Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για την Παγκόσμια μέρα των προσφύγων:Έγινε η Μεσόγειος θάλασσα νεκρών, «ναυάγησε» το σύστημα της φτώχειας, των κερδών!

Ιουν 20, 2023
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Νέοι μετανάστες - πρόσφυγες

Φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων τη σημαδεύει το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες.

Πάνω από 26.500 νεκροί και αγνοούμενοι στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο από το 2014, πάνω από 1.000, μόλις στο πρώτο 6μηνο του 2023.Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα που έχει αιτίες και υπευθύνους.

Αιτία είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης, του κέρδους! Για τα κέρδη γίνονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στον ξεριζωμό, για τα κέρδη σε πόλεμο και ειρήνη χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στη φτώχεια και την απελπισία.

Αποδεικνύεται ότι οι θύτες, οι ιμπεριαλιστές, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ οι κυβερνήσεις, αυτοί που έχουν αιματοκυλήσει τους λαούς, ούτε μπορούν ούτε θέλουν να προστατεύσουν τους ξεριζωμένους. Γι’ αυτό και, αφού τους ξεσπιτώνουν, συνεχίζουν την πολιτική των απελάσεων, της καταστολής, του εγκλωβισμού τους στην πρώτη χώρα άφιξης.

Κατατρεγμένοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και πέφτουν πάνω στις περιπολίες της Frontex, στους ορατούς και αόρατους φράχτες, τις απελάσεις και τις επαναπροωθήσεις, την ντροπή των hot spots, των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Πολιτική που σπρώχνει τα θύματα στα δίχτυα των κυκλωμάτων των διακινητών, των ακόμα πιο επικίνδυνων διαδρομών, στα ταξίδια του θανάτου, που με το νέο σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο θα ενταθούν κι άλλο.

Αυτά υλοποιούν διαχρονικά και οι ελληνικές κυβερνήσεις. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αφού μετέτρεψαν την Ελλάδα σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, υλοποιούν την πολιτική της καταστολής απέναντι στους πρόσφυγες:

  • ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησαν την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών και προβλέπει επιστροφή στην «ασφαλή» Τουρκία για όσους «παράτυπους μετανάστες» φτάνουν στα ελληνικά νησιά.
  • ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησαν το ψέμα της «ασφαλούς τρίτης χώρας», με λίστες χωρών που θεωρούνται ασφαλείς και άρα δεν «δικαιολογούν» την προσφυγική ιδιότητα, δηλαδή όσοι προέρχονται ή πέρασαν από αυτές επαναπροωθούνται.
  • Μαζί ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ  ψήφισαν τις διακρατικές συμφωνίες σύγχρονου σκλαβοπάζαρου, όπως η Συμφωνία Ελλάδας - Μπαγκλαντές! Γιατί είναι «καλοδεχούμενοι» οι μετανάστες όταν έρχονται για φτηνά εργατικά χέρια με μηδενικά δικαιώματα, είναι όμως «λαθραίοι» όταν τρέχουν να ξεφύγουν από τις βόμβες.

Πνιγμένες οικογένειες και ξεριζωμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός!

Η ΚΝΕ απευθύνεται σε κάθε νέο που δεν δέχεται να συνηθίσει στην «κανονικότητα» του πολέμου, του ξεριζωμού, των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης. Σε κάθε νέο που νιώθει οργή και αγανάκτηση από τις εικόνες των ναυαγίων στο Αιγαίο με τους εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Η πραγματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι στον αγώνα για να καταργηθούν οι αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να κλείσουν τώρα οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Να δυναμώσει η πάλη απέναντι στην πολιτική του εγκλωβισμού που μετατρέπει τη χώρα σε φυλακή της ΕΕ.

Έχουμε αποδείξει ότι με όπλο μας την αλληλεγγύη, ο λαός και η νεολαία, μπορούμε να υψώσουμε τείχος προστασίας. Το αποδείξαμε για τον Σαϊντού, τον Μπαντού, τον Σισσέ, για κάθε προσφυγόπουλο που κινδυνεύει με απέλαση, για κάθε θύμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Απέναντι στην υποκρισία του αστικού συστήματος για την προστασία αυτών των παιδιών, παλεύουμε για ουσιαστικά μέτρα προστασίας:

  • Για μέτρα για την ομαλή ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Για να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν τμήματα ένταξης, για την ουσιαστική πρόσβαση σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.
  • Για να μην ανατίθεται η ευθύνη τους στις ΜΚΟ, οι οποίες θησαυρίζουν με τη στήριξη των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Για την πλήρη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και απορρόφηση των εργαζομένων των ΜΚΟ σε αυτές.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δίνουμε καθημερινά τη μάχη απέναντι στο ρατσιστικό- εθνικιστικό δηλητήριο, απέναντι σε κάθε διάκριση με βάση το φύλο, το χρώμα, τη θρησκεία. Για να μη βρίσκουν χώρο πουθενά οι φασίστες-ρατσιστές, στοχοποιώντας τα θύματα της αδικίας και της εκμετάλλευσης.

Τα αισθήματα αγανάκτησης και οργής τώρα να γίνουν αγώνας ενάντια στο  σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά. Γιατί το σύνθημα «Τα κέρδη τους – οι νεκροί μας» είναι πλέον βίωμα για τους χιλιάδες νέους και νέες που οργίζονται, δακρύζουν, διαδηλώνουν απέναντι στο νέο έγκλημα.

Δε θα συνηθίσουμε στην κανονικότητα των νεκρών στα Τέμπη, στους χώρους δουλειάς, στο υγρό νεκροταφείο του Αιγαίου. Δυναμώνουμε την πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πολέμους και ξεριζωμό.