50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου - Νοέμβρης 1973-2023:Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή - Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική

Νοε 7, 2023
Ανακοινώσεις Ιστορία Μαθητές Νέοι εργαζόμενοι Φοιτητές

«Έξω οι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ», «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία»: 50 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ζωές του λαού και της νέας γενιάς. Μας δείχνουν τον δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, για τους δικούς μας Νοέμβρηδες…

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται τη στιγμή που η Παλαιστίνη “φλέγεται” και όλη η περιοχή μας απειλείται από μια γενικότερη πολεμική ανάφλεξη! 

Το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) δολοφονεί παιδιά και αμάχους, επεκτείνει την πολύχρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, συνεχίζει να φυλακίζει και να εκτοπίζει τον παλαιστινιακό λαό. 

Στο έγκλημα αυτό συνένοχη είναι η ελληνική κυβέρνηση που προκλητικά βαφτίζει την γενοκτονία στη Γάζα ως “αυτοάμυνα” του Ισραήλ φτάνοντας στο σημείο να μη στηρίξει ψήφισμα στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία! 

“Αέρα στα πανιά” της κυβέρνησης δίνει η στάση όλων των κομμάτων του συστήματος, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι το φασιστικό μόρφωμα των Σπαρτιατών, που στηρίζουν τη δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ. 

Από κυβερνητικές θέσεις τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκαν στενά με το ισραηλινό κράτος, επιτρέποντας στην κυβέρνηση της ΝΔ να απογειώσει την εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό, με την αποστολή τριών ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, την αξιοποίηση στρατιωτικών βάσεων που έχουν γεμίσει με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ (βλ. Σούδα, Ελευσίνα, Λάρισα κ.α.), μέχρι τις κοινές ασκήσεις με Ισραηλινούς πιλότους, που τώρα βομβαρδίζουν αμάχους, την πολιτική και διπλωματική στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτηµα για απεµπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεµο, για να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, να δυναμώσει η πάλη για να σταµατήσει η ελληνική επικράτεια και οι υποδοµές της χώρας να µετατρέπονται σε “ορµητήρια πολέµου” και πιθανούς “στόχους” αντιποίνων σε περίπτωση γενίκευσης του πολέµου.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά του για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στις εστίες τους, για να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι Παλαιστίνιοι και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρήνη των λαών, ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό και το σύστημα που τα γεννά. Παλεύουμε για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας και των πολέμων, τον καπιταλισμό.

7

Η ιστορική πείρα της περιόδου της δικτατορίας 1967-1974 µας διδάσκει ότι οι ιµπεριαλιστικές συµµαχίες είναι εχθροί των λαών!

Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ (σηµερινή Ευρωπαϊκή Ένωση) στήριξαν ή ανέχθηκαν τη χούντα, η οποία επίσης ενίσχυσε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ ανέπτυξε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με κράτη- μέλη της ΕΟΚ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Η ΝΑΤΟϊκή “σύμμαχος” Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το 37% των εδαφών της Κύπρου το 1974, με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ οι οποίες σήµερα προωθούν διχοτομικά σχέδια, επικυρώνοντας την τουρκική κατοχή στα κυπριακά εδάφη.

ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, “ταΐζουν” τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, σπρώχνουν σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωµάτων της χώρας, για να βάλουν χέρι τα μονοπώλια στον ενεργειακό πλούτο και να τραβήξουν την Τουρκία μακριά από την “αγκαλιά” της Ρωσίας.

Ο Νοέµβρης δείχνει πως στα “σκοτάδια” αυτού του βάρβαρου συστήματος υπάρχει το “φως” που θα τα συντρίψει!

Τον Νοέµβρη του 1973 «μίλησε ο λαός»! Ο λαός και η νεολαία έγιναν πρωταγωνιστές των εξελίξεων και έδειξαν τη δύναμή τους κόντρα σε έναν ισχυρό αντίπαλο, τη Χούντα των συνταγµαταρχών, τις διεθνείς και εγχώριες συμμαχίες της, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τότε κάποιοι έλεγαν «η Χούντα είναι πανίσχυρη», ενώ άλλοι “ότι θα πέσει σαν ώριμο φρούτο” καλώντας τον λαό και τη νεολαία να περιµένουν λύση “από τα πάνω και εκ των έσω”, με την παρέμβαση παραγόντων των αστικών κομμάτων ή άλλων καπιταλιστικών κρατών.  Η ιστορία όμως τους διέψευσε. Ο λαός, µε τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναµη είναι στην οργάνωση, στη συµπόρευση των νέων µε το εργατικό κίνηµα. Η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος και όχι στην αυταπάτη ότι μπορεί να αλλάξει προς όφελος μας. Αυτά τρόµαξαν τη Χούντα. Αυτά τροµάζουν πάντα όσους θέλουν τον λαό, τους νέους ανθρώπους “στην αναµονή” και όχι “πρωταγωνιστές” στην πάλη για τη ζωή που έχουν ανάγκη.

134

Κράτησέ το:

Με τη στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου 1967, η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Άλλαξε µορφή υπηρετώντας τα ίδια συµφέροντα, των καπιταλιστών και των διεθνών τους συµµάχων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Τιμάμε όλους όσοι αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τη Χούντα. Η αλύγιστη στάση των κοµµουνιστών και άλλων αγωνιστών στις εξορίες και τις φυλακές κράτησε αναμμένη τη φλόγα του αντιδικτατορικού αγώνα.

Τον Αύγουστο του 1968, πριν από 55 χρόνια, ιδρύθηκε η ΚΝΕ, η Οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ, που είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, η καταστολή του µε δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της Χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και µετά το έγκληµα της Κύπρου, το 1974, η Χούντα κατέρρευσε.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής!

Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιµάζουµε τις νέες νικηφόρες αναµετρήσεις µε τη δικτατορία του κεφαλαίου! 

Για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, για να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς, για δωρεάν, συγχρονες σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα, για τη ζωή που μας αξίζει, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. 

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ µπορούν να εγγυηθούν ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Αυτός είναι ο δρόµος και σήµερα: Να δυναµώσουµε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη.

polytexneio-poreia-77