Η οργάνωσή μας

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, η ΚΝΕ, είναι η Οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ.

Είμαστε επαναστατική Οργάνωση εθελοντών, που παλεύουμε για τον πιο όμορφο, τον πιο δίκαιο, τον πιο ανθρώπινο και σπουδαίο στόχο: την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

• Δρούμε στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές.

• Διαδίδουμε την επαναστατική θεωρία για να ανοίγουμε νέους δρόμους στο μυαλό, τη σκέψη και τη στάση ζωής όλων όσοι έχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί μας, χωρίς να χαρίζουμε κανέναν στο σύστημα.

• Πολεμάμε τον ατομισμό και με τη στάση μας κάνουμε πράξη το σύνθημα «όλοι για έναν κι ένας για όλους».

• Είμαστε η μόνη οργάνωση που παλεύει ενάντια σε ΟΛΑ τα ναρκωτικά.

• Αντιπαλεύουμε τον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

• Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο στους λαούς όλου του κόσμου που αγωνίζονται για τη λευτεριά τους, για μια καλύτερη ζωή. Πρωτοστατούμε να αναπτύσσεται η κοινή δράση όλων των νέων, ανεξάρτητα από καταγωγή, χρώμα ή θρησκεία. 

 

Μαζί είμαστε πιο δυνατοί στον αγώνα ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση! Για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων…

Enarksi

Η ίδρυση της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ ιδρύθηκε το 1968, στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απόφαση η οποία δικαιώθηκε από τη ζωή. Η ίδρυση της ΚΝΕ ήρθε να καλύψει το κενό που υπήρχε από την πολύχρονη απουσία οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα έχει βάλει τη σφραγίδα της στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση, την οργάνωση και πάλη των νέων στη χώρα μας. Η ΚΝΕ είναι συνεχιστής της ηρωικής ΟΚΝΕ, κληρονόμος των μαχητικών παραδόσεων της ΕΠΟΝ και της Δημοκρατικής Νεολαίας (ΔΝ) του ΔΣΕ, της αγωνιστικής δράσης των νεολαίων κομμουνιστών κάτω από άλλες συνθήκες σε μαζικές πολιτικές οργανώσεις, όπως η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ).

Ερχόμαστε από πολύ μακριά και τραβάμε ίσα για τη λευτεριά και την ευτυχία του κόσμου…

1917

1917

Πραγματοποιείται η μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, που την καθοδήγησε το Κόμμα των Μπολσεβίκων με επικεφαλής τον Λένιν. Άνοιξε τον δρόμο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

1918

1918

Η φλόγα της Οκτωβριανής Επανάστασης, αγγίζοντας όλο τον κόσμο, έφτασε και στην Ελλάδα επιταχύνοντας τη γέννηση του Κομμουνιστικού Κόμματος στη χώρα μας. Και πράγματι, το 1918 ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

1922

1922

Ιδρύεται η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), η πρώτη οργάνωση νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ελλάδα.

...Απ' τα μπουντρούμια και την εξορία / η νέα του κόσμου ξεκινά Ιστορία.

 

Κώστας Βάρναλης (1935, Άη Στράτης)

1936

1936

Μάης ’36, μήνας ορόσημο στην πάλη της εργατικής τάξης και του λαού στην Ελλάδα. Στις 9 Μάη η κυβέρνηση του Ι. Μεταξά καταστέλλει βίαια μεγαλειώδη απεργία εργατών στη Θεσσαλονίκη. Το ΚΚΕ στις 12 Μάη καλεί τον λαό σε γενική απεργία. Στις 13 Μάη 500.000 εργάτες απεργούν σε όλη τη χώρα. Ο Τάσος Τούσης ήταν ο πρώτος νεκρός της δολοφονικής επίθεσης που στήθηκε από το αστικό κράτος. Βλέποντας τη φωτογραφία της μάνας του Τ. Τούση πάνω από το σκοτωμένο γιο της, ο Γιάννης Ρίτσος γράφει τον «Επιτάφιο».

Στις 4 Αυγούστου του 1936 επιβάλλεται φασιστικό, δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα υπό τον Ιωάννη Μεταξά.

1939

1939

Ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο καπιταλισμός κρύβει μέσα του τον πόλεμο όπως το σύννεφο τη βροντή

 

Β. Ι. Λένιν

1940_zaxariadis

1940

Οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Ελλάδα. Ο ιταλο-ελληνικός πόλεμος αποτέλεσε μέρος του Β' Παγκοσμίου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Το ΚΚΕ κατά την έναρξη του πολέμου τοποθετήθηκε με το ανοιχτό γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, προς τον ελληνικό λαό, όπου κάλεσε σε ένοπλη αντίσταση.

1941

1941

Το Ιούνη του 1941 ολοκληρώνεται η κατάκτηση της ελληνικής επικράτειας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ δημιουργείται τον Αύγουστο του 1941 το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΕΑΜ) και στις 27 Σεπτέμβρη του 1941 το θρυλικό ΕΑΜ, που συσπειρώθηκε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας.

1942

1942

Στις 16 Φεβρουαρίου 1942 δημιουργείται το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, με καπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη.

1943

1943

Στις 23 Φεβρουαρίου 1943 ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ.

"προσοχή, προσοχή, σας μιλάει το ΕΑΜ",
"προσοχή, προσοχή σας μιλάει η ΕΠΟΝ",
προσοχή,
σας μιλάει η Επανάσταση,
σας μιλάνε οι νεκροί της Επανάστασης,
σας μιλάνε οι αγέννητοι της Επανάστασης.

 

Γιάννης Ρίτσος, "Οι γειτονιές του κόσμου" 

1940

Με το όπλο στο χέρι, με απεργίες και συλλαλητήρια, με σαμποτάζ, με την πένα και το “χωνί”, οι ΕΑΜίτες, οι ΕΛΑΣίτες και οι ΕΠΟΝίτες έδωσαν τη μάχη, απελευθερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, σώζοντας τον λαό από την πείνα.

1944

1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ελλάδα από τον ναζιστικό ζυγό. Εμφανίζονται οι συνθήκες για να πάρει πραγματικά ο λαός την εξουσία. Η αστική τάξη της Ελλάδας και οι διεθνείς της σύμμαχοι δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια εκμεταλλευόμενοι και την έλλειψη επαναστατικής στρατηγικής του ΚΚΕ. Τον Δεκέμβρη του 1944, αιματοκυλούν τον λαό της Αθήνας. Το λαϊκό κίνημα με την ένοπλη πάλη του ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά -επί 33 μέρες- γράφει μια ακόμα χρυσή σελίδα, όμως δεν μπόρεσε να νικήσει…

1945

1945

Τελειώνει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. 9 Μάη 1945 η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων. Ο Κόκκινος Στρατός τσάκισε τον φασισμό…

1946

1946

Το ΚΚΕ επιλέγει τη σύγκρουση με την αστική τάξη. Τον Οκτώβρη του 1946 ιδρύεται ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), το μεγαλύτερο δημιούργημα του ΚΚΕ. Ο αγώνας του ΔΣΕ (1946-1949) αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

1952

Ο Νίκος Μπελογιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καταδικάζεται σε θάνατο και παρά τις αντιδράσεις συνδικάτων, εργαζομένων, κομμάτων, επιστημονικών φορέων από όλο τον κόσμο και πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Ναζίμ Χικμέτ, ο Πάμπλο Νερούδα κ.ά., εκτελείται στο Γουδί, στις 30 Μάρτη 1952, 4:15 π.μ., κάτω από το φως των προβολέων, μαζί με τους συντρόφους του, Δ. Μπάτση, Η. Αργυριάδη και Ν. Καλούμενο.

1952

Εάν έκανα δήλωση αποκήρυξης  θα αθωωνόμουν, κατά πάσα πιθανότητα, μετά μεγάλων τιμών... αλλά η ζωή μου συνδέεται με το ΚΚΕ και τη δράση του. Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω.

 

Νίκος Μπελογιάννης

1952b

1952

Η Ελλάδα προσχωρεί στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιτάσσεται και οργανώνει τον αγώνα εναντίον του ΝΑΤΟ και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων.

1963

1963

Πραγματοποιείται η πρώτη “Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης”. Η αστυνομική τρομοκρατία εμποδίζει τους μαραθωνοδρόμους να ολοκληρώσουν την πορεία. Ανάμεσα στους ελάχιστους που κατορθώνουν να τερματίσουν είναι και ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης. Ένα μήνα αργότερα, στις 22/5/1963, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

1967

1967

Την 21η Απριλίου 1967, η διακυβέρνηση της χώρας πέρασε από τα αστικά κόμματα σε τμήματα δυνάμεων του στρατού. Το πραξικόπημα έγινε στο όνομα του υποτιθέμενου “κομμουνιστικού κινδύνου”. Η δικτατορία ήταν ένα καθεστώς τρόμου -με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές, εκτελέσεις- που υπεράσπιζε την εξουσία των καπιταλιστών.

1968

1968

Μπαίνουν τα θεμέλια της ανασύνταξης του κινήματος. Το ΚΚΕ ανασυγκροτεί τις παράνομες Οργανώσεις του, ξεκαθαρίζει τις γραμμές του από τους οπορτουνιστές που ήθελαν να αλλοιώσουν τον επαναστατικό του χαρακτήρα. Τον Μάρτιο ξεκινά η κυκλοφορία του παράνομου “Ριζοσπάστη”. Τον Σεπτέμβρη του 1968 ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Η απόφαση αυτή σκορπίζει ενθουσιασμό, δίνει κουράγιο στο λαό. Ταυτόχρονα, ξεκινά η έκδοση του παράνομου “Οδηγητή”.

1973

1973

Ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου. Η κορύφωση όλης της προηγούμενης αγωνιστικής πορείας του λαού.

1974

1974

Τον Ιούλη του 1974, κάτω από το βάρος της κυπριακής τραγωδίας, στην οποία η Χούντα πρωτοστάτησε και την τουρκική εισβολή και κατοχή που ακολούθησε, αλλά και λόγω των αναγκών του ίδιου του συστήματος, το στρατιωτικό καθεστώς κατέρρευσε, ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού που επήλθε ανάμεσα στις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και του αστικού πολιτικού κόσμου από τη μια και τη χουντική διακυβέρνηση από την άλλη. Η μορφή άσκησης της εξουσίας άλλαξε, η εξουσία όμως παρέμεινε στα χέρια των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όσες κυβερνήσεις αναδείχθηκαν από τότε υπηρετούν το κεφάλαιο και τις διεθνείς καπιταλιστηκές ενώσεις στις οποίες συμμετέχει.

Το ΚΚΕ κατακτά την “de facto” νομιμοποίησή του.

1980

1980

Δολοφονείται η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ, από την εργοδοσία, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ στην Αθήνα.

1981

1981

Ολοκληρώνεται η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν και αντιπάλεψαν την πολιτική της ΕΕ, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

1989

1989

Πτώση του τείχους του Βερολίνου. Το Τείχος του Βερολίνου ήταν το σύμβολο δύο κόσμων. Μέσα σε μια πόλη εκφράστηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο η σύγκρουση τους συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, του καπιταλισμού, με τον σοσιαλισμό, που κατήργησε την εκμετάλλευση

1991

1991

Κορυφώνεται η αντεπαναστατική ανατροπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Σοβιετική Ένωση και σε άλλες χώρες. Το ΚΚΕ κρατάει ψηλά τη σημαία και υπερασπίζεται τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

1992

1992

Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η ΕΟΚ μετεξελίσσεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ΕΕ είναι ένωση καπιταλιστικών κρατών που φτιάχτηκε για να ενισχύονται τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, τσακίζοντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που αντιτάχθηκε.

1998

1998

Ξεσπούν μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις του τότε υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρσένη. Η ΚΝΕ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο φούντωμα των διεκδικήσεων, της συλλογικής δράσης, αλλά και στην κατεύθυνσή τους ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των νέων, τη ζωή και το μέλλον τους.

1999

1999

Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ξεκινούν βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τη χώρα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστάτησαν στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που συμμετείχε η Ελλάδα.

2001-03

2001

Tα αμερικανοΝΑΤΟϊκά στρατεύματα εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς γλιτώνουν μόνο οι φυτείες κάνναβης και οπίου! H KNE πρωτοστατεί στην οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

2003

2003

Ξεκινάει η ιμπεριαλιστική επέμβαση ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στο Ιράκ. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπαίνουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας.

2009

2009

Ξεκινάει διεθνής οικονομική καπιταλιστική κρίση. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστατούν στην πάλη κατά των συνεπειών της κρίσης, στην ανάδειξη της πραγματικής διεξόδου από την κρίση υπέρ του λαού και της νεολαίας, που βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.

2013

2013

Στις 18 Σεπτέμβρη 2013 φασίστες, μέλη της Χρυσής Αυγής, δολοφονούν εν ψυχρώ τον αντιφασίστα μουσικό, Παύλο Φύσσα. Αμέσως οι δυνάμεις της ΚΝΕ διαδηλώνουν την οργή τους, την απόφασή τους να τσακίσουν τον φασισμό, να απομονώσουν τους φασίστες.

2015

2015

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αντιμετωπίζουν αποφασιστικά την προσπάθεια του συστήματος να εγκλωβίσει το λαό και τη νεολαία, την περίοδο που αναδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, για να βγάλει τη βρώμικη δουλειά. Από την πρώτη στιγμή του ΚΚΕ και η ΚΝΕ τονίζουν πως στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση και επιβεβαιώνονται. Πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματά μας.

100KKE

2018

Τιμάμε τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ! Στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ γράφουμε τη σύγχρονη Ιστορία, κερδίζουμε τη ζωή που μας αξίζει!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…

Βίντεο για τα 50 χρόνια της ΚΝΕ