Οι φοιτητές που έχουν μάθει να παλεύουν και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να νικούν, με το μεγάλο συλλαλητήριο της Πέμπτης στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας, έκαναν μια δυνατή αρχή σε μια μάχη που είναι αποφασισμένοι να τη δώσουν μέχρι τέλους. Μέχρι η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της να καταλάβουν ότι τα όνειρα και οι απαιτήσεις των φοιτητών για υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν μόρφωση και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα δεν βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Δεν πωλούνται. Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα το πάρουν πίσω.
Από την αρχή της βδομάδας, οι δυνάμεις της ΚΝΕ και πολλοί ακόμα αγωνιστές πρωτοστάτησαν στη διάδοση της αλήθειας. Οργάνωσαν τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων με αποτέλεσμα στη βάση του κοινού ψηφίσματος των 115 Φοιτητικών Συλλόγων που είχε κατατεθεί πριν τρεις βδομάδες να συντονίζονται ήδη πάνω από 130 φοιτητικοί ςύλλογοι σε όλη τη χώρα.
Μέσα στα πανεπιστήμια, στις συζητήσεις στα αμφιθέατρα και τους διαδρόμους επικρατεί... η κοινή λογική.
Πρωτοετείς φοιτητές, με «ματωμένες» ακόμα τις τσέπες από τα φροντιστήρια και πρόσφατες τις μνήμες από την επίπονη προσπάθεια να περάσουν στη σχολή που επιθυμούν, να εξοργίζονται με την αδικία τού «θα πληρώνω και θα περνάω σε όποια σχολή θέλω».
Φοιτητές που εδώ και χρόνια έχουν γνωρίσει το αποκρουστικό πρόσωπο της κατηγοριοποίησης αποφοίτων και πτυχίων σε συναφή αντικείμενα που συμπιέζει τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω, να μην μπορούν με τίποτα να συνειδητοποιήσουν τα... «ευεργετικά οφέλη του ανταγωνισμού» με ακόμα μια κατηγορία αποφοίτων από τα ιδιωτικά ΑΕΙ, με τη θεσμοθέτηση ακόμα και τριετών πτυχίων από ιδιωτικά που θα εξισώνονται με τα τετραετή και πενταετή των δημοσίων.
Φοιτητές σε τμήματα που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» και εδώ και 6 χρόνια δεν τους αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα, να αγανακτούν, αφού μέσα σε μια νύχτα η κυβέρνηση θέλει να αναγνωρίσει τέτοια δικαιώματα σε ιδιωτικά ΑΕΙ.
Κυρίως, τους πραγματικά δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι για ακόμα μια φορά μια κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει λύση σε κανένα από τα προβλήματά τους, δεν ικανοποιεί καμία από τις ανάγκες τους.
Τραγική ειρωνεία για την κυβέρνηση, πως την περίοδο που θέλει να καταθέσει το νομοσχέδιο για το «ελεύθερο» πανεπιστήμιο, οι φοιτητές του ΕΚΠΑ, την πρώτη μέρα που άνοιξε το ίδρυμα μετά τις γιορτές, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα βρώμικο πανεπιστήμιο, μιας και οι εργολάβοι της καθαριότητας ελεύθερα απέλυσαν 100 ανθρώπους.
Προφανώς, πολλοί φοιτητές ρωτούν «πώς ακριβώς θα επηρεαστεί το τμήμα μου και η σχολή μου από αυτό το νομοσχέδιο;». Αρκετοί είναι επίσης αυτοί που προβληματίζονται για το αν και πώς μπορεί να αποτραπεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Είναι όλοι αυτοί που «αύριο» θα μπουν στον αγώνα και θα δυναμώσουν τη σύγκρουση για να μην περάσει ο νόμος. Γιατί οι δυνάμεις της ΚΝΕ θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να συζητήσουμε με όλους, να πείσουμε ακόμα περισσότερους. Θα πρωτοστατήσουμε ώστε ο κάθε φοιτητής και φοιτήτρια που αγωνιά για τις σπουδές και το μέλλον του να βρει τρόπο να εκφραστεί μέσα από τις αγωνιστικές διεργασίες που μόλις ξεκίνησαν.
Γιατί, την απάντηση στο πώς και αν θα αντιμετωπιστεί αυτός ο νόμος την έδωσε η ίδια η κυβέρνηση. Αυτοί που επέλεξαν να φέρουν το έκτρωμα μέσα στην εξεταστική, ποντάροντας ότι οι φοιτητές δεν θα αντιδράσουν, ακριβώς γιατί φοβούνται τον αγωνιστικό ξεσηκωμό. Εχουν υποστεί πολλές ήττες μέσα στα πανεπιστήμια και στο χέρι των φοιτητών είναι να τους δώσουν ακόμα ένα ηχηρό «χαστούκι».
Γιατί όλοι όσοι έχουν απορία για το τι θα αλλάξει τώρα για τις σπουδές και τους στόχους που έχουν θέσει στη ζωή τους, μπορούν να καταλάβουν πώς θα είναι αυτό:
Ακόμα λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό, είτε γιατί δεν θα προσλαμβάνονται, είτε γιατί θα φεύγουν για να διδάξουν στα ιδιωτικά είτε γιατί θα αποσπώνται από την εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε να «τρέξουν» άσχετες με τις σπουδές των φοιτητών μπίζνες και προγράμματα.
Ακόμα χειρότερες και πιο περιορισμένες υποδομές, είτε γιατί θα καταρρέουν από την παντελή απουσία συντήρησης, είτε γιατί τα «ελεύθερα» δημόσια ΑΕΙ θα υποχρεωθούν περισσότερο να αξιοποιούν τις ελλιπείς υποδομές για να βγάζουν κέρδος (ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και μεταπτυχιακά με δίδακτρα, εργαστήρια και ερευνητικές υποδομές που θα απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά για συνεργασία με επιχειρήσεις κ.λπ.).
Ακόμα πιο ακριβά δίδακτρα και με γενίκευσή τους σε μεταπτυχιακά. Ακόμα, ακόμα, ακόμα... Γιατί, τελικά, αυτό που θέλουν να νομοθετήσουν απελευθερώνει ολοκληρωτικά το κράτος από την ευθύνη της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων. «Ελευθερώνει» διοικήσεις, μηχανισμούς και μερίδα καθηγητών στα ΑΕΙ να διευρύνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσα στα πανεπιστήμια σε συνεργασία με εταιρείες. «Ελευθερώνει» δηλαδή όλα αυτά που σκλαβώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών σε υποβαθμισμένες και πανάκριβες σπουδές.
Η κυβέρνηση έχει συμμάχους και στηρίγματα. Σίγουρα όλους αυτούς που προσβλέπουν να βγάλουν πολύ χρήμα από την περαιτέρω απελευθέρωση της εκπαιδευτικής αγοράς πτυχίων και προσόντων. Ολες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που από κοινού έχουν διαμορφώσει το έδαφος για να «παρακάμπτουν» το άρθρο 16 με την αναγνώριση των κολεγίων και τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Ολους αυτούς που από κοινού έχουν μειώσει δραματικά τη χρηματοδότηση στα ΑΕΙ διαμορφώνοντας μια εκρηκτική κατάσταση. Ολους αυτούς που έχουν βαθύνει την εμπορευματοποίηση της μόρφωσης και έχουν εντείνει την κατηγοριοποίηση - υποβάθμιση πτυχίων και αποφοίτων. Δηλαδή, την ΕΕ, τις οδηγίες και τις «επιλέξιμες» δαπάνες της που έχουν ως ευαγγέλιο όλα τα κόμματα του συστήματος.
Πέρα από τα πεπραγμένα των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα, οι τοποθετήσεις και η στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε αυτή την εξέλιξη είναι αποκαλυπτικές. Το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά θέλει να έχουν αυστηρά κριτήρια λειτουργίας... δηλαδή ακριβώς ό,τι λέει και η ΝΔ. Μόνο που στην αγορά ό,τι πουλάει θα θεωρείται «άριστο». Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το ότι έχουμε χάσει το μέτρημα από τα στελέχη και βουλευτές του που είναι υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ, προσπαθεί να μας πείσει πως είναι καλύτερα το δημόσιο πανεπιστήμιο να λειτουργεί σαν ...ιδιωτικό, με χορηγούς να φτιάχνουν επιχειρηματικούς «βραχίονες» εντός των ΑΕΙ.
Αναμφισβήτητα, σύμμαχος της κυβέρνησης είναι η ίδια της η νεολαία, που μπέρδεψε το μπόι της με τη σκιά της και αυτοανακηρύχθηκε εκπρόσωπος της πλειοψηφίας των φοιτητών, παρότι εδώ και δύο χρόνια είναι δεύτερη δύναμη στα ΑΕΙ. Η παράταξη των «κλειστών σχολών», που για πάνω από έναν χρόνο ήθελε να επιβάλει λουκέτο στα πανεπιστήμια στην πανδημία και ανοιχτά mall, αεροδρόμια και χιονοδρομικά κέντρα. Μα καλά, δεν τους λυπούνται; Εβγαλαν ορισμένα μέλη της ΔΑΠ από το εξωτερικό να μας πουν ότι αν δημιουργηθούν ιδιωτικά ΑΕΙ στην Ελλάδα θα επιστρέψουν. Λογικό, πάντως στα δημόσια πανεπιστήμια με κάθε τρόπο επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν θέση.
Οι φοιτητές έχουν και αυτοί τους συμμάχους και τα στηρίγματά τους. Τους συλλόγους διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που έχουν πάρει αποφάσεις καταδίκης του νομοσχεδίου. Τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή μαζί τους. Ολους αυτούς δηλαδή που μαζί με τους φοιτητές αποτελούν το πανεπιστήμιο.
Μαζί τους στον δρόμο βρίσκονται ήδη και χιλιάδες μαθητές. Ενώνουν διεκδικήσεις και όνειρα. Θα βγουν μαζί νικητές. Εκατοντάδες σχολεία έκαναν κατάληψη και οι μαθητές κινητοποιήθηκαν όχι απλά από αλληλεγγύη στους φοιτητές. Αφορά χιλιάδες από αυτούς σε ποιο πανεπιστήμιο θα μπορούν να σπουδάσουν. Αν για τους πολλούς θα έχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και άλλους κόφτες και για τους λίγους θα έχει ελάχιστη βάση πληρωμής για την είσοδο σε ένα ιδιωτικό ΑΕΙ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει και τριπλές πανελλαδικές στο λύκειο με την καθιέρωση του «εθνικού απολυτηρίου».
Η μάχη έχει ξεκινήσει λοιπόν και θα είναι σφοδρή. Η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, όμως η πλειοψηφία των νέων, οι μαθητές και οι φοιτητές, είναι με το δικαίωμά τους στην αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους.