Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ:Για τον θάνατο του Κώστα Καζάκου

Σεπ 13, 2022
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Πολιτισμός

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε τον σπουδαίο σκηνοθέτη και ηθοποιό, τον αγαπημένο μας σύντροφο, Κώστα Καζάκο, που με το έργο του έβαλε ξεχωριστή σφραγίδα στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο. 

Από τις πρώτες του παραστάσεις και το ιστορικό έργο «Το μεγάλο μας Τσίρκο», που βγήκε σε συνθήκες λογοκρισίας μες στη δικτατορία από τον θίασο Καρέζη-Καζάκου, μέχρι τα πρόσφατα έργα, που ανέβασε με δική του σκηνοθεσία ή παραγωγή, όπως «Ο Αφέντης Πούντιλα και ο Δούλος του ο Μάττι», «Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μπ. Μπρεχτ ή «Η Ανάκριση» του Πέτερ Βάις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση της νεανικής συνείδησης, στη ριζοσπαστικοποίησή της, αποτελώντας παράδειγμα για τους νέους δημιουργούς. 

Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του στον θεσμό του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, για τον οποίο έδινε και ο ίδιος όλα αυτά τα χρόνια τον καλύτερο εαυτό του, με τελευταία συμμετοχή του πέρυσι, στο 47ο Φεστιβάλ. Όπως έλεγε ο ίδιος «στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ η προσέλευση του κόσμου μοιάζει σαν θύελλα (…) θα δεις πρόσωπα να κυκλοφορούν με μια ανάταση, μια ευφορία, γιατί βάζουν όλες τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό στόχο - κι αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα του Φεστιβάλ». 

Βάζουμε ψηλά τον πήχη, ώστε η δουλειά της ΚΝΕ στον πολιτισμό, για την οποία ο Κώστας Καζάκος έδειχνε τόσο ενδιαφέρον, να μετρά συνεχώς νέα πρωτοπόρα βήματα. 

Θα τον αποχαιρετήσουμε, όπως του πρέπει, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” σε όλη την Ελλάδα. Στις κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, 22-23-24 Σεπτεμβρίου, θα αφιερώσουμε την πρώτη μέρα στην πολύτιμη προσφορά και το έργο του. 

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια σε όλους τους οικείους του, τη σύζυγό του, Τζένη Κόλλια, τα παιδιά του, Κωνσταντίνο, Αλέξανδρο και τις συντρόφισσές μας, Ηλέκτρα και Μάγια, καθώς και στα εγγόνια του.