33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ:25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών

Ιουν 17, 2024
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Ιστορία Φοιτητές

Η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση  της ΚΝΕ συνεχίζει και φέτος το ταξίδι της φτάνοντας στον 33ο προορισμό της, το Ποσείδι της Χαλκιδικής.

Χιλιάδες νέοι και νέες θα δώσουμε δυναμικό «παρών», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κοινής πάλης των λαών ενάντια στο σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης και της αδικίας.

Η φετινή κατασκήνωση της ΚΝΕ αποτελεί μια μεγάλη νεανική συνάντηση και διαδήλωση! Συνεχίζουμε μαχητικά την εναντίωση στα σχέδια της κυβέρνησης, των κομμάτων του συστήματος και της αστικής τάξης να μπλέξουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Φωνάζουμε δυνατά, με όλους τους λαούς του κόσμου, «Λευτεριά στην Παλαιστίνη»!

 


 

Η φετινή χρονιά μας σημάδεψε…

 • Ο αγώνας και η συγκλονιστική αλληλεγγύη των λαών ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, με τη στήριξη ΝΑΤΟ- ΕΕ-ελληνικής κυβέρνησης.
 • Οι μεγάλοι εργατικοί-λαϊκοί και νεανικοί αγώνες, που έσπασαν το σιωπητήριο της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «κόντυναν» την κυβέρνηση και διεκδίκησαν να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, καλύτερους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις. Οι αγώνες επιβίωσης των αγροτών, οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών ενάντια στην εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της παιδείας, για καλύτερες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές! 
 • Η σημαντική και ελπιδοφόρα ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, ως η μόνη μαχητική, αντισυστημική, εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση σε όσους μαυρίζουν το μέλλον μας, εκφράζοντας ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

 

Έχουμε τη δύναμη! Μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, γινόμαστε πρωταγωνιστές των εξελίξεων!

 

25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία...

Ο διαμελισμός της πρώην Γιουγκοσλαβίας πριν 25 χρόνια με τον βρώμικο πόλεμο των 78 ημερών, με τη συμμετοχή της τότε ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

 

Ο απολογισμός των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία:

 • 1.002 μέλη του Γιουγκοσλαβικού Στρατού και περίπου 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν
 • 12.500 άνθρωποι (ανάμεσά τους 2.700 παιδιά) τραυματίστηκαν
 • 176 μνημεία πολιτισμού καταστράφηκαν
 • 420.600 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν
 • 59 βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος 12 χωρών-μελών του (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ήταν στη διάθεση να βοηθήσουν στις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις

 

Η αναζωπύρωση των εθνικισμών στα Βαλκάνια τροφοδοτείται από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι και σήμερα, ώστε να προωθήσουν τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή κόντρα στα σχέδια της Ρωσίας και της Κίνας. 

Η ηρωική αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική δράση του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή, το 1999, που καθυστέρησαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση για πάνω από ένα μήνα πολιορκώντας λιμάνια, βάσεις, σταματώντας πολεμικά τρένα, διαδηλώνοντας μαζικά, δείχνουν σήμερα τον δρόμο για το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας!

25 χρόνια μετά, οι ιμπεριαλιστές σφάζουν τους λαούς, για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς!

Από τις πεδιάδες της Ουκρανίας μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια και από τη Λωρίδα της Γάζας έως την Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συγκρούονται ανελέητα τα συμφέροντα των στρατοπέδων των ληστών-ιμπεριαλιστών με θύματα τους λαούς!

Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής τους με άλλα μέσα. Κάθε καπιταλιστικό κράτος και συμμαχία προωθεί τα δικά της σχέδια. Η Ελλάδα είναι βαθιά μπλεγμένη στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για να αναβαθμιστεί η θέση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή. Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και την ουσιαστική συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και ακροδεξιών κομμάτων, δίνουν 8 δισ. ευρώ τον χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, που δε σχετίζονται με την άμυνα της χώρας, στερώντας τα από τις ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς. Μετατρέπουν τη χώρα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο πολέμου, σε «στόχο», παραχωρώντας αεροδρόμια και λιμάνια, όπως της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας οπλικά συστήματα στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι και φρεγάτες εκτός συνόρων, στηρίζοντας το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Η σύγκρουση κορυφής μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώνει το «φόντο» όξυνσης των ανταγωνισμών. Η μετάβαση της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «πολεμική οικονομία», τα δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτική προετοιμασία και εξοπλισμούς, που ζαλίζουν, την ώρα που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, πρέπει να σημάνουν ξεσηκωμό για τους λαούς όλη της Ευρώπης.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη της ενεργής παρέμβασης του λαού και της νεολαίας στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη για:

 • Απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
 • Kαμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν σε Βαλκάνια-Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
 • Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα και η συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Να αναγνωριστεί ελεύθερο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
 • Ακύρωση των συμφωνιών, να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις, να κλείσουν τα ευρωΝΑΤΟϊκά στρατηγεία στη χώρα μας, όπως το NRDC-GR (NATO Rapid Deployable Corps) που εδρεύει στο πρώην Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.
 • Καμία συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων!

Για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού!

Τα σημερινά αδιέξοδα και οι αντιθέσεις του καπιταλισμού φανερώνουν ότι έχει ήδη ξεπεράσει τα ιστορικά όριά του. Μέσα από αυτά τα αδιέξοδα ξεπροβάλλει το μέλλον! Ένας κόσμος χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση και αδικία, με αδελφωμένους τους λαούς όλου του κόσμου, ο σοσιαλισμός-κομμουνισμός!

Κάθε νέος και νέα, που αγανακτεί και ασφυκτιά μέσα στο σημερινό σύστημα, έχει επιλογή: Να βαδίσει μαζί μας στον οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή!

 


 

Δίνουμε ραντεβού στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ και διαδηλώνουμε μαζικά για τη φιλία και την αλληλεγγύη των λαών!

Δήλωσε συμμετοχή στην 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ στο kne@kne.gr και στις Οργανώσεις της ΚΝΕ!