50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή:Το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή θα κάνει «στάση» και στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου στις 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου

Μαΐ 15, 2024
Ανακοινώσεις Φεστιβάλ Φοιτητές

«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”, επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ’ όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.

 


 

Η αρχή έγινε, με τεράστια συμμετοχή λαού και νεολαίας, την Κυριακή 28 Απριλίου στην Καισαριανή, τιμώντας με ευλάβεια τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944, κάνοντας ακόμα πιο φανερό τον ιδιαίτερο συμβολισμό που συνδέει το νήμα των σκληρών ταξικών αγώνων από το παρελθόν με το σήμερα και την ανάγκη της συνέχισής τους.

Δεύτερος σταθμός του Φεστιβάλ μας θα είναι η Γκράβα το Σάββατο 25 Μαΐου και θα ακολουθήσει Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη, στου Ζωγράφου το διήμερο 31 Μαΐου-1 Ιουνίου.

 


 

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγηγή”, για 10 χρόνια, από το 23ο Φεστιβάλ, το 1997, έως το 34ο Φεστιβάλ, το 2008, συνδέθηκαν με την Πανεπιστημιούπολη.

Από τη διαδρομή αυτή ξεχωρίζουν αναρίθμητες στιγμές, ανάμεσά τους το 25ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή που μετατράπηκε σε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους, μιας και πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό του 1999, με τα έσοδα του Φεστιβάλ να δίνονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ως μια συμβολική κίνηση στήριξης της προσπάθειας αποκατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων που επλήγησαν, αλλά και το ιδιαίτερα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα τη δεκαετία αυτή, με τον αξεπέραστο Δημήτρη Μητροπάνο και τον σπουδαίο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να δίνουν σταθερό «παρών».

Επιστρέφοντας στον χώρο αυτό, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, η ΚΝΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Αθήνας και του Πειραιά να κάνουν τη διαφορά, με πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

 


 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου:

Παρασκευή 31 Μαΐου

 • Συζήτηση για τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή των «Κολεκτίβων νέων κομμουνιστών» - Ισπανία.
  Θα μιλήσουν οι:
  Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου
  Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών – Ισπανία
  Θανάσης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών ΠΑΔΑ
 • Μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου
 • Μεγάλη συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη
 • Παραδοσιακό γλέντι – οδοιπορικό με τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα
  Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:
  Γιαννούλης Μαργώνης: κιθάρα, Σωτήρης Μαργώνης: βιολί, Αντρέας Νιάρχος: κρουστά, Δημήτρης Ρέντας: λαούτο-φωνή, Χρήστος Χάρης: κλαρίνο, Αχιλλέας Χαχάμης: φωνή.

 

Σάββατο 1 Ιουνίου

 • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση
  Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
 • Μουσικό αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι
  Επιμέλεια-ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος
  Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι:
  Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ίκαρη, Μιχάλης & Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου
 • Συναυλία με τους Banda Entopica