Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:Για την απάντηση της υπ. Παιδείας σχετικά την απλήρωτη πρακτική άσκηση των σπουδαστών ΙΕΚ

Απρ 11, 2023
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Σπουδαστές επαγγελματικής εκπαίδευσης

Ύστερα από αλλεπάλληλες ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, καθώς και αρκετές παρεμβάσεις των Συλλόγων Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ για την απλήρωτη πρακτική άσκηση χιλιάδων σπουδαστών, η κα Κεραμέως εδέησε να εμφανιστεί στη Βουλή, αλλά, αντί να δώσει απαντήσεις, προέβη γι’ άλλη μια φορά σε προεκλογικό σόου αντιστρέφοντας την πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές.

Συγκεκριμένα:

  • Η υπουργός δεν είπε τίποτα επί της ουσίας για τους σπουδαστές που παραμένουν απλήρωτοι από το 2022 κι ενώ έχουν ολοκληρώσει την πρακτική τους άσκηση!
  • Η υπουργός δεν είπε τίποτα για τους σπουδαστές που ξεκίνησαν την πρακτική τους από τον Μάρτιο του 2023 και οι διευθύνσεις των ΙΕΚ τούς ενημέρωσαν ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η πληρωμή τους. Μάλιστα, σε κάποιους από αυτούς έδωσαν να υπογράψουν και υπεύθυνες δηλώσεις ότι «δε θα έχουν οικονομικές απαιτήσεις με το πέρας της πρακτικής άσκησης»!
  • Η υπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών για πρακτική άσκηση με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα «δεν μπορούν να ισχύουν, καθώς η πρακτική δεν είναι εργασία, αλλά μάθηση». Προτείνουμε στην κα υπουργό να επισκεφτεί ένα ξενοδοχείο ή μία επιχείρηση εστίασης για να δει πώς προχωράνε τα «πλαίσια εκμάθησης των σπουδαστών» την καλοκαιρινή σεζόν…

Η ΚΝΕ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών και καλεί τους σπουδαστές να συνεχίσουν τον  αγώνα τους για:

  • Να πληρωθούν άμεσα όσοι σπουδαστές έχουν μείνει απλήρωτοι και έχουν ολοκληρώσει ή έχουν ξεκινήσει την πρακτική τους άσκηση.
  • Να καθιερωθεί αμέσως και χωρίς αστερίσκους η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της πρακτικής άσκησης από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Να πληρώνονται οι σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση ανά μήνα και όχι εφάπαξ, καθώς είναι εισόδημα για πολλές οικογένειες και όχι χαρτζιλίκι.

Να έχουν οι σπουδαστές πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και όχι το αίσχος του 1% που υπάρχει μόνο για περίπτωση ατυχήματος.