80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ:Οι νέοι της ΕΠΟΝ μας δείχνουνε τον δρόμο, βαδίζουμε στα χνάρια τους να αλλάξουμε τον κόσμο

Φεβ 23, 2023
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Ιστορία

80 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 23 Φλεβάρη του 1943, ημέρα που ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, που σκοπό είχε να καθοδηγήσει τη νέα γενιά στη μάχη για την απελευθέρωση από τον ναζιστικό ζυγό. Η ΕΠΟΝ γρήγορα αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας, αριθμώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες, που ρίχτηκαν με αυταπάρνηση και ηρωισμό στον αγώνα για τη λευτεριά. 

Ο αιμοδότης της ΕΠΟΝ υπήρξε η ΟΚΝΕ, η Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, η νεολαία του ΚΚΕ. Με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ και μέσα σε συνθήκες βαριάς παρανομίας ιδρύθηκε η ΕΠΟΝ. Στις γραμμές της γαλουχήθηκαν αμέτρητοι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, που πολέμησαν το κτήνος του φασισμού, τροφοδότησαν τον ΕΛΑΣ με αλύγιστους αγωνιστές και έγραψαν με τις θυσίες και το αίμα τους χρυσές σελίδες στην ιστορία των αγώνων του λαού μας. 

Η ανυπότακτη στάση ζωής των ΕΠΟΝιτών, η διαπαιδαγώγηση της νεολαίας με ανώτερες αξίες και ιδανικά, η αφοβία απέναντι στον αντίπαλο, το παράδειγμα αγώνα, που παρέδωσαν στις επόμενες γενιές, μάς εμπνέει και μας καθοδηγεί μέχρι σήμερα. Με βαθύ σεβασμό υποκλινόμαστε στους χιλιάδες αγωνιστές που πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, που πάλεψαν μέσα σε αφόρητες συνθήκες και άντεξαν τις κακουχίες και αντιξοότητες που είχε η επιλογή της στρατευμένης στον αγώνα ζωής. 

Αναλογιζόμαστε το βάρος της κληρονομιάς που μας άφησαν τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες τους στην πράξη, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, ρίχνοντας όλες μας τις δυνάμεις για να συστρατευτεί η νέα γενιά με αξίες και ιδανικά που θα την κάνουν να οραματιστεί και να παλέψει για μία άλλη κοινωνία, ελεύθερη από εκμετάλλευση, να υιοθετήσει αγωνιστική στάση ζωής, ταιριαστή με τις ένδοξες στιγμές που μας χάρισαν οι ΕΠΟΝίτες και οι ΕΠΟΝίτισσες.   

Παλεύουμε να συμπορευτούν ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες με την ΚΝΕ, ακολουθώντας τον δρόμο της ανυποχώρητης σύγκρουσης με την «κανονικότητα» της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που είναι και ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να φέρει νικηφόρους αγώνες στον λαό και τη νεολαία. Το ΚΚΕ είναι ο σίγουρος εγγυητής αυτού του δρόμου, βαδίζοντας στα μονοπάτια της βαριάς κληρονομιάς των αγώνων του λαού μας. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να δυναμώσει ο λαός και το κίνημά του, καθιστώντας όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που προετοιμάζονται να σχηματίσουν άλλη μία αντιλαϊκή, εχθρική κυβέρνηση. Σε αυτό το μοναδικό, αληθινό διακύβευμα, που τίθεται και στις προσεχείς εκλογές, η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στις κάλπες, στον δρόμο, στους καθημερινούς αγώνες, για να γραφτούν νέες χρυσές σελίδες στους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Ζήτω η ΕΠΟΝ! Τιμή και δόξα σε κάθε νέο άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για μια καλύτερη ζωή!

Εκδήλωση της Ο.Π. Αττικής της ΚΝΕ το Σάββατο 4 Μαρτίου, με ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή

Poster_Ekdilosi_EPON_Β_50x70

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με τίτλο «Οι νέοι της ΕΠΟΝ μας δείχνουνε τον δρόμο, βαδίζουμε στα χνάρια τους να αλλάξουμε τον κόσμο», οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, το Σάββατο 4 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή.

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».