Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:Για την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ρομά από αστυνομικές δυνάμεις

Νοε 13, 2023
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε.

Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί ο εν ψυχρώ πυροβολισμός από αστυνομικές δυνάμεις του 17χρονου Ρομά στο Λεοντάρι Βοιωτίας, που οδήγησε στον θάνατό του.

Μετά τη δολοφονία του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη και του 18χρονου στο Πέραμα επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, με τον πιο τραγικό τρόπο, ότι η όξυνση της καταστολής, η ένταση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, ο ρατσισμός, δεν αποτελούν ούτε μεμονωμένα περιστατικά ούτε αποτέλεσμα της «κακιάς στιγμής» ή «συμπλοκής», γιατί έχουν πάντα την ίδια κατάληξη: Τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου, Ρομά.

Αποτελούν συστατικά στοιχεία ενός κράτους εχθρικού προς τον λαό και τη νεολαία, που, για την υπεράσπιση της πολιτικής που καταδικάζει την πλειοψηφία στη φτώχεια, τους πολύμορφους αποκλεισμούς και τις ανισότητες, σταθερά επιστρατεύει τη βία, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή.

Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή απέναντι στη δολοφονία του 17χρονου Ρομά, συνολικά απέναντι στην κρατική βία και καταστολή. Δε θα δεχθούμε να γίνει συνήθεια και εικόνες της καθημερινότητας η αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από υπεκφυγές, να δώσει σαφείς εξηγήσεις για το τι συνέβη και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι.