Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Νοε 29, 2018
Διεθνής Δράση Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στέλνουν αυτή την ώρα εκατοντάδες νέοι και νέες, εργαζόμενοι της Αθήνας, που συμμετέχουν στην πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στα Πατήσια, με τίτλο «Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Οι λαοί θα νικήσουν!».

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την 29η Νοέμβρη που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και μίλησαν ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα Μαρουάν Τουμπάσι και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος (Διαβάστε παρακάτω και δείτε πάνω βίντεο).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα 

Η ομιλία του Ν. Αμπατιέλου

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με τη σημερινή μας εκδήλωση, για ακόμη μια φορά εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο, αλλά και αγωνιστή παλαιστινιακό λαό. Εκφράζουμε με πράξεις την ανυποχώρητη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα του.

Ευχαριστούμε την αντιπροσωπεία της πρεσβείας του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, τους Παλαιστίνιους φοιτητές στην Αθήνα, όλους όσους είστε σήμερα εδώ μαζί μας.

Στέλνουμε θερμό, αγωνιστικό, διεθνιστικό μήνυμα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τους νέους και τις νέες της Παλαιστίνης.

Σας λέμε χωρίς περιστροφές: Στην Ελλάδα έχετε έναν ειλικρινή σύμμαχο και σύντροφο στον αγώνα σας: Το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της Οργάνωσής μας, που με την ακούραστη και συνεχή δράση τους μέσα στον ελληνικό λαό διαμορφώνουν κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον λαό σας και τον αγώνα του. Για να αποκτήσετε τη δική σας, ανεξάρτητη και ελεύθερη πατρίδα. Για να μπορείτε να κάνετε κουμάντο στη γη σας, στον πλούτο που παράγετε. Να σταματήσετε να πληρώνετε με βαρύ φόρο αίματος τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής.

Γιατί έχετε κάθε δικαίωμα η γη σας να πάψει να ποτίζεται από το αίμα του λαού σας. Αλλά όπως έγραψαν οι ποιητές σας "η γη να μοσχοβολάει θυμάρι, λάδι και νέα ζωή".

Γιατί έχετε κάθε δικαίωμα ο λαός σας, για τον οποίο επίσης έγραψαν ότι "οι ρίζες του αγκυροβόλησαν πριν από των αιώνων το ξετύλιγμα", αλλά σήμερα ζει σε "σπίτι-καλύβα από καλάμια", να ακολουθήσει τον δρόμο του αγώνα για να μπορέσει να ζήσει μία ελεύθερη ζωή, ικανοποιώντας τις ανάγκες του.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μαζί σας...

Κάθε φορά που ένας νέος αρπάζει τη σφεντόνα στο χέρι για να υπερασπιστεί τη γη του, τη ζωή και το βιος της οικογένειάς του.

Κάθε φορά που ένας φοιτητής στέκεται ανυποχώρητος, σχηματίζοντας με το χέρι του το σήμα της νίκης μπροστά στα τανκς των Ισραηλινών και μία νέα νοσοκόμα πέφτει σε διαδήλωση από τις σφαίρες τους.

Κάθε φορά που μία μαθήτρια χαστουκίζει έναν πάνοπλο στρατιώτη που έχει σταλεί στο χωριό της για να τσακίσει τη ζωή και τα όνειρα της ίδιας και των συμμαθητών της.

Κάθε φορά που οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι απαντούν με το συλλογικό τους αγώνα, στέκονται όρθιοι στα φρικτά βασανιστήρια των κατοχικών δυνάμεων, στην απομόνωση, στην ψυχολογική πίεση.

Κάθε φορά που γράφουν προκηρύξεις, που προσπαθούν μέσα στις πιο απάνθρωπες συνθήκες να διαβάσουν, να μορφωθούν, ταπεινώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την κατοχική δύναμη.

Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μαζί σας...

Γιατί με το παράδειγμα του αγώνα του λαού σας αποδεικνύετε στην πράξη ότι -κόντρα στον ρεαλισμό της υποταγής που προβάλλει το σύστημα- υπάρχει και ο ρεαλισμός της σύγκρουσης.

Υπάρχει ο δρόμος της σύγκρουσης, του ανειρήνευτου αγώνα απέναντι στους ιμπεριαλιστές και τα εγκλήματά τους, με τα μέσα που οι λαοί επιλέγουν κάθε φορά.

Σύντροφοι και φίλοι,

Ο λαός και η νεολαία της Παλαιστίνης δεν είναι μόνοι τους.

Το μήνυμα της εκδήλωσής μας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Λαό της Παλαιστίνης, έφτασε όλες τις προηγούμενες μέρες σε χιλιάδες εργαζόμενους και νέους, στις συνοικίες και τις γειτονιές της Αττικής. Πιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει, με αφορμή και την επίσκεψη της Αχέντ Ταμίμι στην Αθήνα για το Φεστιβάλ μας τον Σεπτέμβρη, για να συνεχιστεί και να δυναμώσει η συζήτηση, ο προβληματισμός, η διεκδίκηση, να εκφραστεί ακόμη πιο αποφασιστικά η αλληλεγγύη.

Καλέσαμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας μας να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για να αναγνωριστεί άμεσα το παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ελληνικής Βουλής το 2015.

Απευθύναμε μήνυμα έντασης του αγώνα, ώστε να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες κοινές στρατιωτικοπολιτικές δραστηριότητες της Ελλάδας με το Ισραήλ, σε μία περίοδο μάλιστα νέου γύρου επιθέσεων του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στον Νοέμβρη.

Το να καταφέρουμε τους δύο παραπάνω στόχους είναι μία σημαντική συμβολή που μπορούμε να έχουμε στην πάλη του παλαιστινιακού λαού και που έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις επιλογές της αστικής τάξης της Ελλάδας και των κυβερνήσεων διαχρονικά, που ανάμεσα σε άλλα είναι και σήμερα η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, οικονομικά και κυρίως στρατιωτικά, καθώς και η στοίχιση και εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για τη Μέση Ανατολή.

Έτσι συνεχίζουμε σε όλα τα επίπεδα, στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα, στους χώρους εκπαίδευσης, αλλά και στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Τοπική Διοίκηση, να προβάλουμε τα δίκαια αιτήματα, για τα οποία παλεύει ο παλαιστινιακός λαός, να αγκαλιάζονται αυτά από περισσότερους νέους και νέες στη χώρα μας.

Τέτοια αιτήματα είναι:

- Η πάλη για τη δημιουργία ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

- Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967.

- Την παύση της εποικιστικής δραστηριότητας και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.

- Το γκρέμισμα του τείχους του αίσχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

- Την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.

- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κι άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι,

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουμε διαμορφώσει μία ιδιαίτερη σχέση με τον λαό και τη νεολαία της Παλαιστίνης. Μπορούμε να κοιτάμε τους Παλαιστίνιους, όλους τους λαούς του κόσμου και φυσικά τον ελληνικό λαό στα μάτια και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Για παράδειγμα...

Αυτό που η κατοχική δύναμη του Ισραήλ, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα βαφτίζουν "εξτρεμισμό" και "τρομοκρατία", εμείς λέμε ότι είναι ο δίκαιος αγώνα ενός λαού.

Αλλά και όσοι επιχειρούν να εξισώσουν το θύμα (τους Παλαιστίνιους) με τον θύτη (το Ισραήλ και τους συμμάχους του), μιλώντας όταν οξύνεται η κατάσταση για την ανάγκη της "αυτοσυγκράτησης και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης" στην ουσία παίρνουν θέση: Είναι με τον θύτη, είναι συνυπεύθυνοι στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους λαούς όλου του κόσμου. Γιατί εξομοιώνουν στα λόγια (ενώ στην πράξη ποινικοποιούν) έναν λαό που παλεύει για την ελευθερία του, με ένα κράτος-δολοφόνο που του την στερεί και επιβάλλει την κατοχή, τους εποικισμούς, διαμορφώνει ένα πραγματικά σύγχρονο απαρτχάιντ.

Τα δάκρυα που κάθε τόσο ρίχνουν οι κυβερνώντες για τον παλαιστινιακό λαό -και σε αυτόν τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ακόμη ένα βραβείο στη μεγάλη, είναι η αλήθεια, συλλογή των Όσκαρ κοροϊδίας και υποκρισίας που έχει συγκεντρώσει- είναι πέρα για πέρα ψεύτικα.

Γιατί αν ήταν αληθινά, η ελληνική κυβέρνηση θα εφάρμοζε την απόφαση της ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ή θα αποφάσιζε να σταματήσει τα στρατιωτικά γυμνάσια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις αντίστοιχες του Ισραήλ.

Και επειδή εμείς δεν μπορούμε να νιώσουμε ντροπή για λογαριασμό τους... τους προτείνουμε την επόμενη φορά που θα τρέξουν για μία φωτογραφία με τους Παλαιστίνιους αγωνιστές, να τους δείξουν με την ευκαιρία και τις φωτογραφίες από τα...κατορθώματα του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, της Λίνκε, που στα ματωμένα χώματα του παλαιστινιακού λαού βγάζουν "σέλφι" μαζί με εκπροσώπους του ισραηλινού κράτους, κάνοντας τους κηπουρούς σε εποικισμούς.

Ο "ανθρωπισμός" των κομμάτων τύπου ΣΥΡΙΖΑ σε όλο τον κόσμο, όπως και "η αριστεροσύνη τους" είναι τζούφιοι, όπως και τα επιχειρήματά τους για την ανάγκη δημιουργίας μετώπων για την πρόοδο ενάντια στην Ακροδεξιά.

Γιατί δεν μπορεί να μετατρέπεις την Ελλάδα σε μια απέραντη ΝΑΤΟϊκή βάση, δεν μπορεί να φτιάχνεις για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες "Μόριες", δεν μπορεί να ασκείς αντιλαϊκή πολιτική απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά κατά τα άλλα να είσαι με τους Παλαιστίνιους. Με τους Ισραηλινούς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το αναγνώρισε στον Τσίπρα ο Νετανιάχου που τον αποκάλεσε "φίλο". Με τους Αμερικάνους είναι και αυτό το αναγνώρισε στον πρωθυπουργό ο Τραμπ και ο πρέσβης Πάιατ ξανά και ξανά. Με τους ιμπεριαλιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και αυτό το αναγνώρισαν στον Τσίπρα και η Μέρκελ και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και ο Μακρόν. Με τους δολοφόνους των Παλαιστινίων και των άλλων λαών του κόσμου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαός της Παλαιστίνης έχει πείρα. Μπορεί να αντιληφθεί ποιοι είναι μαζί του και παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά του στις χώρες τους, και ποιοι είναι απέναντι του, ακόμη και αν τον χτυπούν φιλικά στην πλάτη...

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η Παλαιστίνη είναι μία μικρή κουκκίδα γης στο κέντρο μιας περιοχής που κυριολεκτικά φλέγεται, της Μέσης Ανατολής. Κι αν κάποιοι θεωρούν ότι βρίσκεται μακριά, τότε ας ξανασκεφτούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φρόντισε...να έρθουμε πιο κοντά, μιας και στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων και της συνεργασίας με το Ισραήλ έστειλε μέσα στον Νοέμβρη ελληνικό πολεμικό πλοίο, τη φρεγάτα "Ναυαρίνον" στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης "Sea Guardian" να ελλιμενίσει στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφας, σε απόσταση λιγότερη δηλαδή των 40 χιλιομέτρων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ρωτάμε: Είναι ή δεν είναι αυτό εμπλοκή; Ποια ακριβώς εδαφικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας υπερασπίζονται 40 χιλιόμετρα από την κατεχόμενη Παλαιστίνη και ταυτόχρονα πάνω από 700 χιλιόμετρα από το πιο κοντινό ελληνικό έδαφος, το Καστελόριζο;

Και θέλουμε και από αυτό εδώ το βήμα να χαιρετίσουμε τη δίκαιη διαμαρτυρία του ναύτη Σταύρου Παπαδάκη, που υπηρετώντας στη συγκεκριμένη φρεγάτα βγήκε στην αναφορά και εξέφρασε τη διαφωνία του.

Θέλουμε να χαιρετίσουμε επίσης όλους τους φαντάρους μέσα στα στρατόπεδα, τους ναύτες, τους σμηνίτες, που με την αγωνιστική - διεκδικητική στάση τους στις αναφορές και με επιστολές που στέλνουν, καταδικάζουν τη συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Φωνάζουμε μαζί τους: "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά" και με την πάλη μας μπορούμε να το επιβάλουμε.

Φίλες και φίλοι,

Πλάι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η νεολαία, την ανεργία, την απλήρωτη εργασία, τα εμπόδια που μπαίνουν στη μόρφωση, προστίθεται ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος: Η μετατροπή της Ελλάδας όλο και περισσότερο σε στόχο, σε μαγνήτη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Και φυσικά είναι μεγάλη πρόκληση για αυτό το σκοπό και για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ να πληρώνει ο λαός μας 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, δηλαδή περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ.

Είναι πρόκληση για αυτό το σκοπό να διοργανώνονται εκδρομές μαθητών σε ΝΑΤΟϊκές δομές, όπως και το να μπαίνει το ΝΑΤΟ στα πανεπιστήμια για να ξεπλύνει στη συνείδηση των φοιτητών και των νέων ερευνητών τα εγκλήματά του, αλλά και για να αξιοποιεί μυαλά αλλά και επιστημονικά ευρήματα για τους δολοφονικούς σκοπούς του.

Δεν είναι μόνο η Παλαιστίνη, που ήδη αναφερθήκαμε. Η φωτιά του πολέμου καίει ήδη στη γειτονιά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή (π.χ. σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Αφγανιστάν, δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία).

Είναι απάτη να πιστεύει κανείς ότι όταν η φωτιά καίει το σπίτι του γείτονα -και μάλιστα έχεις αφήσει τον εμπρηστή να περάσει μέσα από το δικό σου σπίτι, την Ελλάδα, για να τη βάλει- το σπίτι σου θα παραμείνει άθιχτο.

Κάθε βάση του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, είτε αυτές που υπάρχουν ήδη, είτε οι νέες που προετοιμάζονται, είναι μία νάρκη.

Η βάση της Σούδας γιγαντώνεται και στοχεύει τη Λιβύη και τη Συρία. Απ’ το Άκτιο και τη Λάρισα ιπτάμενα κατασκοπευτικά αεροπλάνα και drones "χτενίζουν" την περιοχή. Στον Άραξο μεταφέρουν τα λεγόμενα "ειδικά όπλα", δηλαδή τα πυρηνικά όπλα. Στην Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται η δημιουργία βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων, "κοιτάζοντας" προς Μαύρη Θάλασσα (δηλαδή Ρωσία) και Βαλκάνια. Στον Βόλο μεταφέρουν επιθετικά ελικόπτερα και στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο. Σχεδιάζουν νέες βάσεις στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Μακεδονία, στα νησιά. Στην ηπειρωτική χώρα ασκούνται μαζί με την ελληνική πολεμική αεροπορία τα γεράκια της ισραηλινής αεροπορίας, ώστε αυτά τα τελευταία να είναι πιο εύστοχα στις σφαγές των λαών, να προετοιμάζονται κατάλληλα για μελλοντικές επιθέσεις στο Ιράν και τη Συρία.

Κάθε ΝΑΤΟϊκή βάση εκτός από κίνδυνος για τους άλλους λαούς της περιοχής, είναι μεγάλος κίνδυνος και για τον ελληνικό λαό, γιατί "τραβάει πάνω της τα βλέμματα" όσων σχεδιάζεται να χτυπήσει. Και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως όταν μιλάμε για βάσεις - ορμητήρια πολέμου που φυτρώνουν από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί φυσικά να είναι μόνο τα βλέμματα.

Η έξαρση του αντιδραστικού εθνικισμού σε όλα τα κράτη της περιοχής, οι αλλαγές συνόρων που "ψήνουν" οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια με όχημα τους αλυτρωτισμούς περιπλέκουν την κατάσταση και εγκυμονούν νέους κινδύνους.

Ξέρουμε καλά ποιοι στα Βαλκάνια εναλλάσσουν τον κοσμοπολιτισμό και τον εθνικισμό κατά το δοκούν, ανάλογα με τους σχεδιασμούς τους και υπηρετώντας σταθερά τα συμφέροντα των μονοπωλίων αλλά και τους ανταγωνισμούς τους.

Ξέρουμε καλά ότι οι ιμπεριαλιστές ανακινούν υπαρκτά ή και ανύπαρκτα μειονοτικά ζητήματα για να υποδαυλίσουν το μίσος και τις πολεμικές συγκρούσεις. Και το ξέρουν και όλα τα αστικά κόμματα και προφανώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι αρνητική και για τον ελληνικό λαό και τους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων.

Κι αυτό γιατί η συμφωνία δίνει νέο, πιο ισχυρό πάτημα στους δολοφόνους του ΝΑΤΟ στη γειτονιά μας με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να κρυφτεί ότι όλες οι δυνάμεις στέκονται σούζα μπροστά στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Πέρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει γίνει τσιρλίντερ του Τραμπ, σούζα στέκεται και η ΝΔ, αλλά και η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή που της τρέχουν κι αυτής τα σάλια στη θέα του Τραμπ.

Αυτό φάνηκε και από τις συντονισμένες προσπάθειες, προετοιμασμένες και στημένες από διάφορα κέντρα να χυθεί το εθνικιστικό και ναζιστικό δηλητήριο στα σχολεία.

Προσπάθεια που μαχητικά αντιπαλεύουν με σημαντικά αποτελέσματα τα μέλη, οι φίλοι της ΚΝΕ και χιλιάδες μαθητές με σύνθημα: «Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, έξω οι φασίστες από τα σχολεία».

Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αστάθειας, υποδαύλισης αλυτρωτισμών, πολέμων και θερμών επεισοδίων. Εχθρός κάθε λαού.

Το ΝΑΤΟ είναι που έχει γκριζάρει πρώτο το Αιγαίο, δίνοντας αέρα στα πανιά της προκλητικότητας και επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Που σε αυτήν τη φάση θέλει προς να παίξει πιο ενεργό ρόλο στο παζάρι στην περιοχή, αμφισβητώντας διαρκώς και με κάθε τρόπο -από δηλώσεις μέχρι έκδοση ΝΑVTEX για ασκήσεις κ.ά- τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Φίλες και φίλοι,

Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ απευθύνονται καθαρά σε σας, και σας λέμε ότι αν θέλουμε να ζήσουμε μια πραγματικά όμορφη και δημιουργική ζωή, μαζί με όλους τους άλλους λαούς της περιοχής, με Αλληλεγγύη, Ειρήνη και συνεργασία μαζί τους, πρέπει να παλέψουμε για αυτό. Πρέπει να παλέψουμε για μία κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρό της την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για να ζήσουμε σε έναν κόσμο "στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", όπως έλεγε ο κομμουνιστής Νίκος Μπελογιάννης. Αυτός ο κόσμος είναι ο σοσιαλισμός. Όχι ο ξεπερασμένος καπιταλισμός. Ο καπιταλισμός έχει στο DNA του την εκμετάλλευση, τις κρίσεις, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τον πόλεμο.

Μόλις πριν λίγες βδομάδες ο, "διαβολικά καλός" κατά τον Τσίπρα, πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία που είχαν υπογράψει το 1987 με τη Σοβιετική Ένωση και η οποία απαγόρευε τα πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Έτσι, οι ΗΠΑ μπορούν πλέον να ισχυροποιήσουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο και ενώ συνολικά το ΝΑΤΟ με πρόσφατες αποφάσεις του έχει υιοθετήσει τη λογική του λεγόμενου "πρώτου πυρηνικού πλήγματος".

Μόλις πριν από ένα μήνα, πραγματοποιήθηκε (με ενισχυμένη μάλιστα ελληνική συμμετοχή) η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, η Trident Juncture 2018, στη Νορβηγία. Με περίπου 45.000 συμμετέχοντες από 31 συμμαχικές χώρες και "εταίρους", με περίπου 130 αεροσκάφη, 70 πλοία και πάνω από 10.000 οχήματα. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι όλοι αυτοί δεν συγκεντρώθηκαν στη Βόρεια Ευρώπη...για πλάκα και αναψυχή! Αλλά, όπως λένε οι ίδιοι οι ΝΑΤΟϊκοί, για προετοιμασία για «τη συλλογική αντίδραση του ΝΑΤΟ σε ένοπλη επίθεση εναντίον σύμμαχης χώρας», με δεδομένο, όπως είπε ο γγ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ πως «βλέπουμε μια πιο ισχυρή Ρωσία, η οποία έχει υλοποιήσει μια μεγάλη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, εκσυγχρονίζει τις στρατιωτικές δυνατότητές της, διοργανώνει πολλές μεγάλες ασκήσεις και έχει εκσυγχρονίσει τις πυρηνικές δυνατότητές της”. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από τα λεγόμενα των ΝΑΤΟϊκών, και για να λέμε και την αλήθεια, δεν γίνεται και μεγάλη προσπάθεια να κρυφτεί.

Σύντροφοι και φίλοι,

Το ΚΚΕ μόλις συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής και δράσης και επιτρέψτε μας να κλείσουμε με αυτό...

Βαδίζουμε κιόλας στον δεύτερο αιώνα ανυποχώρητης πάλης με τον λαό, για τον σοσιαλισμό.

Γράψαμε ιστορία. Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε. Πιστεύοντας στον ρεαλισμό της σύγκρουσης και όχι στον ρεαλισμό της υποταγής...

Αυτός είναι ο δρόμος μας. Αυτός είναι ο δρόμος που συνδέθηκε με ό,τι σπουδαιότερο κατέκτησαν ως σήμερα οι λαοί όλου του κόσμου. Δεν τον βαδίζουμε μόνοι μας. Τον βαδίζουμε μαζί με εκατομμύρια κομμουνιστές, που παλεύουν στις χώρες τους, με εκατομμύρια εργαζόμενους και νέους. Μαζί με τα Κομμουνιστικά Κόμματα και τις Κομμουνιστικές Νεολαίες που παλεύουν ενάντια στον καπιταλισμό. Αύριο θα γίνουμε πιο πολλοί, πιο ικανοί!

Και αν θέλετε, η στήριξή μας στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, εκτός από αυτονόητη γιατί έχει δίκιο στον αγώνα του, είναι και επειδή δείχνει με τον αγώνα του, ότι μόνο βαδίζοντας αυτό τον δρόμο, τον δρόμο της σύγκρουσης, μπορούν να έρθουν καλύτερες μέρες.

Αυτό τον δρόμο βαδίζουν σήμερα και τα χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα. Στο δρόμο της ανιδιοτελούς πάλης για τα δικαιώματα της νεολαίας, διαπαιδαγωγούνται με τις αρχές και τις αξίες, την Ιστορία του ΚΚΕ και του διεθνούς επαναστατικού κινήματος.

Αυτό είναι που μας κάνει σήμερα ως ΚΣ της ΚΝΕ να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ανταποκριθούμε στο βασικό καθήκον της ΚΝΕ που, όπως σημειώνεται στις Θέσεις του ΚΣ για το 12ο Συνέδριο της Οργάνωσης που θα πραγματοποιηθεί 15-17 Φλεβάρη, είναι "να συναντηθούμε και να συνεπάρουμε χιλιάδες νέους και νέες, περισσότερους απ' ό,τι έχουμε καταφέρει ως τώρα, με όπλα τις πρωτοπόρες ιδέες και θέσεις μας, την πρωτοπόρα δράση για την οργάνωση της πάλης για ό,τι αφορά τη νέα γενιά".

Η αλληλεγγύη μας με τους λαούς που αγωνίζονται είναι φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό κάθε Κνίτη και Κνίτισσας. Είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό, που κάνει την ΚΝΕ να είναι η μέρα με τη νύχτα με τις οργανώσεις νεολαίας των αστικών και των οπορτουνιστικών κομμάτων.

Το πιστεύουμε και το παλεύουμε: Οι λαοί, με την πάλη τους, μπορούν να συντρίψουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών!

Αυτό έδειξαν όλες οι νικηφόρες επαναστάσεις στο παρελθόν, με μεγαλύτερη, το κοσμοϊστορικό γεγονός του 20ου αιώνα, τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Αυτό έδειξε η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που επιτεύχθηκε χάρη στις τεράστιες θυσίες του σοβιετικού λαού, καθώς και των ένοπλων λαϊκών κινημάτων στις άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές.

Αυτό θα δείξουν τα νέα μεγάλα χτυπήματα που θα δώσουν οι λαοί στον ιμπεριαλισμό.

Για τη Νίκη - την ανατροπή του καπιταλισμού, του συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της κατοχής, της προσφυγιάς.

Για τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό...».

Αποσπάσματα της ομιλίας του πρέσβη της Παλαιστίνης

Μιλώντας στην εκδήλωση στο Σπόρτινγκ, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας Μαρουάν Τουμπάσι μετέφερε τους χαιρετισμούς και του προέδρου του κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την αμέριστη αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, την εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όπως σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το Ισραήλ έχει πρόσφατα εντείνει τις εγκληματικές πρακτικές του, που φτάνουν στην εφαρμογή εκτελέσεων εναντίον άοπλων Παλαιστινίων πολιτών, την κράτηση των σωρών τους, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Το Ισραήλ σκότωσε από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα 215 Παλαιστίνιους, σκοτώνοντας τα τελευταία 13 χρόνια κατά μέσο όρο ένα Παλαιστίνιο παιδί κάθε 3 ημέρες. Ενώ, τραυματίστηκαν αυτό το έτος πάνω από 18.500, συνελήφθησαν πάνω από 2.000, αυξάνοντας την τρομοκρατία του εναντίον του λαού μας, μέσω της επιβολής της μαζικής τιμωρίας, συμπεριλαμβανομένης και της κατεδάφισης των σπιτιών, της καταναγκαστικής απέλασης, της πολιορκίας ολόκληρων συνοικιών, αυθαίρετων συλλήψεων, μαζί με την κράτηση στις ισραηλινές φυλακές περισσότερων από έξι χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων από τα παιδιά του λαού μας.

Η συνέχιση της παρούσας κατάστασης είναι απαράδεκτη και θα καταστρέψει το υπόλοιπο της ειρηνευτικής επιλογής με βάση μια λύση δύο κρατών.

Από εδώ, καλούμε τις κυβερνήσεις των κρατών να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες που έχουν επισυνάψει με το Ισραήλ, με το κράτος της κατοχής. Τις καλούμε να μην επενδύσουν στην αποικιοκρατία που ασκείται από το Ισραήλ και αναγνωρίσουν τις νομικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τυχόν συνεργασία με αυτό, λόγω των σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Και συνέχισε: «Καλούμε τα κράτη, να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των Κοινοβουλίων τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας Βουλής, στην οποία το Κομμουνιστικό σας Κόμμα είχε σημαντικό ρόλο στην ομόφωνη ψηφοφορία πριν από τρία χρόνια, η οποία καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και να συγκεντρώσει τις συλλογικές προσπάθειες για τον τερματισμό της αποικιακής κατοχής, την ενσάρκωση της κυριαρχίας του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και με την αναθεώρηση των συμφωνιών που υπογράφηκαν με το Ισραήλ, τη δύναμη που ασκεί την κατοχή, ως κράτος που διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

Και κατέληξε: «Έχουμε δεσμευτεί για τη λύση δύο κρατών, να εκπληρώσουμε, όλες τις δεσμεύσεις, αφού λάβαμε αναγνώριση 139 κρατών σε διμερές επίπεδο, στην αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη το 2012 και στην προσχώρησή του σε περισσότερες από εκατό διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο παλαιστινιακός λαός επιδιώκει να κερδίσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του στη γη του, στο δικό του κράτος, παρόμοια με όλους τους λαούς του κόσμου, στα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, για να ζήσουν τα δυο κράτη σε Ειρήνη, ασφάλεια, σχέσεις καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας, με την επίλυση του προβλήματος των Παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με το ψήφισμα 194, καθώς και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων».