Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ:Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Μέτρα προστασίας της υγείας και οικονομικής στήριξης των φοιτητών!

Μαΐ 14, 2021
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Φοιτητές

Η αγανάκτηση των φοιτητών ξεχειλίζει με την επιμονή της κυβέρνησης να κρατάει κλειστά τα Πανεπιστήμια, την ίδια ώρα που ανοίγει τον τουρισμό, τις μετακινήσεις και όλη την οικονομική δραστηριότητα! Από 15 Μαΐου οι τουρίστες είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι φοιτητές απαγορεύεται να μπουν στις σχολές τους! Η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει να αγνοεί τις διεκδικήσεις των φοιτητών, τις αποφάσεις πρυτανικών αρχών και τις μελέτες ακαδημαϊκών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, γιατί τη «βολεύει» το λουκέτο στα ιδρύματα, για να εξοικονομεί πόρους και να ψηφίζει αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια!

Το Υπουργείο Παιδείας διακηρύσσει την «επιστροφή στην κανονικότητα», ενώ ακόμα και το περιορισμένο άνοιγμα των πρακτικών, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων για τους φοιτητές τελευταίου έτους, επί πτυχίω και μεταπτυχιακούς, πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, με μόνο μέτρο προστασίας την αυτοδιάγνωση και αποκλείοντας τους φοιτητές των μικρότερων ετών, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν γνωρίσει ακόμα τη σχολή τους! Χιλιάδες τελειόφοιτοι περιμένουν 1,5 χρόνο για να ολοκληρώσουν την πρακτική τους και ανησυχούν με τις κυβερνητικές παλινωδίες! Εκατοντάδες φοιτητές του 5ου έτους Ιατρικής καλούνται να μπούνε στις κλινικές των νοσοκομείων της χώρας ανεμβολίαστοι! Με μόνο μέτρο τα self tests και μετάθεση της δικής του ευθύνης στα Ιδρύματα ανακοίνωσε το Υπουργείο και τη διενέργεια της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου, χωρίς να λαμβάνει ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή πραγματοποίησή της!

Εδώ και τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, των πρακτικών, κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων! Αν η κατάσταση των ιδρυμάτων παραμείνει έτσι, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά!

Να ληφθούν μέτρα για την κάλυψη των διδακτικών κενών και την ολοκληρωμένη γνώση του επιστημονικού αντικείμενου. 3,5 μήνες μετά την έναρξη του εξαμήνου, χιλιάδες φοιτητές ακόμα περιμένουν να παραλάβουν τα συγγράμματά τους! Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να μονιμοποιήσει την τηλεκπαίδευση εις βάρος της δια ζώσης διδασκαλίας, με απώτερο σκοπό τη μείωση της χρηματοδότησης, του προσωπικού και της ποιότητας των σπουδών, την ενίσχυση της πώλησης εκπαιδευτικών προϊόντων. Όλη η απαραίτητη γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος να παρέχεται μέσα στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και όχι σε πανάκριβα σεμινάρια μετά το πτυχίο.  

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να κάνουν πράξη τα αιτήματα των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας:

  • Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας! Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Άμεση έναρξη διά ζώσης εργαστηρίων, κλινικών, πρακτικών και ασκήσεων υπαίθρου για όλα τα έτη σπουδών. Να προσληφθεί το απαραίτητο καθηγητικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελείς εργαστηριακές ομάδες. Πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. Ειδική στήριξη σε φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν ξενοικιάσει από τον τόπο σπουδών τους.
  • Έναρξη του εμβολιασμού των φοιτητών. Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς τα Ιδρύματα.
  • Άμεσα μέτρα για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας και κλειστών σχολών.
  • Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και πρακτικάριων φοιτητών. Κάλυψη με ευθύνη του κράτους των εξόδων για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους. Επίδομα ενοικίου για όλους τους φοιτητές στο ύψος των αναγκών. Πρόγραμμα ανακαίνισης των υπαρχουσών και δημιουργίας νέων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ιδιώτες και ενοίκια.
  • Να καθοριστεί άμεσα ο τρόπος και το πρόγραμμα διεξαγωγής της εξεταστικής για το εαρινό εξάμηνο. Να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων στην εξεταστική. Να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στην εξεταστέα ύλη και να δοθεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό, τα συγγράμματα. Να πραγματοποιηθεί εμβόλιμη εξεταστική.
  • Να υπάρξει μέριμνα για τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που έχουν αναπτυχθεί σε φοιτητές, με προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα ιδρύματα σε συνεργασία με αντίστοιχους επιστημονικούς κρατικούς φορείς.
  • Να γίνει ουσιαστική μελέτη του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την απαραίτητη προσαρμογή της ύλης από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Όχι στην αφαίρεση αναγκαίων γνώσεων από το πτυχίο. Να πραγματοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα απογευματινών μαθημάτων για τους εργαζόμενους φοιτητές και φροντιστηριακά μαθήματα.

Όλο αυτό το διάστημα, οι φοιτητές με τους αγώνες τους κατάφεραν να ακουστούν οι πραγματικές ανάγκες τους. Έσπασαν στην πράξη τις απαγορεύσεις, καθυστέρησαν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα, ανάγκασαν την κυβέρνηση  να προχωρήσει στο περιορισμένο άνοιγμα ορισμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Ακόμα μια φορά, και με το μάτι στραμμένο και στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, οι φοιτητές να αγωνιστούν για Πανεπιστήμια ανοιχτά, δηµόσια και δωρεάν, που θα παρέχουν σύγχρονη επιστημονική γνώση και πλήρη επαγγελµατική ειδίκευση.