδών, πανεπιστημιακού επιπέδου, με ταυτόχρονη καλλιέργεια από τα πρώτα χρόνια του σχολείου της επαφής των μαθητών με τις τέχνες, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να εξελιχθούν στον τομέα της τέχνης που σπουδάζουν. Αυτός είναι ο όρος για να εκλείψουν σήμερα οι μεγάλες αδικίες που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές και οι καλλιτέχνες, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, την ανάδειξη του πραγματικού κοινωνικού ρόλου που πρέπει να αποκτήσει σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής του λαού και της νεολαίας.