Με σημαντική επιτυχία η 15η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών στην Αυστρία

sunanthsh-kommounistikon-neolaion
Ιουλ 3, 2019
Ανακοινώσεις Διεθνής Δράση Κοινή Πάλη

Με πλούσια συζήτηση και αποφασιστικότητα στην προώθηση της κοινής πάλης των 17 Οργανώσεων που συμμετείχαν, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 15ης Συνάντησης των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών.

Η Συνάντηση, που έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο, φιλοξενήθηκε φέτος από την Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, στις 29-30 Ιούνη, στην πόλη του Λιντζ και είχε ως σύνθημα «Η Επανάσταση θα αναγγείλει: "Ήμουν, είμαι, θα είμαι!" (Ρ. Λούξεμπουργκ).

Η νεολαία είναι το μέλλον. Το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός - Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες στην πρώτη γραμμή του αγώνα σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση». Η αναφορά στην κομμουνίστρια επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ μέσα στο ίδιο το σύνθημα της Συνάντησης αποφασίστηκε ομόφωνα από την Ομάδα Εργασίας των Συναντήσεων ως ελάχιστος φόρος τιμής στα 100 χρόνια από τη δολοφονία της.

Έτσι για δύο μέρες, οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων αντάλλαξαν πείρα από την παρέμβασή των Κομμουνιστικών Νεολαιών για την οργάνωση της νεολαίας στις χώρες τους. Συζήτησαν τα πολιτικά συμπεράσματα από τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν, για τους τρόπους παρέμβασης στη νεολαία που τους βοηθούν να κάνουν βήματα. Ακόμη, για τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη που εκφράστηκε και με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και για την αποφασιστικότητα η κατάσταση αυτή να αλλάξει, να μπουν στον οργανωμένο αγώνα νέες και ηλικιακά δυνάμεις. Τη συζήτηση απασχόλησαν ακόμα η απάντηση που πρέπει να δοθεί απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ και τσακίζει τα δικαιώματα της νεολαίας στη δουλειά, στη μόρφωση και τη ζωή, αλλά και οι οξυμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι προετοιμασίες πολέμου από τα αστικά κράτη, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Με αφορμή το γεγονός ότι η Συνάντηση έγινε στην Αυστρία, τονίστηκε από την Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας και από άλλες χώρες η μεγάλης σημασίας ανάγκη σύγκρουσης με τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία όπως τονίστηκε -ιστορικά αλλά και σήμερα- φέρει τεράστιες ευθύνες, είναι δύναμη του συστήματος και αντίπαλος των κομμουνιστών.

Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών ενέκριναν μηχανισμό για τη συνέχιση των Συναντήσεων και την προώθηση της κοινής πάλης των Οργανώσεών τους στην Ευρώπη, ενώ κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών συζήτησαν για τη δυνατότητα να διαμορφώσουν Κοινή Διακήρυξη - κάλεσμα αγώνα προς τους νέους και τις νέες της Ευρώπης, κείμενο το οποίο θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες.

 

 «Οι κομμουνιστές της Αυστρίας είναι εδώ και συνεχίζουν να παλεύουν»

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στη 15η Συνάντηση ο πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας, Otto Bruckner. Τόνισε ακόμη τη σημασία της κοινής δράσης των κομμουνιστών σε διεθνές επίπεδο, αναφέροντας ότι το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, ενώ συμμετέχει σταθερά και στις Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Καλωσορίζοντας τις 17 Κομμουνιστικές Νεολαίες στις εργασίες της Συνάντησης, ο πρόεδρος της Κομμουνιστικής Νεολαίας Αυστρίας, Raffael Schoberl, μίλησε για την ανάγκη ισχυρών Κομμουνιστικών Νεολαιών, έτοιμων να παρέμβουν καθοριστικά στις εξελίξεις, σε μία περίοδο που ενισχύεται ο αντικομμουνισμός, οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, μεγαλώνει ο κίνδυνος μίας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης.

 

Μήνυμα απέναντι στον φασισμό και τον αντικομμουνισμό

Η Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας πραγματοποίησε για τους συμμετέχοντες στη 15η Συνάντηση ιστορικό περίπατο στην πόλη του Λιντζ. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ενός μεγάλου βιομηχανικού κέντρου, με εκατοντάδες μεγάλα εργοστάσια και συγκέντρωση της εργατικής τάξης από τις αρχές του 20ού αιώνα ως τις μέρες μας. Μια πόλη με αγωνιστική ιστορία, όπου μάλιστα έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί από τους ένοπλους εργάτες απέναντι στη φασιστική βία κατά τον τετραήμερο αντιφασιστικό ξεσηκωμό (12-15 Φλεβάρη 1934) που στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλη την Αυστρία. Μία πόλη στην οποία μάλιστα πήγε σχολείο ο Χίτλερ (γεννήθηκε σε μικρή απόσταση από αυτή) και σκόπευε να επιστρέψει όταν συνταξιοδοτηθεί και στην οποία οι ναζιστές επέβαλαν τη βαρβαρότητά τους με τον πιο απάνθρωπο τρόπο απέναντι στους κομμουνιστές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για τη συντριβή του φασισμού, άλλους αγωνιστές και τους Εβραίους κατοίκους της πόλης ή που μεταφέρονταν σε αυτήν. Μία πόλη, που εντός του οικιστικού της ιστού υπήρχαν τρία ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και η μεγάλη πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων που υπάρχουν σήμερα φτιάχτηκαν από την καταναγκαστική εργασία των κρατουμένων στα στρατόπεδα, ενώ σε μικρή απόσταση από το Λιντζ βρίσκεται και το μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αυστρίας, το Μαουτχάουζεν.

Ο ιστορικός περίπατος περιελάμβανε ανάμεσα σε άλλα στάσεις στο «Λιντζ 3», το μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης της πόλης, αλλά και σε αντιφασιστικά μνημεία, όπου οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών κατέθεσαν λουλούδια δίνοντας υπόσχεση συνέχισης του αγώνα ενάντια στο φασισμό και το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννά. Η περιγραφή των ιστορικών γεγονότων έγινε από εκπρόσωπο της Ένωσης Αντιφασιστών, Αντιστασιακών και Θυμάτων του Φασισμού της Βορείου Αυστρίας.

 

«7 Ιούλη - Ισχυρό ΚΚΕ, μήνυμα αντίστασης για τους λαούς της Ευρώπης»

«Οι εκλογές της 7ης Ιούλη στην Ελλάδα, το μήνυμα που θα σταλεί, έχει μεγάλη σημασία για την πάλη που διεξάγουμε οι κομμουνιστές στην Αυστρία και για τους κομμουνιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό έχουμε στραμμένα τα βλέμματά μας στις προσπάθειες των συντρόφων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, για να βγει όσο πιο ενισχυμένο γίνεται το κόμμα τους, που με σταθερότητα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Ελλάδα, που κρατά ζωντανή την προοπτική του σοσιαλισμού, της μοναδικής διεξόδου από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα». Με αυτά τα λόγια τα στελέχη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Αυστρίας αποχαιρέτησαν την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα.

Ακόμη, στο περιθώριο της 15ης Συνάντησης, αντιπρόσωποι των Κομμουνιστικών Νεολαιών έστειλαν το μήνυμά τους για τις εκλογές στην Ελλάδα, κρατώντας ένα χαρτί με το μήνυμα «7 Ιούλη - Ισχυρό ΚΚΕ, μήνυμα αντίστασης για τους λαούς της Ευρώπης».