50 χρόνια μετά… Φανερές και αθέατες όψεις του Μάη 1968

Περιγραφή:

Στην παρούσα έκδοση, που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, φιλοξενούνται οι ομιλίες της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνη του 2018, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΑΕΙ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ, με θέμα: «50 χρόνια μετά… Φανερές και αθέατες όψεις του Μάη του ’68».

Τα γεγονότα του Μάη αποτελούν έδαφος για πλούσια συζήτηση και εξαγωγή συμπερασμάτων. Αυτή η έκδοση ευελπιστούμε να αποτελέσει πηγή προβληματισμού, αλλά και ερέθισμα, ώστε περισσότεροι νέοι να έρθουν σε επαφή με λιγότερο γνωστές πλευρές της νεότερης ιστορίας του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

50 χρόνια μετά, το ενδιαφέρον παραμένει άσβηστο για τις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εργαζομένων τον Μάη του 1968 στη Γαλλία, ειδικά από τη νεολαία. Η κυρίαρχη τάξη ωστόσο προσπαθεί να αποδώσει στις κινητοποιήσεις αυτές ένα περιεχόμενο που την εξυπηρετεί.

Η Νεολαία του ΚΚΕ, με την εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Φεστιβάλ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ τον Ιούνη του 2018, βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αναδεικνύει τις φανερές, αλλά και τις αθέατες όψεις του γαλλικού Μάη του 1968. Εξηγεί το κατά πόσο ο Μάης ήταν μια «επανάσταση» ή μια οξυμένη ταξική σύγκρουση, καθώς και το ρόλο που έπαιξε σε αυτόν η εργατική τάξη της Γαλλίας.