Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τη νέα σχολική χρονιά:Όταν οι μαθητές γίνονται στατιστική, μονόδρομος η πάλη για την ανατροπή!

Σεπ 8, 2020
Ανακοινώσεις Μαθητές

Η νέα σχολική χρονιά είναι εδώ, διαφορετική, αλλά εκρηκτική! Εκρηκτική και ως προς τα τεράστια προβλήματα που συναντούν οι μαθητές, που φέτος θα είναι ακόμα μεγαλύτερα, αλλά και ως προς την αγανάκτηση των μαθητών! Ουσιαστικά, το άνοιγμα των σχολείων γίνεται χωρίς εξασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών, των οικογενειών και καθηγητών τους. Είναι κυριολεκτικά εκτεθειμένοι!

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Μας είπαν πως θα είναι όλα έτοιμα! ΨΕΜΑ!

Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο (χρόνος που κερδήθηκε από τις τεράστιες θυσίες που έκανε ο λαός καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας) να προετοιμάσει το άνοιγμα των σχολείων, αλλά δεν το έκανε. Τα σχολεία ανοίγουν στις ίδιες αίθουσες, στα ίδια κτίρια, στα ίδια προαύλια, με τον ίδιο -μπορεί και λιγότερο- αριθμό καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. Επέλεξε -και σε αυτές τις συνθήκες- να θεωρεί τους μαθητές “κόστος”. Η υπουργός Παιδείας, μάλιστα, το ομολόγησε χωρίς ίχνος ντροπής!

Πρόλαβαν να κάνουν το σχολείο ακόμα χειρότερο!

Η κυβέρνηση επέλεξε εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία, για να δυσκολέψει τη μαθητική αγωνιστική απάντηση, να περάσει νόμους που μετατρέπουν το σχολείο ακόμα περισσότερο σε ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, που γεμίζει τους μαθητές με άγχος και ανασφάλεια, αδειάζοντας ταυτόχρονα τις τσέπες των γονιών τους. Και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, με τις οικογένειες των μαθητών να βρίσκονται αντιμέτωπες με ανεργία, μειώσεις μισθών, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

 

Τράπεζα θεμάτων της ΝΔ, σε συνέχεια του νόμου Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ;  ✓

Κόψιμο των καλλιτεχνικών μαθημάτων; ✓

Κάμερες στις σχολικές τάξεις; ✓

 

Μέσα στο καλοκαίρι, όμως, η χρηματοδότηση, οι φοροαπαλλαγές και τα οικονομικά χατίρια της κυβέρνησης σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες πήγαν σύννεφο... Όπως και τα τεράστια ποσά (πάνω από 4 δισ. ευρώ) στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, για να οργανώνουν αποτελεσματικότερα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ επιθετικές ενέργειες σε βάρος άλλων λαών, ισοπεδώνοντας και ξεριζώνοντάς τους, κλιμακώνοντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή για το ποιος θα βάλει στο χέρι ενεργειακές πηγές, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την τουρκική προκλητικότητα.

 

Κουνάνε το δάχτυλο στη νέα γενιά, πως “φταίμε εμείς” για την έξαρση της πανδημίας, τη στιγμή που “τζογάρουν” με τις επιλογές τους την υγεία των μαθητών.  Αντί να απολογηθούν για την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία, τα ρίχνουν όλα στους μαθητές, αν θα φοράνε ή όχι μάσκα, αν θα πλένουν ή όχι τα χέρια τους, δηλαδή, αν θα κάνουν ό,τι προστάζει η κοινή λογική… Και η ευθύνη της κυβέρνησης πάει περίπατο…

 

Ατομική ευθύνη των μαθητών, η οργάνωση και ο αγώνας για το σχολείο και τη ζωή που τους αξίζει!

 

Οι μαθητές ξέρουν τι πρέπει να κάνουν:

  • Έχουν μάθει να ψυλλιάζονται όταν ακούν τις εκάστοτε κυβερνήσεις και υπουργούς Παιδείας να λένε πως «όλα είναι έτοιμα στα σχολεία και θα λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα»... Ξέρουν ότι πρακτικά σημαίνει πως η κατάσταση είναι εκρηκτική!
  • Έχουν μάθει πως μόνο με τη συλλογική, οργανωμένη και μαχητική απάντησή τους, μαζί με τους γονείς και τους καθηγητές τους, μπορούν να έχουν οποιαδήποτε κατάκτηση. Να βάζουν φρένο και να καθυστερούν κυβερνητικά σχέδια.
  • Δε θα κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση να κάτσουν στ’ αυγά τους! Θα διεκδικήσουν να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους, να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών που να εξασφαλίζει καλύτερη αναλογία μαθητών ανά τάξη, να μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη σε 15 για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων κ.λπ.

Η νέα σχολική χρονιά θα σημαδευτεί από αποφασιστικούς και δυναμικούς αγώνες για σχολείο και ζωή με δικαιώματα!

 

Με την ΚΝΕ για να νικήσει η ζωή!

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, δεν είναι λογικό να μην μπορεί να δοθεί λύση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε καλύτερα, να μορφωθούμε ολόπλευρα, να μπορεί η ανθρωπότητα να μη στέκεται ανήμπορη και εκτεθειμένη απέναντι σε έναν ιό…

Απαιτείται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όσους μας στερούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουμε όπως επιτάσσει η εποχή μας, η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας. Ενάντια στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, το κράτος του, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, τις ενώσεις και τους οργανισμούς του.

Για να μην καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας τα κέρδη των λίγων, να ζήσουμε πραγματικά ελεύθερα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων μας!

 

Καλούμε τους μαθητές σε αγωνιστικό ξεσηκωμό! Με τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης μέσα από τα μαθητικά συμβούλια και το δίκιο των αιτημάτων τους, όλοι οι μαθητές της χώρας να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαιώμά τους στη μόρφωση και τη ζωή!