Νέοι εργαζόμενοι στην εποχή του Covid-19 - ΙΣΠΑΝΙΑ

Απρ 2, 2020
Ανακοινώσεις Διεθνής Δράση

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία: Ο μόνος δρόμος είναι η πάλη!

Με βίντεο, αφίσες, άρθρα, στοιχεία που προβάλλονται σε διαδικτυακά infographics, πανό στήριξης στα δίκαια αιτήματα των γιατρών που τοποθετούνται σε πλατείες, δρόμους και μπαλκόνια, οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα των νέων εργαζόμενων σε όλη τη χώρα τους. Τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τις μειώσεις μισθών, τα ελλιπή μέτρα προφύλαξης σε συνθήκες πανδημίας, καθώς και την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Και με αυτόν τον τρόπο σπάνε τη σιωπή που επιδιώκουν να επιβάλλουν στο λαό και τη νεολαία οι καπιταλιστές και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE – Unidas Podemos.


“Είμαστε περίπου 200 εργαζόμενοι που μοιραζόμαστε εργαλεία, κοινούς χώρους και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος της μόλυνσης, ενώ από την άλλη μας λένε να μείνουμε σπίτια μας”. Ενέκο, εργαζόμενος σε βιομηχανία χάρτου στη Χώρα των Βάσκων.


“Πολλοί διανομείς περπατούν στο δρόμο και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι χωρίς να έχουν καν μάσκες”. Άννα, εργαζόμενη σε εταιρεία διανομής φαγητού στη Μαδρίτη.


“Πόσο ακόμα θα τους επιτρέπουμε να παίζουν με την υγεία μας; Πόσο ακόμα θα τους επιτρέπουμε να παίζουν με την υγεία των οικογενειών μας; Πόσο ακόμα θα επιτρέπουμε σε λίγους επιχειρηματίες να έχουν κέρδη πολλών εκατομμυρίων κάνοντας μπίζνες με ένα δικαίωμα που θα έπρεπε να είναι για όλους;” Άλεξ, νοσοκόμος σε δημόσιο νοσοκομείο στη Μαδρίτη.


“Μπροστά στα μέτρα τους και σε αυτούς που μας λένε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, εμείς θα διαλέξουμε αυτό που είναι απαραίτητο: Είναι ο αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς προς όφελος των συμφερόντων των εργαζομένων και όχι προς όφελος των επιχειρηματικών κερδών”. Γαλαόρ, εργαζόμενος στον επισιτισμό στη Σαραγόσα.


“Οι εργαζόμενοι στην υγεία περιθάλπουν ασθενείς χωρίς τις απαραίτητες μάσκες, όσο καλύτερα μπορούν, πριν αρρωστήσουν κι αυτοί, δουλεύοντας ακόμα κι αν έχουν κολλήσει τον ιό. Δεν υπάρχουν αρκετά τεστ για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων”. Κάρλος, τελειόφοιτος Ιατρικής στη Μαδρίτη.


“Ο καπιταλισμός και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση προς όφελός μας. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”. Αντριάν, φοιτητής Ιατρικής στην Κόρδοβα.

Και όλοι μαζί: “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!”

Η συνέχεια επί της οθόνης...

* Ευχαριστούμε πολύ τις Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών από την Ισπανία, τη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργαζομένων της Ισπανίας, που μας έστειλαν τα βίντεο με τις δηλώσεις των μελών της Οργάνωσής τους. Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη και την στήριξη των Ισπανών συντρόφων προς την ΚΝΕ. 

Μένουμε δυνατοί! 

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!