50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή κάνει «στάση» στις 28-29 Ιουνίου στο Περιστέρι και το Αιγάλεω

Ιουν 14, 2024
Ανακοινώσεις Γραφείο Τύπου Κ.Σ. της Κ.Ν.Ε. Πολιτισμός Φεστιβάλ

«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”, επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ’ όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Τέταρτος σταθμός αυτής της διαδρομής, μετά την Καισαριανή, την Γκράβα και την Πανεπιστημιούπολη είναι το Περιστέρι στις 28 Ιουνίου και το Αιγάλεω στις 29 Ιουνίου.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή επιστρέφει στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, όπου εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο πολιτικό-πολιτιστικό θεσμό στη χώρα, καθώς από το 1977 έως το 1983, που διεξήχθη στο Περιστέρι, έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής λαού και νεολαίας. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι και το 1991, σε μια δύσκολη περίοδο, με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, μόλις 1 μήνα μετά την ανασυγκρότηση της ΚΝΕ, που έστειλε ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Ολοκλήρωσε το «ταξίδι» του στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, τη δεκαετία του ’90, στο Αιγάλεω, το 1994, γιορτάζοντας τα 20 του χρόνια.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνδέθηκε με το Περιστέρι και για έναν ακόμα λόγο. Η διοργάνωσή του, το 1977, ενώ βρήκε σθεναρή παρεμπόδιση από την κυβέρνηση της ΝΔ, πραγματοποιήθηκε μετά από μαζική απαίτηση του λαού και της νεολαίας, μένοντας στην ιστορία. Ο χώρος που έγινε το Φεστιβάλ ήταν εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, σε τέτοιο βαθμό που οι κάτοικοι της περιοχής τον περιέγραφαν ως «μπαζότοπο» και «απέραντο βάλτο». Μετά από μέρες σκληρής δουλειάς μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με τη βοήθεια των κατοίκων, εκεί που ήταν τα σκουπίδια φυτεύτηκε γκαζόν, φτιάχτηκε γήπεδο, ο χώρος ολόκληρος μετατράπηκε σε άλσος! Σ’ αυτό το Φεστιβάλ ο Γιάννης Ρίτσος απήγγειλε για πρώτη φορά το ποίημα που έγραψε για την ΚΝΕ «Τα παιδιά της ΚΝΕ» και ο Μάνος Κατράκης ανέβασε την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης».

Αντίστοιχα, δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε από τις αναρίθμητες στιγμές της διοργάνωσης του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Περιστέρι το 6ο Φεστιβάλ, το 1980, τρεις μόλις μήνες μετά τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου έξω απ’ το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, με τραγούδια «εμπνευσμένα από τους αγώνες του λαού» αφιερωμένα σ’ εκείνη, τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο να απαγγέλλει στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά το ποίημά του για τη Σωτηρία και τον Γιάννη Μαρκόπουλο να παρουσιάζει το έργο του «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου», που το αφιέρωσε στην ΚΝΕ. Αξίζει να σημειώσουμε και το εξής… εντυπωσιακό για τα δεδομένα της εποχής: στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ τοποθετήθηκε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης! Δώδεκα τηλεοπτικοί δέκτες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του άλσους, όπου μεταδίδονταν ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες οι καλύτερες στιγμές του Φεστιβάλ, αλλά και δελτία ειδήσεων φτιαγμένα ειδικά για το Φεστιβάλ!

Επίσης, σίγουρα, όσοι βρέθηκαν στο 8o Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το 1982, θα τους έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στο μυαλό η ανακοίνωση του θανάτου του Μάνου Λοΐζου τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, που συγκλόνισε τους χιλιάδες νέους και νέες, τον λαό της Αθήνας.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, σε Περιστέρι και Αιγάλεω, η ΚΝΕ, λίγες μέρες πριν την 33η Αντιιμπεριαλιστική της Κατασκήνωση στο Ποσείδι Χαλκιδικής, που είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, απευθύνει πλατύ κάλεσμα, ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, να δώσουν δυναμικό «παρών».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Παρασκευή 28 Ιουνίου, Γήπεδο Αγ. Ιεροθέου, Περιστέρι

20:00 | Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

21:00 | Μουσικό αφιέρωμα με την «Ορχήστρα των Ονείρων»
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιάννης Γαβράς
Ερμηνευτές: Θοδωρής Κυριακόπουλος, Βασιλική Παρασκευοπούλου
Μπουζούκι: Γιάννης Γαβράς
Κιθάρα: Θέμος Ζαχαράκης
Ηλεκτρικό μπάσο: Γιώργος Πολίτης
Κρουστά: Γιώργος Καραμουλάς
Τύμπανα: Φώτης Richard Κοκαβέσης

22:00 | Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Συμμετέχει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

00:00 | Γλέντι με τους Otra Rota band

 


 

Σάββατο 29 Ιουνίου, Μπαρουτάδικο, Αιγάλεω

19:30 | Παρουσίαση από το "Δια-κρητικό" χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού στεκιού της ΚΝΕ - "Τραβέρσο"
Επιμέλεια: Νίκος Ζαντιώτης

20:00 | Πολιτική συγκέντρωση: Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

21:00 | Ρεμπέτικο Τρίο & Δίδυμο τρέλα!
Συμμετέχουν:
Γιάννης Ζαρίας, βιολί, μπαγλαμάς
Ιφιγένεια Ιωάννου, κανονάκι, τραγούδι
Δημήτρης Μηταράκης, κιθάρα, τραγούδι
Βασίλης Σκούτας, τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι
Χαρούλα Τσαλπαρά, ακορντεόν, τραγούδι

22:00 | Συναυλία με τη Μάρθα Φριντζήλα

23:15 | Banda Calda - Παραδοσιακό γλέντι από τη Μακεδονία και την Ήπειρο
Συμμετέχουν:
Νίκος Αρμάγος, κλαρίνο
Πάνος Γουρνάκης, κρουστά
Γιώργος Δάρης, τρομπέτα
Σωτήρης Ντζιαβός, τραγούδι
Μάρκος Τζιούκαλιας, τρομπέτα
Γιώργος Τσίγγανας, τρομπόνι
Aydin Ciracioglu, ακορντεόν
Fausto Sierakowski, σαξόφωνο

00:30 | “Γιορτή” - Ένα ταξίδι στο Αιγαίο και τη Μικρά Ασία
Συμμετέχουν:
Μαρία Αναματερού, τραγούδι
Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι
Γιαννούλης Μαργώνης, κιθάρα
Θεολόγος Μιχελλής, βιολί, μουσική επιμέλεια
Γιάννης Πλαγιανάκκος, κοντραμπάσο
Νίκος Τσιατσούλης, κρουστά