Ανακοίνωση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ:Να απελευθερωθούν τώρα οι εκατοντάδες συλληφθέντες μαθητές στο Μεξικό!

Μαΐ 19, 2021
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Διεθνής Δράση Διεθνιστική Αλληλεγγύη

Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας καταγγέλλει την άγρια καταστολή και τη σύλληψη περισσότερων από 200 μαθητών, σε διαδήλωση της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστών Αγροτών Μαθητών στην Τσιάπας του Μεξικού, την Τρίτη 18 Μάη 2021.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες της σοσιαλδημοκρατικής μεξικανικής κυβέρνησης του προέδρου Λόπεζ Ομπραδόρ, όπως και του τοπικού κυβερνήτη Ρουτίλο Εσκαντόν, που ανήκει στο ίδιο κόμμα, για τα σοβαρά περιστατικά που καταγγέλλουν οι συλληφθέντες, όπως οι εξαφανίσεις τουλάχιστον 18 κρατουμένων, οι άθλιες συνθήκες κράτησης και οι σεξουαλικές κακοποιήσεις δεκάδων μαθητριών κατά την κράτησή τους από την αστυνομία.

Υπενθυμίζουμε πως μέλη της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστών Αγροτών Μαθητών ήταν οι 43 μαθητές από την περιοχή Αγιοτσινάπα, που το 2014 συνελήφθησαν από την αστυνομία και στη συνέχεια «εξαφανίστηκαν», ενώ ως σήμερα έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί τα λείψανα μόνο 2 εξ αυτών.

Η ΚΝΕ απαιτεί να αφεθούν τώρα ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες μαθητές της Τσιάπας!

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο μαθητικό κίνημα στο Μεξικό που παλεύει για δημόσια δωρεάν Παιδεία και ιδιαίτερα στους αγώνες των νέων στις αγροτικές κοινότητες της χώρας που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αφού μεταξύ άλλων στις περιοχές τους δεν υπάρχουν καν σχολεία!

Στεκόμαστε στο πλευρό των συντρόφων μας από την Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών που πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή και για όλα τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας της χώρας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.