Άρθρο του Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ:Βιομηχανία κατάπτυστων ψηφισμάτων για το ξέπλυμα των ισραηλινών θηριωδιών

eurokoinpoboulio
Οκτ 21, 2023
Αυτές τις ώρες, οι λαοί σε όλο τον κόσμο διατρανώνουν την απαίτησή τους να σταματήσει η ισοπέδωση της μαρτυρικής Λωρίδας της Γάζας και η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ισραήλ με μαζικές δολοφονίες αμάχων, πάνω από 1.000 μικρών παιδιών, με το χτύπημα νοσοκομείων, σχολείων. Ολων αυτών που βιώνουν τον απάνθρωπο αποκλεισμό από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

 

Τα διαχρονικά εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού έχουν οδηγήσει σε ένα βίο αβίωτο στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του αποκλεισμού από γη, αέρα και θάλασσα, χωρίς ρεύμα, νερό για ώρες καθημερινά, χωρίς στοιχειώδη πρόσβαση στην υγεία, σε φάρμακα. Με το ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ, τις εκτοπίσεις, τις κατασχέσεις σπιτιών και περιουσιών, τον περιορισμό μετακίνησης, τους εποικισμούς, τις εγκληματικές επιθέσεις εποίκων, την αθλιότητα που ζουν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στους προσφυγικούς καταυλισμούς, αλλά και το τείχος του αίσχους στη Δυτική Οχθη όπως και τους πάνω από 5.000 πολιτικούς κρατούμενους.

Ολα τα παραπάνω περιγράφουν το τι ακριβώς εννοεί διαχρονικά το Ισραήλ κι οι σύμμαχοί του ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ όταν μιλούν προκλητικά για «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». Αυτήν, την προκλητική θέση που «βιάζει» την πραγματικότητα στηρίζουν, αναλαμβάνοντας πολύ βαριές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ όπως και το φασιστικό μόρφωμα των «Σπαρτιατών», όλες οι αστικές δυνάμεις στην Ελλάδα πλην ΚΚΕ.

Την ίδια στιγμή με το μακελειό στη Γάζα, ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με την εμπλοκή κι άλλων χωρών της περιοχής είναι ορατός, ενώ τα «σκάγια» των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ήδη καταγράφονται και σε μια σειρά ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτές τις μέρες. Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις που σηματοδοτούν την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, της ξενοφοβίας όπως και τον εκφοβισμό των λαών.

Στόχος τους η διεύρυνση της ισραηλινής κατοχής

Εδώ και χρόνια, σχεδιασμένα το Ισραήλ και οι ευρωατλαντικοί σύμμαχοί του διαστρεβλώνουν τον χαρακτήρα του παλαιστινιακού προβλήματος, αποσιωπώντας και ξεπλένοντας την ισραηλινή κατοχή. Κάνουν το άσπρο μαύρο συκοφαντώντας τον λαό της Παλαιστίνης ως δήθεν τρομοκράτη και δόλια θέτουν τον δίκαιο αγώνα του στο στόχαστρο της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» που ενεργοποιήθηκε από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τους συμμάχους τους ιδιαίτερα μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους στις 11/9/2001.

Ολοι αυτοί επιχειρούν να συκοφαντήσουν τον παλαιστινιακό αγώνα, να σβήσουν από τη συνείδηση των λαών τις αιτίες και τις τεράστιες ιστορικές ευθύνες του Ισραήλ για το παλαιστινιακό πρόβλημα επικαλούμενοι τη Χαμάς.

Αν, λοιπόν, είναι έτσι τότε γιατί στη Δυτική Οχθη που δεν είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς το Ισραήλ έχει δολοφονήσει από την αρχή του έτους πάνω από 300 Παλαιστίνιους και τουλάχιστον 50 παιδιά; Ταυτόχρονα, η ισραηλινή προπαγανδιστική εκστρατεία περί «τρομοκρατίας» έχει πάγιο και διαχρονικό στόχο να διευρύνει τα κατεχόμενα εδάφη, αμφισβητώντας το δικαίωμα των Παλαιστινίων να διοικούν τη Λωρίδα της Γάζας, ευθύνη που από το 2006 έχει η Χαμάς.

Ανάλογος σχεδιασμός αμφισβήτησης προσαρμοσμένος στην περίπτωση της Φατάχ μεθοδεύεται εδώ και χρόνια και για τη Δυτική Οχθη με διάφορα προσχήματα. Τον ίδιο σχεδιασμό σιγοντάρει άλλωστε και η ΕΕ, που τα όποια ανεπαρκή κονδύλια προς τους Παλαιστίνιους δεν τα διοχετεύει ούτε μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής ούτε της διοίκησης της Λωρίδας της Γάζας αλλά μέσω ΜΚΟ και πρότζεκτ επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις «ελεύθερες περιοχές». Την ίδια στόχευση έχει άλλωστε και η κίνηση των ΗΠΑ το 2017 επί κυβέρνησης του «διαβολικά καλού» Τραμπ, που διατηρείται κι επί Μπάιντεν, να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αλλωστε, κριτήριο για τη στάση και τις κινήσεις των ιμπεριαλιστών δεν αποτελούσε ποτέ το δίκιο των λαών αλλά τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και σχέδιά τους.

Στήριξη στην κατοχική βία και στα εγκλήματά της

Την ίδια ακριβώς ώρα που στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι κυβερνήσεις της ΕΕ, ανάμεσά τους κι αυτή της ΝΔ, έδιναν κυνική στήριξη στη απάνθρωπη κατοχική βία του Ισραήλ, το κράτος δολοφόνος βομβάρδιζε νοσοκομείο στη Γάζα με εκατοντάδες νεκρούς Παλαιστίνιους.

Στη δε τελευταία Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο σφαγιασμός του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα υπερψηφίστηκε ένα κατάπτυστο κοινό ψήφισμα από Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Πράσινους, Ακροδεξιούς που επιχειρεί να ξεπλύνει το Ισραήλ και προκλητικά να δώσει κάλυψη στις φρικαλεότητές του στη Γάζα. Το ψήφισμα αυτό υπερψήφισαν σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κι Ελ. Λύση, επιλέγοντας την ελεεινή θέση του συνενόχου των ισραηλινών εγκλημάτων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Αυτή η αθλιότητα αποσιωπά την ισραηλινή κατοχή κι αναγνωρίζει «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», δίνοντας του το ελεύθερο να σφαγιάζει Παλαιστίνιους ...με «ανθρωπιστικούς κανόνες». Το Ευρωκοινοβούλιο παριστάνει μάλιστα το ανήξερο για την ισραηλινή θηριωδία του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ Αχλι, ζητώντας «διεθνή έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι».

Την ώρα που εντείνεται το δράμα του Παλαιστινιακού λαού μεθοδεύει να περικοπούν ακόμα κι αυτά τα ανεπαρκέστατα ευρωενωσιακά κονδύλια προς την Παλαιστίνη, απαιτώντας «μέτρα κατά της παραπληροφόρησης», δηλαδή τη φίμωση κάθε προβολής της αλήθειας του Παλαιστινιακού λαού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να κυριαρχεί ανενόχλητη η ισραηλινή προπαγάνδα. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ βεβαίως καταψήφισε και κατήγγειλε το άθλιο ψήφισμα αποκαλύπτοντας, με τοποθέτησή της, τον επικίνδυνο χαρακτήρα του.

Ομως μήπως είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ και το Κοινοβούλιό της τοποθετούνται κατά αυτόν τον τρόπο; Οχι βέβαια. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια τόσο η ΕΕ όσο και το Ευρωκοινοβούλιο δεν καταδίκασαν ποτέ το Ισραήλ για τις θηριωδίες του σε βάρος των Παλαιστινίων.

Επειδή όμως το Παλαιστινιακό πρόβλημα έχει ιστορία και οι ανακοινώσεις της ΕΕ όσο και τα ψηφίσματα του ΕΚ δεν αποτελούν καθόλου καινούργια «φάμπρικα» μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμη πείρα και να βγάλουμε συμπεράσματα για τις διαχρονικές στοχεύσεις των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών που ξεσκεπάζει τόσο τις αλά καρτ ευαισθησίες τους όσο και την απύθμενη υποκρισία τους.

Για παράδειγμα, τόσο το 2008 όσο και το 2014 όταν το Ισραήλ εξαπέλυε τις δύο πιο πρόσφατες από τις πολλές εισβολές του στη Γάζα, η ΕΕ δεν αναγνώριζε καν στον Παλαιστινιακό λαό δικαίωμα αντίστασης. Αντίθετα, μάλιστα η Κομισιόν όχι μόνο δεν καταδίκαζε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα π.χ. το 2008 αλλά προέτρεπε «τη Χαμάς και το Ισραήλ να σταματήσουν αμέσως όλες τις επιθέσεις που επηρεάζουν τον άμαχο πληθυσμό». Δηλαδή, ενώ το Ισραήλ βομβάρδιζε ανηλεώς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, η ΕΕ έκανε εκκλήσεις ίσων αποστάσεων.

Στο ίδιο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 12/1/2009 αναφερόταν ότι «το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στη Γάζα σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες στο Νότιο Ισραήλ από τότε που η Χαμάς απέκτησε τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας και σε συνέχεια της διακοπής της εκεχειρίας και της άρνησης ανανέωσης της συμφωνίας εκεχειρίας». Με λίγα λόγια, ξέπλενε και δικαιολογούσε ξεδιάντροπα τους βομβαρδισμούς του κράτους του Ισραήλ, χωρίς βεβαίως να τους καταδικάζει, αποσιωπώντας την κατοχή.

'Οσο για τον τότε Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και άλλοτε ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χ. Σολάνα δήλωνε: «Ζητούμε την άμεση παύση των στρατιωτικών ενεργειών και από τις δύο πλευρές. Η ΕΕ έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ».1 Δηλαδή όχι μόνο δεν καταδίκαζε το επιτιθέμενο Ισραήλ αλλά αντίθετα τους Παλαιστίνιους που παλεύουν για ελεύθερη πατρίδα.

Αλλά και το 2014 κατά την εισβολή και τους μεγάλους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε και πάλι το Ισραήλ και τότε η ΕΕ απέφευγε ακόμα και να κατονομάσει το Ισραήλ πόσο μάλλον να το καταδικάσει δηλώνοντας ότι:

«Η Γάζα υποφέρει από αφόρητη βία» (από ποιον άραγε;) ενώ προκλητικά προσέθετε: «Καταδικάζουμε σθεναρά τη συνεχιζόμενη εκτόξευση ρουκετών πάνω από το Ισραήλ».2 Δηλαδή και κατά την επίθεση του Ισραήλ το 2014 σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας η ΕΕ καταδίκαζε το θύμα κι όχι τον θύτη.

Τα ίδια και στο ψήφισμα του ΕΚ το 20143που εξίσου με τον τίτλο του «σχετικά με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη μετά τον πόλεμο στη Γάζα και τον ρόλο της ΕΕ» σκόπιμα θόλωνε τα νερά για το ποιος ήταν ο θύτης και ποιο το θύμα ενώ τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε βάρος της Γάζας προκλητικά τους προέβαλλε ως «διένεξη», η οποία «προξένησε ανείπωτη οδύνη στους πληθυσμούς και των δύο ενεχομένων πλευρών».

Μάλιστα, το εν λόγω ψήφισμα πρόσθετε ότι αφορούσε «τη βίαιη σύγκρουση» του Ιουλίου και Αυγούστου του 2014 μεταξύ του Ισραήλ, αφενός, και της Χαμάς και άλλων ένοπλων παλαιστινιακών ομάδων αφετέρου.

Να, λοιπόν, πώς διαχρονικά η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιό της υποστηρίζει και ξεπλένει τα εγκλήματα του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, κι ενώ η ΕΕ ταΐζει τη στρατιωτική πολεμική μηχανή του Ισραήλ με πάνω από 260 εκατ. ευρώ ετησίως σε εξαγωγές όπλων, επενδύσεις κι επιδοτήσεις του ισραηλινού στρατού και των ισραηλινών πολεμικών βιομηχανιών.

Όσο κι αν μοχθούν, ματαιοπονούν

Τα άθλια ψηφίσματά τους θα βρουν τη θέση τους εκεί που τους αξίζει, εκεί που τα στέλνουν διαχρονικά οι λαοί με την πάλη τους, στα σκουπίδια της Ιστορίας.

Ο χαρακτήρας του Παλαιστινιακού ως ζήτημα κατοχής τεκμηριώνει ανεπίστρεπτα ότι σε κάθε φάση κι έκβαση αυτού του πολέμου, το Ισραήλ συντηρεί κι επεκτείνει την κατοχή και ο Παλαιστινιακός λαός υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμά του να έχει πατρίδα και να διώξει τον κατακτητή από τα εδάφη του, να αποτινάξει τη βάρβαρη κατοχή. Αυτήν την αλήθεια υπερασπίζονται περήφανα εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλον των κόσμο και στην Ελλάδα, που υπερασπίζονται το δίκαιο του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στον Ισραηλινό κατακτητή δυνάστη του, κόντρα στην καλοπληρωμένη μηχανή πολεμικής προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών.

Μέσα στο κουβάρι των σφοδρών εντεινόμενων γεωπολιτικών ανταγωνισμών και της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης προβάλλει η αναγκαιότητα ακόμα πιο αποφασιστικής ενίσχυσης της πάλης των λαών και της αλληλεγγύης τους στον Παλαιστινιακό λαό, για άμεσο τερματισμό της δολοφονικής εισβολής και σφαγής του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για να απεμπλακεί τώρα η Ελλάδα από τη στήριξη των Ισραήλ και ΗΠΑ, για να αναγνωριστεί το Παλαιστινιακό κράτος με βάση την ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2015. Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος, αποτυπώνει την ιστορική αλήθεια, εκφράζει τα συμφέροντα των λαών όλου του κόσμου, γι' αυτό και είναι δικαιωμένος πριν καν νικήσει ακόμα.

Παραπομπές:

1. Δήλωση του Javier Solana, Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), 27/12/2008.

2. Κοινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Barroso και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Van Rompuy σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, 3/8/2014.

3. Ψήφισμα ΕΚ σχετικά με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη μετά τον πόλεμο στη Γάζα και το ρόλο της ΕΕ 18/9/2014.