25 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών:Δυναμώνουμε τη σπίθα του αγώνα για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας! Κόντρα στα σκοτάδια της βίας, της εκμετάλλευσης, των πολέμων

Νοε 21, 2023
Ανακοινώσεις Νέες γυναίκες – Νέα ζευγάρια

Η ΚΝΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της σε κάθε γυναίκα που βιώνει την πολύμορφη βία στο σχολείο, τη σχολή, τη γειτονιά, τον χώρο δουλειάς, την οικογένεια. 

Εκφράζει την αλληλεγγύη της στις γυναίκες και τα παιδιά της Παλαιστίνης που βιώνουν τη βία της ισραηλινής κατοχής, μετρώντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, πρόσφυγες και πολιτικούς κρατούμενους, όπως η Αχέντ Ταμίμι. 

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό, για να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή στη Γάζα, αλλά και η εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό, στο πλευρό του κράτους- δολοφόνου του Ισραήλ και των ΝΑΤΟϊκών του συμμάχων.

Βία, εκμετάλλευση,ανισοτιμία μας γεμίζουν οργή

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα ενάντια στη γενεσιουργό αιτία της βίας, το καπιταλιστικό σύστημα, που παράγει τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που γεννούν τους δράστες-“τέρατα” και αφήνουν τις γυναίκες ανασφαλείς, εκτεθειμένες σε πιέσεις, εκβιασμούς, κινδύνους, απροστάτευτες στα αποτρόπαια και φρικιαστικά εγκλήματα, στη σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει μέχρι τη γυναικοκτονία.

Τον 21ο αιώνα, η τεράστια εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας δίνουν τη δυνατότητα κάθε κοπέλα να ζει οικονομικά, κοινωνικά ανεξάρτητη.

  • Να μην εξαρτάται η πορεία της στις σπουδές και την εργασία από την οικογένεια, τον σύζυγο ή σύντροφό της, από οικονομικά, κοινωνικά εμπόδια.
  • Να μην εγκλωβίζεται σε βίαιες, παθογόνες διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις.

Η όποια ευαισθησία της κάθε κυβέρνησης, για τα μέτρα περιορισμού της βίας, αρχίζει και τελειώνει στα όρια της “αντοχής της οικονομίας”. Το κριτήριο του “κόστους” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους βάζει τη σφραγίδα στις τεράστιες ελλείψεις στις κατάλληλες και απαραίτητες υπηρεσίες και υποδομές.

Η πολιτική που έχουν ακολουθήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις κρατά υποστελεχωμένα τα ελάχιστα συμβουλευτικά κέντρα και τους ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, ενώ η σχετική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι με ημερομηνία λήξης!

  • 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών
  • 2 αυτόνομες μονάδες παιδοψυχιατρικής υγιεινής στην Αττική. 
  • Δεν υπάρχει εξειδικευμένο δημόσιο και δωρεάν κέντρο για τη θεραπεία τραύματος!

Τα σημερινά σκοτάδια θρέφουν τα “τέρατα”

Στην “αρένα” και τη σήψη της εκμεταλλευτικής κοινωνίας καλλιεργούνται αναχρονιστικές, πατριαρχικές κοινωνικές αντιλήψεις και συµπεριφορές, παλιά και δήθεν “σύγχρονα” κοινωνικά στερεότυπα για την κοινωνική θέση της γυναίκας, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναμετριόμαστε καθημερινά:

  • Με την εμπορευματοποίηση κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, ακόμα και της σεξουαλικότητας.
  • Με τις σάπιες “αξίες” του ατομισμού, του εγωιστικού τρόπου ζωής και σκέψης, του δόγματος “ο θάνατός σου η ζωή μου”, την υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμα και της ζωής του. Όλα αυτά που αναπαράγονται στα σχολεία, στις σχολές, μέσα από τα ΜΜΕ και τα social media. 

Αυτό είναι ο οικονομικός, κοινωνικός, πολιτιστικός “βούρκος”, που διαμορφώνει προσωπικότητες “ικανές” να διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα και αφήνει τις γυναίκες, ακόμα και τα παιδιά απροστάτευτα.

Γινόμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως!

Καλούμε κάθε νέα και νέο που οργίζεται να μπει στον αγώνα, μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να χτίσουμε ασπίδα προστασίας:

  • Ενάντια στην εργοδοτική βία και ασυδοσία, που φτάνει μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση, την απόλυση εγκύων, τους εκβιασμούς να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας.
  • Απέναντι στα φαινόμενα της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών, των παιδιών.
  • Σε κάθε νέα και νέο που βιώνει την κοινωνική απομόνωση και τις διακρίσεις.

Η συμμετοχή στον κοινό αγώνα -ανδρών και γυναικών- με βάση τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα απέναντι στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου,  αποτελεί πηγή έμπνευσης και στις διαπροσωπικές σχέσεις για αγωνιστική και ανυπότακτη στάση ζωής. 

Γίνονται “μάθημα ζωής” οι αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, ο αλληλοσεβασμός. Κατακτιέται το θάρρος, η αντοχή ώστε κάθε γυναίκα να παλέψει µαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της. 

Στον δρόμο της γνώσης και του αγώνα αντλούμε δύναμη για να παλέψουμε για την κοινωνία, που, καταργώντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση, θα απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας και θα τις θέσει στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών. Για να μπουν τα θεμέλια για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιµία στη σοσιαλιστική- κομμουνιστική κοινωνία.

Έλα μαζί μας να δυναμώσουμε τη διεκδίκηση για όσα έχουμε ανάγκη:

  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, συμβουλευτικών κέντρων, στελεχωμένων με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
  • Δημόσιο και δωρεάν δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών με επίκεντρο τη γειτονιά. 
  • Στελέχωση των σχολείων και των Πανεπιστημίων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.), που έγκαιρα θα εντοπίζουν και θα αντιμετωπίζουν και τα φαινόμενα βίας και ενδοοικογενειακής βίας. 
  • Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, στους χώρους κατάρτισης από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς. 
  • Ολόπλευρη οικονομική, νομική, συμβουλευτική στήριξη των παιδιών, των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών, με ευθύνη του κράτους.