Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους στον επισιτισμό και το εμπόριο:Μισθός, ωράριο και μέτρα προστασίας - Δεν θα μας τα “δωρίσει” η κυβέρνηση ή τα αφεντικά! Τα κερδίζουμε με τη συλλογική μας πάλη!

Δεκ 8, 2023
Ανακοινώσεις Νέοι εργαζόμενοι

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί κάθε νέο εργαζόμενο και νέα εργαζόμενη στον επισιτισμό και το εμπόριο να οργανωθούμε στα σωματεία μας, να δυναμώσουμε τον συλλογικό αγώνα για τη ζωή μας, για αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινα ωράρια!

Η ανάπτυξη και τα ρεκόρ κερδοφορίας των μεγάλων εταιρειών είναι χτισμένη πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. 

23 εκατομμύρια τουρίστες πέρασαν από τη χώρα τη σεζόν που μας πέρασε, αλλά εμείς δεν μπορούμε να πάμε ούτε μια βδομάδα διακοπές. 

Η ακρίβεια αδειάζει τις τσέπες μας και γεμίζει τα ταμεία των μεγαλεμπόρων και των ενεργειακών ομίλων.

«Οι μόνοι που θυμούνται πόσες ώρες δουλεύουμε, είναι οι οικογένειές μας και οι φίλοι μας»… γιατί λείπουμε!

Τα εξαντλητικά ωράρια, οι 7 μέρες σερί δουλειά χωρίς ρεπό, η δουλειά τις Κυριακές είναι πίσω από τις γυαλισμένες βιτρίνες, τα καλοφτιαγμένα ράφια, τα «χαμόγελα» υποδοχής. Χωρίς να μπορούμε να προγραμματίσουμε τη ζωή μας, αφού οι άδειες γίνονται «όνειρα θερινής νυκτός» μπροστά στην «αυξημένη δουλειά», τις «λευκές Κυριακές», τα «εορταστικά ωράρια», λες κι εμείς δεν έχουμε ανάγκη και δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους.

Ο μισθός τελειώνει στα μισά του μήνα, η ζωή μας είναι ακόμα σε “καραντίνα”...

Δουλειά κακοπληρωμένη και προσωρινή, αφού η εργοδοσία «πατάει» πάνω στις ατομικές συμβάσεις εργασίας που κυριαρχούν. Οι μισθοί είναι σχεδόν στα επίπεδα του 2011, ενώ οι τιμές έχουν ξεφύγει! Αυτή τη ζούγκλα έχουν διαμορφώσει διαδοχικά με τους νόμους που ψήφιζαν οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Σύμμαχος της εργοδοσίας και της κυβέρνησης είναι η εξαφανισμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, που κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς.

Πόσο κοστίζει μια παραγγελία; Όσο και η ζωή μας για την εργοδοσία!

Δουλεύουμε με δικαιώματα τσακισμένα, «κομμένα και ραμμένα» στην ακόρεστη δίψα τους για κέρδη. «Δίψα» που δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή, με εκατοντάδες εργατικά “ατυχήματα” στους διανομείς που τρέχουν να προλάβουν χωρίς τα αναγκαία μέσα προστασίας, με μυοσκελετικά προβλήματα στους εμποροϋπαλλήλους, με ψυχική επιβάρυνση και κάθε είδους προσβολές ή παρενοχλήσεις.

Δεν περιμένουμε τον Άη Βασίλη με τα δώρα!

Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η αλληλεγγύη, η οργάνωση στα σωματεία, μπορούν να φέρουν θετικές εξελίξεις στους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, στις ζωές μας! Αυτό απέδειξαν οι αγώνες στην e-food, η αποτροπή δεκάδων πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών! Αυτό φοβούνται κυβέρνηση και εργοδοσία, γι’ αυτό πολυδιαφημιζόμενοι «εργοδότες-πρότυπα» ξεσκεπάζονται όταν οι συνάδελφοί μας οργανώνουν τον αγώνα τους, γίνονται μέλη των σωματείων τους, κάνουν «φασαρία» για τα δίκαια αιτήματά τους.

Κερδίζουμε τα δικαιώματά μας με τον συλλογικό μας αγώνα!

  • Γιατί η ζωή δε χωράει σε σπαστά ωράρια και δουλειά 7 στα 7, σε «εορταστικά ωράρια». 
  • Γιατί οι ανάγκες μας δεν τελειώνουν μαζί με τον μισθό στις 15 του μήνα. 
  • Γιατί οι ζωές μας μετράνε!
  • Γιατί τίποτα δεν μας έχει χαριστεί.

Οργανωνόμαστε στα σωματεία μας! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας!

  • Δουλειά με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σύγχρονα δικαιώματα, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς. 
  • Αυστηρή τήρηση του ωραρίου με συνεχόμενους ελέγχους από την επιθεώρηση εργασίας. Εξασφάλιση των ρεπό των εργαζομένων μέσα στο εορταστικό ωράριο. 8ωρο, πενθήμερο, 40ωρο. Να καταβληθεί σε όλους η προσαύξηση της νυχτερινής εργασίας.
  • Να δοθεί στο ακέραιο το δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι τις 22 Δεκέμβρη. Να μη διανοηθούν οι εργοδότες να κλέψουν το δώρο από τους εργαζόμενους.

Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για το δίκιο των εργαζομένων!

Για να δυναμώνει το αντίπαλο δέος απέναντι στην μεγάλη εργοδοσία και την πολιτική που μας τσακίζει! Με δυνατή, πραγματική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση, που θα υπερασπίζεται τα δικά μας συμφέροντα! Γιατί οι εργαζόμενοι είμαστε η βασική δύναμη  προόδου της κοινωνίας. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, να καθορίζουμε οι ίδιοι τις τύχες μας, με τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας στα δικά μας χέρια!